Vágólapra másolva!
Szerda este lezárult a Bajnokok Ligája csoportköre, februártól egyenes kieséses rendszerben folytatódik majd a küzdelem. A körmérkőzéses szakasz gólkirálya Cristiano Ronaldo lett, Filippo Inzaghi 36 évesen, cserejátékosként is többször futott lesre, mint bárki más, de a Debrecen nevéhez is fűződnek rekordok. Összeszedtük a BL legérdekesebb statisztikáit.

Rudolf és Coulibaly Higuaín és Agüero előtt

A csoportkör befejeztével a statisztikák segítségével is érdemes mérleget vonni a 2009/10-es Bajnokok Ligája őszi idényéről. Kezdjük a góllövőlistával, amelyet Cristiano Ronaldo vezet hat találattal. A Real Madrid szélsőjének gólkirályi címére jó eséllyel lehet fogadni, mivel az őt üldöző három négygólos csatár mindegyikénél hibádzik valami.

A listán másodikak közül Edin Dzeko csapata, a VfL Wolfsburg kiesett az elitligából, így a bosnyák már biztosan nem előz. A Manchester United támadója, Michael Owen nem stabil kezdő, ráadásul rendkívül sérülékeny, míg Milos Krasic valószínűleg nem jut túl messzire a CSZKA Moszkvával az egyenes kieséses szakaszban.

A Debrecenben Rudolf Gergely és Adamo Coulibaly két-két gólt lőtt, Czvitkovics Péter egyszer talált be. Rudolfnak 314, Coulibalynak 425 perc játék kellett a két gólhoz, így előbbi 24., utóbbi 38. lett a listán. Mindkét csatár egy-egy madridi kollégát előzött meg, a realos Gonzalo Higuaín, illetve az atléticós Sergio Agüero személyében.

Góllövőlista:
6: Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
4: Michael Owen (Manchester United), Milos Krasic (CSZKA Moszkva), Edin Dzeko (VfL Wolfsburg)
3: Didier Drogba és Nicolas Anelka (Chelsea), Grafite (VfL Wolfsburg), Alberto Gilardino (Fiorentina), Miralem Pjanic (Lyon), Cesc Fabregas (Arsenal), Falcao és Hulk (Porto), Alan Dzagojev (CSZKA Moszkva)

Gólpasszkirály nincs

Gólpasszok terén nincs egyeduralkodó. Négyen is négyszer szolgálták ki társaikat, közülük a sevillai Luis Fabiano emelkedik ki, aki 333 percnyi játék alatt érte el mindezt, míg Tomas Necid 408, Juan Vargas 440, Wendel pedig 513 perc alatt jutott négy gólpasszig. A Debrecenből Leandro, Varga József, Szakály Péter, Bodnár László is egy-egy gólpasszig jutott.

Gólpasszok:
4: Luis Fabiano (Sevilla), Tomas Necid (CSZKA Moszkva), Juan Vargas (Fiorentina), Wendel (Bordeaux)
3: Andrej Arsavin (Arsenal), Alberto Gilardino (Fiorentina), Miralem Pjanic (Lyon), Florent Malouda (Chelsea), Clarence Seedorf (AC Milan)

Inzaghi 18 percenként lesen

A Debrecen játékosai nincsenek a listák élmezőnyében, kivéve a leseket: Coulibaly miatt 11-szer intették le a Loki akcióit, ezzel második a rangsorban a műfaj királya, Filippo Inzaghi mögött. Mivel a veterán olasz zömmel csak csereként lép pályára, átlagosan 18,1 percenként maradt lesen, míg Coulibaly 38,6 percenként.

Lesek:
14: Filippo Inzaghi (AC Milan)
11: Adamo Coulibaly (Debrecen)
10: Kenny Miller (Glasgow Rangers), Alberto Gilardino (Fiorentina), Pato (AC Milan)

Forlán lő a leglelkesebben

Kaput eltaláló lövésből Diego Forlán vállalt legtöbbet (16), nem túl hatékonyan, az Atlético Madrid ugyanis harmadik lett csoportjában és csak az Európa Ligában folytathatja szereplését. Az uruguayi csatárt tavasszal minden bizonnyal letaszítja majd a lista éléről Zlatan Ibrahimovic (14), Ronaldo és Hulk (12-12). A Lokiból Czvitkovics Péter próbálkozott legtöbbször, kilenc kísérlete a teljes mezőnyben egy 13. helyre volt elég, míg Rudolf Gergely 22. lett (7 kapuralövés 314 játékperc alatt).

Kaput eltaláló lövések:
16: Diego Forlán (Atlético Madrid)
14: Zlatan Ibrahimovic (Barcelona)
12: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Hulk (Porto)
11: Falcao (Porto)
10: Adrian Mutu (Fiorentina), Cesc Fabregas (Arsenal), Lionel Messi (Barcelona), Zvjezdan Misimovic és Edin Dzeko (Wolfsburg)

A veszélyes lövések listájának első két helyezettje nem tudta továbbjuttatni csapatát. A már említett Forlán Atléticójához hasonlóan Steven Gerrard Liverpoolja is az EL-ben szerepel majd tavasszal. Ebben a rangsorban Coulibaly a legjobb debreceni hat próbálkozással, Czvitkovics 540 perc alatti négy kísérlete a 114. helyhez volt elég.

Veszélyes lövések:
15: Diego Forlán (Atlético Madrid)
14: Steven Gerrard (Liverpool)
12: Hulk (Porto)
12: Alan Dzagojev (CSZKA Moszkva)
11: Bastian Schweinsteiger (Bayern München)

Forrás: EPA
Forlán összesen 31-szer tüzelt kapura

Szabálytalanságok

A legtöbb szabálytalanságot Lassana Diarra (Real Madrid, 21) követte el, míg legtöbbször Diegót (Juventus, 29) faultolták. A Debrecen legszabálytalanabbja és legtöbbet szabálytalanul megállított játékosa Coulibaly volt egy személyben, a Franciaországban született csatár mindkét mutatóban 15-ig jutott. A legtöbb sárga lapot Tomas Sivok (Besiktas) és Leandro Almeida (Dinamo Kijev) szedte össze, mindkettőjüket négyszer figyelmeztette a játékvezető.

A Debrecen csoportja két statisztikában is az élen végzett: itt találták el legtöbbször a kaput a csapatok (141) és itt osztották ki a legkevesebb sárga lapot (31). Egyedül a G csoport mérkőzésein (Sevilla, Stuttgart, Unirea, Rangers) nem állítottak ki senkit, míg az A-ban (Bordeaux, Bayern, Juventus, Maccabi Haifa) négy piros lapot is felmutattak.

Tűzijáték a Fiorentina elleni meccseken

A mérkőzések statisztikái közül három kategóriában is élen szerepel a Debrecen. A legérdekesebbek a kaput eltaláló lövések adatai. A BL idei csoportkörében holtversenyben két meccsen találták el legtöbbször a kaput (18-18 alkalommal): a Debrecen-Fiorentinán (3-4) és a Fiorentina-Debrecenen (5-2). A legtöbb gólt hozó találkozók sorában ugyancsak a firenzeiek elleni oda-vissza került az élre, holtversenyben a Zürich-Real Madrid (2-5) és a Marseille-Zürich (6-1) meccsekkel. A legtöbb veszélyes lövést (25) pedig Liverpool-Debrecenen eresztették meg a csapatok - ehhez képest csak 1-0-ra végződött az összecsapás.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A két Debrecen-Fiorentina összesen 14 gólt hozott

A labda birtoklása

Egy negatív rekordot is elért a Loki. A magyar bajnok meccsenként átlagban csak 23 percet birtokolta a labdát, ezzel a Dinamo Kijevvel karöltve utolsó a 32 csapatos mezőnyben. Ha százalékban fejezzük ki a labdabirtoklást, a Debrecen utolsó előtti a kijeviek előtt (41, illetve 40%).

A Barcelona egyértelműen a legjobb a műfajban, a pengés katalánok meccsenként átlagosan 50 percet járatták a labdát, amelyet így 69 százalékban csak kergetett a mindenkori ellenfél.

Ugyanakkor a labdabirtoklás sem minden: a Liverpool 59 százalékával a mezőny második leglabdabiztosabb csapatának bizonyult, mégsem sikerült bejutnia a legjobb 16 közé.

A Juventus előtt, a Liverpool mellett

A szerzett gólok tekintetében viszonylag jól áll Herczeg András együttese. A Fiorentinának lőtt öt gólnak köszönhetően a Loki egy szinten végzett a Liverpoollal, és megelőzött olyan jó nevű csapatokat, mint a Juventus, a Rangers (4-4 gól), az Atlético Madrid, a Besiktas (3-3) vagy a holland bajnok AZ Alkmaar (4). Összesen kilenc csapat is kevesebbszer volt eredményes, mint a DVSC, míg a Liverpool és a Zürich ugyanannyiszor talált be.