Vágólapra másolva!
A bolgár Levszki Szófia lesz a magyar bajnok DVSC-TEVA ellenfele a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőjének 4., utolsó fordulójában - derült ki a pénteki, nyoni sorsoláson. Az első mérkőzésre augusztus 19-én 20:45-kor kerül sor Szófiában, míg a visszavágót hat nappal később, azaz augusztus 25-én kedden rendezik a Puskás Ferenc-stadionban. A párharc győztese bejut a BL csoportküzdelmeibe, míg a vesztes az Európa Ligában folytathatja.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy a magyar bajnok ellenfele a görög Olimpiakosz, a dán FC Köbenhavn, a svájci FC Zürich, a bolgár Levszki Szófia és az izraeli Maccabi Haifa közül kerül ki.

A debreceniek leginkább az Olimpiakoszt szerették volna elkerülni, abban azonban már megoszlottak a vélemények, hogy melyik csapat ellen lenne a legtöbb esélye a Lokinak. Bernáth Csaba az izraeli vagy a svájci bajnokkal meccselt volna szívesebben, míg Rudolf Gergely inkább a FC Köbenhavn választotta volna. Egyikük vágya sem teljesült, a Levszki ennek ellenére verhető ellenfél.

A bolgár bajnok a 2. fordulóban az andorrai Sant Juliát söpörte ki 9-0-s összesítéssel, az előző körben pedig azeri FK Bakut búcsúztatta 2-0-val. A Levszki Szófiát 1914. május 24-én alapították, azóta egyaránt 26-szor nyerte meg a bajnokságot és a bolgár kupát. 2006-ban egyszer már sikerült bejutnia a BL csoportkörébe, ugyanebben az évebn pedig a negyeddöntőig menetelt az UEFA-kupában. Utoljára 1992-ben játszott tétmeccsen magyar csapattal, akkor az FTC kettős győzelemmel ejtette ki a KEK-ből. (Az Levszki Szófiát részletesen bemutató cikkünket rövidesen olvashatja az [origo]-n.)

"A Levszkiről egyelőre annyi információm van, hogy a legpatinásabb bolgár együttes, és emlékszem, hogy 2006-ban a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt" - nyilatkozta az MTI-nek Herczeg András klubmenedzser. "Nyilvánvalóan ennek köszönhetően foglal el sokkal előkelőbb helyet az UEFA rangsorában, míg mi csak a moldáv bajnokot előztük meg a bajnokok ágán állva maradt tíz csapat közül. A Levszki már csak azért sem lehet rossz csapat, mert idáig eljutott. Megpróbálunk sok-sok információt beszerezni, és nagy várakozásokkal tekintünk csata elé. A Kalmar ellen itthon kezdünk, a Levadia ellen pedig idegenben, és mindkettő jól sült el, szerencsére. Azt csak az égiek tudják, mi a jó. Engem nem izgat ez a kérdés, számomra az a lényeg, hogy becsületesen felkészüljünk, s hogy ez mire lesz elég, az majd pályán kiderül."

A Bajnokok Ligájában 22 csapat szerepel automatikusan a főtáblán, hozzájuk csatlakozik további tíz gárda, öt a bajnokok, öt pedig a nem bajnokok ágáról. Utóbbi csoportban egy igazi brit rangadóra is sor kerül, a Celticet ugyanis az Arsenallal sorsolták össze. Juhász Roland csapata, az Anderlecht az Olympique Lyonnal találkozik.

A 4. selejtezőkör párosítása, bajnoki ág:
Sheriff (moldáv) - Olimpiakosz (görög)
Salzburg (osztrák) - Maccabi Haifa (izraeli)
Ventspils (lett) - FC Zürich (svájci)
FC Köbenhavn (dán) - APOEL Nicosia (ciprusi)
Levszki (bolgár) - DVSC (magyar)

nem bajnoki ág:
Celtic (skót) - Arsenal (angol)
Lyon (francia) - Anderlecht (belga)
FC Timisoara (román) - VfB Stuttgart (német)
Sporting CP (portugál) - Fiorentina (olasz)
Panathinaikosz (görög) - Atlético Madrid (spanyol)