Vágólapra másolva!
Óriási rangadóval rajtolt a labdarúgó Bajnokok Ligája 2011-12-es csoportköre: a H csoport nyitómérkőzésén a spanyol Barcelona az olasz AC Milant fogadta. Pato révén a vendégek már a 25. másodpercben vezetést szereztek, ezt követően a címvédő elképesztő fölényben futballozva megérdemelten fordított, ám Thiago Silva a 92. percben egyenlíteni tudott, beállítva a 2-2-es végeredményt. A csoport másik mérkőzésén a Plzen ikszelt a BATE Boriszovval. A G csoportban két hazai 2-1-es siker született: a Porto a Sahtart, az Apoel Nicosia a Zenitet verte.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló, H csoport:
FC Barcelona (spanyol) - AC Milan (olasz) 2-2 (1-1)
Barcelona, Camp Nou, 90 ezer néző
v.: Martin Atkinson (angol)
Barcelona: Valdés - Dani Alves, Mascherano, Busquets, Abidal - Xavi, Keita (Puyol, 67.), Iniesta (Fabregas, 39.) - Pedro, Messi, Villa (Afellay, 84.)
Milan: Abbiati - Zambrotta, Thiago Silva, Nesta, Abate - Seedorf, Van Bommel (Aquilani, 78.), Nocerino - Pato, Boateng (Ambrosini, 34.), Cassano (Emanuelson, 62.)
gól: Pedro (36.), Villa (49.), illetve Pato (1.), Thiago Silva (92.)

Az első forduló leginkább várt mérkőzésén a címvédő Barcelona a Milant fogadta. A döntőnek is beillő párosítás (1994-ben ez volt a finálé, akkor a Milan 4-0-ra nyert) fő érdekessége az lehetett volna, ha Zlatan Ibrahimovic pályára lép a Camp Nouban, azonban a svéd csatár, aki a 2009-2010-es szezon után Josep Guardiolával való konfliktusa miatt távozott a klubtól, végül sérülés miatt nem játszhat.

A Barcelona a legutóbbi tíz BL-meccsen nem kapott ki otthon, kilenc győzelem mellett egy döntetlent játszott, így egyértelműen a találkozó esélyesének számított. A kezdőcsapatban ezúttal sem Puyol, sem Fabregas nem kapott szerepet - ott volt viszont tíz játékos a májusi, Manchester United elleni BL-döntő hősei közül (egyedül a sérült Piqué hiányzott, őt Abidal pótolta).

A vendégeknél Ibrahimovic mellett Robinho sérülése okozott gondot, így Pato mellett Boateng és Cassano léphetett pályára a támadósorban. Az eltiltott Gattuso helyén Van Bommel kapott lehetőséget.

A Milan kezdte a mérkőzést, és már a 25. másodpercben vezetést is szerzett. Pato kapott zseniális labdát, a két alkalmi belső védő - az egyébként középpályás Mascherano, Busquets duó - sehol sem volt, a brazil pedig higgadtan a kapu közepébe lőtt (0-1).

Forrás: AFP

Az első hazai lövés Villa nevéhez fűződött, de elvétette a célt. Előnye birtokában azonnal visszahúzódott saját térfelére a Milan, egyedül Pato ácsorgott a felezővonalnál, igaz, őt ketten is őrizték.

A 9. percben Dani Alves jobb oldali centerezése megpattant, Abbiati bravúrral ütötte szögletre a labdát a hosszú saroknál érkező Pedro elől. Egy perc múlva Iniesta 22 méterről az égbe lőtt. Őrült nyomást gyakorolt ellenfelére a Barca, előbb Keita elől szereltek a védők kétségbeesetten, majd a szöglet után Villa lőtt éles szögből az oldalhálóba.

A 13. percben Messi 22 méteres bombáját védte Abbiati. Négy perc múlva ismét Pato villant, négy védő között is megtartotta a labdát, lekészítését azonban Boateng 14 méterről csúnyán ellőtte. Pato megoldhatatlan problémát jelentett, egy perc múlva ismét ő villant, de Keita az utolsó pillanatban szerelni tudta.

A mérkőzés összefoglalója:

A 18. percben Nesta akasztotta Messit, a 25 méteres szabadrúgást a sértett gyönyörűen tekerte el a sorfal felett, de a bal kapufa hárított. A 30. percben ismét Messi-Abbiati párharc következett, újra az olasz kapus nyert.

A 36. percben egyenlített a Barcelona: Messi a kaputól 23 méterre ritmust váltott, három védő között meghúzta a bal oldalon a labdát, Abate hiába volt előnyösebb helyzetben, az argentin hokis módjára "körbekorcsolyázta", középre gurítására Pedro érkezett és egy méterről nem hibázott (1-1).

Forrás: AFP

Iniesta megsérült, helyére Fabregas állt be. A gól után Pato próbálkozott távolról, ám aztán folytatódott a Barca nyomasztó fölénye. Dani Alves lőtt fölé, majd Xavi mellé szálló bombájával zárult az első félidő.

Lendületesen folytatta a második félidőt is a Barcelona, a 47. percben Xavi távoli lövését a levegőben úszva védte Abbiati. A 49. percben azonban tehetetlennel bizonyult, Villa 26 méterről, szabadrúgásból bődületes nagy gólt lőtt a jobb felső sarokba (2-1).

Forrás: AFP

A 68:32 százalékos labdabirtoklási arány tökéletesen jelezte, melyik csapat játszott fölényben, az 55. percben Nesta parádésan szerelte az utolsó pillanatban Messit. Két perc múlva már csak sárga lapot érően tudta megállítani az olasz bekk az argentint, a 23 méteres szabadrúgást ezúttal Messi a sorfalba lőtte.

Az 59. percben Pedro lövése úgy pattant meg egy védőn, hogy Abbiati is csak reménykedhetett, hogy nem a kapuba vágódik - végül szöglet következhetett. A 62. percben Cassanót Emanuelson váltotta, a 67. percben Keita helyére Puyol érkezett.

A 73. percben váratlanul esélyt kapott az egyenlítésre a Milan, de egy jobb oldali szöglet után a jól emelkedő Pato Valdés kapus keze közé fejelte a labdát.

A lehetőség azonban megismétlődött a 92. percben, egy újabb jobb oldali szögletre Thiago Silva érkezett tökéletesen, fejesével beállította a 2-2-es végeredményt.

A csoport másik mérkőzésén:
Viktoria Plzen (cseh) - BATE Boriszov (fehérorosz) 1-1 (1-0)
Prága
v.: Laurent Duhamel (francia)
Plzen: M. Cech - Rajtoral, Bystron, Cisovsky, Limbersky - Jiracek - Petrzela (Duris, 70.), Kolar, Horvath, Pilar (Hora, 88.) - Bakos
BATE Boriszov: Gutor - Baga, Filipenko, Simic, Bordacsev - Olehnovics, Rudik - A. Volodko, Renan (Koncevoj, 72.), Gordejcsuk - Kezman (Alex Porfirio, 76.)
gól: Bakos (45.), illetve Bressan (69.)
sárga lap: Olehnovics (16.)


További eredmények, G csoport:
FC Porto (portugál) - Sahtar Donyeck (ukrán) 2-1 (1-1)
Porto
v.: Felix Brych (német).
Porto: Helton - Fucile, Otamendi, Maicon, Alvaro Pereira - Fernando (Belluschi, 61.) - Defour, Joao Moutinho - Hulk (Varela, 78.), Kléber (Djalma Campos, 69.), James Rodríguez
Sahtar: Ribka - Srna, Rakickij, Csihrisznkij, Rat - G. Mkitarjan, Fernandinho - Willian (Hübschman, 81.), Eduardo (Kucher, 42.) - Jádson (Alex Teixeira, 64.) - Luiz Adriano
gól: Hulk (28.), Kleber (51.), illetve Luiz Adriano (12.)
sárga lap: Luiz Adriano (26.)
piros lap: Rakitszkij (40., Sahtar), Csigrinszkij (80., Sahtar)

Apoel Nicosia (ciprusi) - Zenit (orosz) 2-1 (0-0)
Nicosia, GSP-Stadion
v.: Eduardo Iturralde Gonzalez (spanyol).
Apoel: Hiotisz - Purszaitidisz (Solomou, 74.), Paulo Jorge, Marcelo Oliveira, Boaventura - Helio Pinto, Nuno Morais - Trickovski, Marcinho (Jahic, 64,), Manduca - Ailton Almeida
Zenit: Malafejev - Anyjukov, Hubocan, Bruno Alves, Lombaerts, Criscito - Gyenyiszov, Sirokov - Zirjanov (Lazovic, 80.) - Kerzsakov, Danny
gól: Manduca (73.), Ailton (75.), illetve Zirjanov (63.)
sárga lap: Marcelo Oliveira (40.), Jahic (79.), illetve Bruno Alves (29.), Danny (35.)
piros lap: Bruno Alves (76., Zenit)

Hazai sikerrel kezdődtek meg a G csoport küzdelmei, a nagyobb meglepetést az Apoel Nicosia sikere jelentette, ciprusi csapatként először tudott mérkőzést nyerni a BL főtábláján. Ráadásul éppen Huszti Szabolcs csapata, a Zenit ellen (a magyar középpályás a kispadon ült, és nem lépett pályára). Hiába vezetett az orosz csapat, három perc alatt mindent elrontott: a 73. és a 75. percben két gólt kapott, majd Bruno Alves kiállítása miatt emberhátrányban fejezte be az összecsapást.

A Porto is hátrányba került a Sahtar ellen, ám Rakitszkij kiállítása ott is mindent felborított. A portugál csapat fordítani tudott, ráadásul a hajrában Csigrinszkij piros lapja miatt az ukrán együttes kilenc emberrel fejezte be az összecsapást.