Vágólapra másolva!
A címvédő Manchester United kettős győzelemmel jutott be a Bajnokok Ligája fináléjába, miután az elődöntő londoni visszavágóján 3-1-re nyert az Arsenal ellen. A manchesteriek két védelmi hibát kihasználva hamar eldöntötték a párharcot, a két összecsapás alapján egyértelműen a jobbik csapat lesz ott a római döntőben.  

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó
Arsenal - Manchester United 1-3 (0-2)
London, Emirates-stadion, v.: Rosetti (olasz)
Arsenal:
Almunia - Sagna, K. Touré, Djourou, Gibbs (Eboue, 46.) - Walcott (Bendtner, 63.) Fabregas, Song, Nasri - Van Persie (Vela, 79.), Adebayor
Manchester United: Van der Sar - O'Shea, R. Ferdinand, Vidic, Evra (Rafael, 65.) - Fletcher, Carrick, Anderson (Giggs, 63.) - Cristiano Ronaldo, Park Dzsi Szung, Rooney (Berbatov, 66.)
gól: Van Persie (75., tizenegyesből), illetve Park (8.), Ronaldo (11., 62.)
kiállítva: Fletcher (75.)
továbbjutott a Manchester United 4-1-es összesítéssel

Az Arsenal csupa hazai sikerélménnyel a háta mögött készülhetett a Manchester elleni visszavágóra: zsinórban 24 BL-meccset vívott meg veretlenül és öt mérkőzés óta nem kapott gólt az Emirates-stadionban, ahol a MU korábban még sosem volt képes győzelmet aratni. Más kérdés, hogy a londoniak legutóbb hét évvel ezelőtt értek el olyan eredményt hazai pályán a MU ellen, amely továbbjutást ért volna a számukra, Sir Alex Ferguson csapata pedig rekordnak számító 25-ös veretlenségi sorozatot tudhatott maga mögött a BL-ben.

A két együttes immár 115 éve verseng egymással, a Manchester a keddi találkozó előtt 83-szor győzött 77 Arsenal-siker ellenében, Arsene Wenger és Sir Alex Ferguson vetélkedésében azonban teljesen kiegyenlített volt a mérleg, nyolc döntetlen mellett mindketten 15-ször vezették győzelemre csapatukat. Ferguson ki is emelte az összecsapást megelőzően, hogy ennyi nagy csata után gyakorlatilag képtelenség meglepetést okozni a másiknak, az összeállítások kapcsán is az volt az egyetlen lényeges kérdés, hogy Wenger megkockáztaja-e a lágyéksérüléséből felépülőben lévő Robin van Persie játékát. A holland csatár végül ott volt a kezdőben, míg a MU támadósorában a hétvégi bajnokin gólt szerző Park Dzsi Szung kiszorította Tévezt és Berbatovot.

Első félidő

Nagy lendülettel kezdett az Arsenal, mindössze két percre volt szüksége ahhoz, hogy a United tizenhatosán belülre juttassa a labdát, Adebayor emelkedett Fabregas beadására, de nem tudott fejelni. A Unitednek ugyan kellett egy kis idő, hogy kitaláljon a saját térfeléről, ez azonban olyannyira jól sikerült, hogy a 8. percben a vezetést is megszerezte: Anderson indította a bal szélen Ronaldót, aki középre adott, a menteni igyekvő Gibbs a lehető legszerencsétlenebb pillanatban elcsúszott, Park pedig lecsapott a lehetőségre, és a kivetődő Almunia mellett hat méterről a hálóba kanalazta a labdát.

Forrás: MTI

További képekért kattintson!

Újabb két perc múlva már-már reménytelen helyzetbe került az Arsenal: Ronaldo kissé jobbról elvégzett szabadrúgása meglepte Almuniát, a labda elsuhant a későn eszmélő kapus keze mellett, és a rövid sarokban kötött ki.

A hazaiak próbáltak tovább rohamozni, de a gyorsan kapott két gól érthetően némileg összekuszálta a soraikat, a 17. percben Rooney tekerte rá a labdát a bal alsó sarokra, de Almunia ezúttal bravúrral hárított. A következő két Ronaldo-lövés már kevésbé volt veszélyes, de legalább lövés volt, míg az Arsenalnak kereken fél órába telt, hogy végre kapura küldjön egy labdát, Fabregas fejese azonban nem okozott problémát Van der Sarnak.

A londoni csatárok szinte észrevehetetlenek voltak a pályán, a vendégek áthatolhatatlan falat alkottak a tizenhatosuk előtt, amely előtt tanácstalanul torpantak meg a hazai játékosok. A Manchester ekkor már kevésbé erőltette a támadásokat, helyenként mégis lövőhelyzetbe került, az első félidő is Ronaldo középre érkező kísérletével zárult.

Második félidő

A fordulás után sem sokat változott a kép, az 52. percben Almunia újabb párharcot nyert meg a bal alsó sarkot ezúttal pontosan becélzó Ronaldo ellen, ez azonban nem tette boldogabbá Wengert, aki mindössze annyit tudott tenni, hogy Gibbs helyett becserélte Ebouét, ami nem hozott minőségi javulást csapata játékába.

Az Arsenal mind hitehagyottabban küzdött a szépítésért, de csak szögletekig jutott, a MU ellenben egy tanári kontrával demonstrálta fölényét: Rooney pazar átadásából Ronaldo 10 méterről tüzelt a léc alá a 62. percben.

Forrás: MTI

További képekért kattintson!

A harmadik vendéggól meghozta az Ágyúsok lövőkedvét, Van Persie lökete Van der Sarban, Bendtneré az oldalhálóban akadt el, aztán a 75. percben a holland támadó közelebbről is próbálkozhatott, miután Fletcher elgáncsolta Fabregast a tizenhatoson belül, amiért a manchesteri középpályás piros lapot, az Arsenal pedig tizenegyest kapott.

A büntetőt Van Persie a bal felső sarokba bombázta, ennél többre azonban már emberelőnyben sem futotta hazaiaktól, a Manchester United így 3-1-re nyert, és 4-1-es összesítéssel, vitathatatlanul megérdemelten jutott be a döntőbe, ahol a Chelsea vagy a Barcelona lesz az ellenfele. Amennyiben a Manchester győz a fináléban, akkor a BL 1992 óta íródó történetében az első csapat lesz, amelynek sikerül a címvédés.