Vágólapra másolva!
Két és fél hónapos szünet után rögtön rangadókkal folytatódik a Bajnokok Ligája, pedig a nyolcaddöntő mérkőzései közül kedden csak kettőt játszanak. Ezeken azonban három korábbi győztes is pályára lép, és mindkét párosításban akad olyan játékos, aki korábbi nevelőegyesülete ellen léphet pályára: Karim Benzema a Real Madrid színeiben az Olympique Lyon, David Beckham pedig az AC Milan képviseletében a Manchester United ellen.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) idén változtatott a Bajnokok Ligája menetrendjén. Míg korábban az egyenes kieséses szakasz első és második mérkőzéseit is egy-egy héten rendezték, vagyis a nyolcaddöntőben kedden és szerdán is négy-négy találkozót játszottak, addig idén széthúzták a programot: egy nap csak két összecsapásra kerül sor.

"A módosítás célja, hogy a szurkolók minden fontos mérkőzést láthassanak a televízióban. Az UEFA bevételei ezzel nem nőnek, az egyetlen szempont a közönség még jobb kiszolgálása volt" - jelentette ki az európai szövetség szóvivője, Rob Faulkner, elutasítva azokat a vádakat, hogy a szervezet csak a nagyobb bevétel érdekében változtatott a korábbi lebonyolítási formán.

A széleken dőlhet el a Milan és a Manchester párharca

Így aztán kedden csak két találkozót játszanak, de a nyolcaddöntő legnagyobb rangadójára ekkor kerül sor: a tavalyi döntős Manchester United az AC Milan otthonában lép pályára. A két csapat pillanatnyi formáját és az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve a manchesteriek az esélyesebbek (a Milan az előző idényben be sem jutott a BL-be, a MU a legutóbbi két kiírásban döntőt játszott), ám érdekes módon a Vörös Ördögök még sohasem tudták kiejteni a milánóiakat.

Az angolok ezzel négyszer próbálkoztak, mindig a legrangosabb európai kupában, de mindannyiszor ők húzták a rövidebbet. Legutóbb 2007-ben jártak így, amikor otthon hiába nyertek 3-2-re, Milánóban 3-0-ra kikaptak. Azóta Sir Alex Ferguson csapata nem szenvedett vereséget idegenben, ami 16 BL-mérkőzést jelent, és ha a San Siróban sem szakad meg a sorozat, akkor új csúcsot állíthat fel.

Figyelembe véve, hogy a Milan a legutóbbi három csoportmeccsén egyaránt 1-1-et játszott, a pontosztozkodás tűnik a legvalószínűbb eredménynek, igaz, ezzel a hazaiak alighanem elégedetlenek lennének. Főleg, hogy míg náluk a jelek szerint szinte az összes sérült felépült (az egyetlen kivétel Marco Borriello, akit a Klaas-Jan Huntelaar helyettesít), addig a MU-nál több hiányzó is lesz: a védelemből Nemanja Vidic, a középpályáról pedig Ryan Giggs.

A 2007-es Milan-MU meccs sima olasz sikerrel végződött:


A bajnokságban eltiltott Rio Ferdinand viszont játszhat, ugyanakkor a legnagyobb kérdés a jobbhátvéd személye, akinek Ronaldinhóval kell majd szembenéznie. Ferguson alighanem Gary Neville-re bízza majd ezt a feladatot, nem pedig a fiatal brazil Rafael da Silvára.

A másik szélen Patrice Evra pedig akár David Beckhammel is szembe kerülhet - amennyiben a Milan edzője, Leonardo az angolnak szavaz bizalmat. Ennél valószínűbb, hogy Pato kezd, és Beckham csak csere lesz. Amennyiben mégis pályára lép, karrierje során először játszhat nevelőegyesülete ellen, amelyet 2003-ban hagyott el.

Beckham körül természetesen óriási a felhajtás, amit mindkét oldalról igyekeznek csökkenteni. "Természetesen érzelmi szempontból furcsa mérkőzés lesz, hiszen még sohasem fordult elő velem, hogy azt akartam volna, hogy a Manchester United kikapjon. Szó sincs arról, hogy bármiféle elszámolnivalóm lenne Sir Alex Fergusonnal, ő mindig olyan volt a számomra, mintha az édesapám lenne" - mondta az angol klasszis.

A másik oldalról Beckham legjobb barátja, Gary Neville (aki az esküvői tanúja is volt) nyilatkozott: "Egyáltalán nem lesz furcsa, hogy ellenünk játszik, elvégre ez már sok volt klubtársunkkal megtörtént, például a testvéremmel, Phillel is. Davidnek persze biztosan más lesz, de ő igazi profi, mindig az aktuális csapata érdekeit nézi. Egyébként a múlt héten, amikor beszéltünk egymással, a meccs szóba sem került".

A Lyon eddig mindig megtréfálta a Real Madridot

Karim Benzema esetében ekkora hisztéria egyáltalán nem tapasztalható, ami részben annak köszönhető, hogy nála a klubcsere magától értetődő volt, ellentétben azzal, ahogyan Beckham anno elhagyta Manchestert. A francia csatárral kapcsolatban maguk a lyoniak is elismerték, hogy a fejlődése érdekében jó döntést hozott, hogy aláírt a madridiakhoz.

Forrás: AFP

Benzemának hazai pálya lesz a Gerland-stadion

Kérdés, mit gondolnak erről az érte 35 millió eurót kifizető spanyol klub vezetői, akik nem elégedettek a támadó eddigi teljesítményével - Benzema valószínűleg Lyonban is csak kispados lesz. Az előretolt ék alighanem Gonzalo Higuaín lesz, akit a középpályáról Kaká és Cristiano Ronaldo támogat majd. A madridiak nagyon bíznak a portugálban, azonban a Lyon edzője, Claude Puel előre kijelentette, hogy esze ágában sincsen külön embert állítani a 2008-as aranylabdásra, aki eddig 17 tétmérkőzésen 17 gólt szerzett a Realban.

"Nem fókuszálhatunk csak Ronaldóra, mert rajta kívül több olyan játékosa van az ellenfélnek, akik képesek egyetlen villanással eldönteni egy meccset" - mondta Puel, aki a hét végi bajnokin pihentette Lisandro Lópezt és Anthony Reveillere-t is. A lyoniak mérlege meglepően jó a Real ellen: a két csapat eddig kétszer került össze a csoportkörben a BL története során, és a Gerland-stadionban mindkétszer a hazaiak nyertek, idegenben pedig egyaránt döntetlen született - vagyis a franciák mentek volna tovább.

A spanyolok számára azonban a búcsú most elképzelhetetlen: a klub 2004 óta egyszer sem tudott bejutni a legjobb nyolc közé a BL-ben, idén azonban a döntőt a Santiago Bernabéu-stadionban rendezik - a Real célja, hogy legyen hazai csapat a fináléban.

www.global-soccer.eu