Vágólapra másolva!
A Chelsea nagyon simán, Juan Mata és a duplázó Didier Drogba vezérletével 3-0-ra nyert a Valencia ellen a Bajnokok Ligája hatodik, azaz utolsó fordulójában, ezzel élen zárt az E csoportban, mivel a Leverkusen 1-1-re végzett a Köteles Lászlóval és Tőzsér Dániellel felálló Genk ellen. Megyeri Balázs csapata, az Olimpiakosz hiába győzte le 3-1-re a tartalékos Arsenalt, a Marseille 0-2-ről fordított Dortmundban, és ezzel bevitorlázott a nyolcaddöntőbe. Folytatódott a ciprusi csoda, az APOEL ugyan kikapott hazai pályán a Sahtartól, de mivel a Porto-Zenit meccs 0-0-al zárult, így a nicosiai csapat csoportelső lett, Husztiék pedig másodikként jutottak tovább. A H csoportban a Milan elszórakozta a Plzen elleni meccs végét, a Barcelona pedig fiatalokkal felállva gázolta el a BATE-t.

E csoport:
Chelsea (angol) - Valencia (spanyol) 3-0 (2-0)
London, Stamford Bridge
v.: Rocchi (olasz)
Chelsea: P. Cech - Ivanovic, Terry, David Luiz, A. Cole - Romeu, Raúl Meireles, Ramires (Mikel, 65.) - Sturridge, Drogba (Fernando Torres, 78.), Mata (Malouda, 83.).
Valencia: Diego Alves - Barragán, Rami, Víctor Ruíz, Jordi Alba (Aduriz, 55.) - Feghuli (Pablo Hernández, 65.), Tino Costa (Parejo, 77.), Albelda, Mathieu - Jonas, Soldado.
gól: Drogba (3., 76.), Ramires (22.)

A Chelsea-nek a biztos továbbjutáshoz győzni kellett a Valencia ellen, és az angolok nagyon elszántan kezdték a meccset, Raúl Meireles lövését Diego Alves még simán fogta, de a 3. percben már vezetett a londoni csapat: Ramires keresztlabdáját Mata szépen vette le, egy ügyes csel után visszatette Drogba elé, aki előbb becsapott egy védőt, majd a hosszú sarokba lőtt. Drogba gólja volt a Chelsea leggyorsabb találata a BL-ben.


Gyorsan jöhetett volna a Valencia válasza, de Jordi Alba éles szögből leadott lövése a kapufán csattant. Pár perccel később Albelda vette célba a jobb felsőt, de Cech nagyot nyújtózva kitolta a labdát.

Éledezni látszott a Valencia, mégis a Chelsea tudott újabb gólt szerezni, Drogba indítása hosszú volt Ramiresnek, Víctor Ruíz kényelmesen felszabadíthatott volna, de haza akarta kísérni a labdát, Ramires "körbeautózta", és a jobb sarokba gurított.


A második félidőben eléggé leült a játék, a Valencia erőlködött, de alig-alig tudott épkézláb támadást vezetni, a Chelsea pedig több lehetőséget is elszalasztott, hogy végleg eldöntse a meccset. A 76. percben aztán a Mata, Drogba páros tett róla, hogy hátradőlhessenek a londoni szurkolók, a korábbi Valencia-játékos nagy passza után Drogba nagyon laza mozdulattal tette el a labdát a kapus mellett.


A Chelsea a győzelemmel csoportelső lett, a Valencia pedig az Európa Ligában folytathatja.

Genk (belga) - Bayer Leverkusen (német) 1-1 (1-0)
Genk, Genk Arena
v.: Tagliavento (olasz)
Genk: Köteles - Vanden Borre, Simaeys, Nadson, Pudil - Camus, Ngongca, Tőzsér - Ndabashinze, Vossen (Barda, 81.), Limbombe (Buffel, 75.).
Leverkusen: Leno - Castro, Reinartz (N. Jörgensen, 87.), Schwab, M. Kadlec (Oczipka, 73.) - L. Bender, Rolfes - Schürrle (Kiessling, 68.), Ballack, Sam - Derdiyok.
gól: Vossen (30.), illetve Derdiyok (79.)

A Genk-Leverkusen kezdése Köteles László miatt csúszott: a magyar kapus mezével akadt egy kis probléma, ami miatt vissza kellett mennie az öltözőbe. A Genkben a másik magyar, Tőzsér Dániel volt a csapatkapitány, de sem ő, sem társai nem rúgtak kapura az első 25 percben. Aztán beindult Vossen, akinek a távoli lövését Leno még védte, a 30. percben viszont Ndabashinze beadását kapásból, gyönyörűen vágta be a bal sarokba a belgák csatára. Ennek a gólnak köszönhetően a Chelsea állt a csoport élén.


A Genk nem bírta kihúzni, a hajrában a mostanában minden ellenfelének betaláló Derdiyok Kötelesnek is beköszönt, a Leverkusen ezzel a második helyen zárt, Tőzsérék pedig három pontot hoztak össze, mindhárom ellenfelükkel szemben veretlenek maradtak hazai pályán.


A csoport végeredménye:
1. Chelsea 11 pont
2. Leverkusen 10
3. Valencia 8
4. Genk 3

F csoport:
Olimpiakosz (görög) - Arsenal (angol) 3-1 (2-0)
Pireusz, Georgiosz Karaiszkakisz-stadion, 30 ezer néző
v.: Undiano Mallenco (spanyol)
Olimpiakosz: Megyeri - Toroszidisz, Mellberg, Papadopulosz, Marcano - Maniatisz, Fuster (Abdun, 64.), Modesto, Mirallas - Dzsebbur (Papazoglou, 90.), Holebas (Orbaiz, 38.).
Arsenal: Fabianski (Mannone, 25.) - Djourou, Squillaci, Vermaelen, André Santos (Miquel, 51.) - Coquelin (Rosicky, 67.), Frimpong, Benajun - Oxlade-Chamberlain, Samak, Arsavin.
gól: Dzsebbur (16.), David Fuster (36.), Modesto (89.), illetve Benajun (57.)

Az Arsenal már továbbjutott, ennek megfelelően Arsene Wenger több kulcsemberét is pihentette, a görögöknek pedig győzniük kellett, hogy ott legyenek a legjobb 16 között, és közben azon drukkolniuk, hogy a Marseille ne vigye el mindhárom pontot Dortmundból.

A tartalékos felállás ellenére Megyeri Balázsnak már a 8. perben védenie kellett, lábbal hárított Arsavin ziccerénél. A folytatásban is fölényben volt az Arsenal, de Samak lemaradt André Santos beadásáról, majd Frimpong csavarása landolt az oldalhálóban. A 16. percben a semmiből szerzett vezetést az Olimpiakosz, David Fuster két védő között találta meg a beinduló Dzsebburt, aki kicselezte Fabianskit, majd a kapu közepébe gurított.


Fabianski rossz passza után Mirallas emelte kapura a labdát, de a lengyel kapus javította hibáját, igaz, a nagy vetődésben meg is sérült a térde, Mannone jött a helyére. A görögök gyorsan felavatták a cserekapust, nem is akármilyen góllal: Mannone fejel mentett egy indítás után a 16-os vonalánál, David Fuster visszaemelte a labdát, amit Mannone visszafelé futva el akart rúgni, de luftot rúgott, így a labda bepattogott az üres kapuba.


Az Arsenal csodaszép góllal szépített az 57. percben: a csereként beállt Miquel baloldali beadása után Samak került a földre, az Arsenal-játékosok már kezdtek volna büntetőt reklamálni, de a lecsorgó labdát Benajun nagy erővel tűzte a bal felsőbe, Megyeri repült, de nem volt esélye.


A szépítés nem törte meg az Olimpiakoszt, amely Modesto szemfüles góljával a hajrában eldöntötte a meccset, más kérdés, hogy Dortmundban úgy alakultak a dolgok, hogy Megyeriék végül csak az Európa Ligába kerültek át.


Borussia Dortmund (német) - Olympique Marseille (francia) 2-3 (2-1)
Dortmund, BVB-stadion, 65 ezer néző
v.: Webb (angol)
Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Felipe Santana, Hummels, Löwe - Kuba, Kehl (Da Silva, 33.), Lewandowski, Gündogan - Götze (Perisic, 45.), Barrios (Kagava, 63.).
Marseille: Mandanda - Azpilicueta, N'Koulou, Diawara, Traoré - Amalfitano, Etoundi (Be. Cheyrou, 45.), Lucho González (J. Ayew, 67.), Alou Diarra - A. Ayew, Rémy (Valbuena, 73.).
gól: Blaszczykowski (23.), Hummels (32., 11-esből), illetve Rémy (45+4.), A.Ayew (85.), Valbuena (87.)

A Dortmundnak csak akkor lehetett esélye a továbbjutásra, ha nagy különbséggel nyer, az Olimpiakosz pedig nem ér el döntetlennél jobb eredményt. A németek a saját részüket igyekeztek maradéktalanul megvalósítani: Blaszczykowski egy kavarodás végén lőtt a jobb sarokba,


majd Hummels növelte az előnyt büntetőből,


de Rémy az első félidő hosszabbításában egy szép fejessel megfelezte a különbséget.


Nagyon sokáig úgy tűnt, az Arsenalt elpáholó Olimpiakosz jut majd tovább, de a Marseille megtáltosodott a dortmundi meccs végén, előbb Ayew egyenlített fejesből, majd a csereként beállt Valbuena lőtt nagy gólt a bal felsőbe pazar egyéni alakítás után, ami nem csak szép, fontos is volt, ezzel jutott ugyanis tovább a francia csapat.


A csoport végeredménye:
1. Arsenal 11 pont
2. Olympique Marseille 10
3. Olimpiakosz 9
4. Borussia Dortmund 4

G csoport:
Porto (portugál) - Zenit (orosz) 0-0
Porto, Estadio Dragao, 34 ezer néző
v.: Velasco Carballo (spanyol)
Porto: Hélton - Maicon, Rolando, Otamendi (Belluschi, 83.), Álvaro Pereira - Defour (Kléber, 45.), Fernando, Joao Moutinho, Campos (Varela, 68.) - Hulk, J. Rodríguez.
Zenit: Malafejev - Anjukov, Hubocan, Lombaerts, Criscito - Szemak, Gyenyiszov, Sirokov (Zirjanov, 45.), Fajzulin (Bisztrov, 58.) - Lazovics (Bruno Alves, 82.), Danny.

Huszti Szabolcs nem került be a Zenit keretébe, de az első félórában a társak pont annyiszor találták el a kaput, mint a meccset valószínűleg szentpétervári otthonában követő magyar középpályás. Pedig próbálkozott a Zenit, ezt jelezte, hogy volt olyan perc, amikor egymás után Lazovic és Fajzulin is lesre futott, igaz, inkább a Portónak kellett volna csipkednie magát, az iksszel ugyanis a vendégek mentek volna tovább. A meccs végül nem hozott gól, a 0-0-val a Zenit a 16 közé jutott, de csak csoportmásodikként.

APOEL Nicosia (ciprusi) - Sahtar Donyeck (ukrán) 0-2 (0-0)
Nicosia, GSP-stadion, 22 ezer néző
v.: Hategan (román)
APOEL: Pardo - Purszaitidisz, Jorge, Oliveira, Manduca (Solari, 69.) - Haralambidisz (Adorno, 78.), Nuno Morais, Marcinho (Belaid, 61.), Jahic - Alexandru, Tricskovszki.
Sahtar: Ribka - Srna, Kucser, Rakickij, Sevcsuk - Costa (Eduardo, 78.), Fernandinho, Hübschman, Willian (Marcelo, 84.) - Mkitarjan, Luiz Adriano (Szeleznyov, 73.).
gól: Luiz Adriano (62.), Szeleznyov (78.)

Pardo, a BL-ben első ciprusi csapatként továbbjutó APOEL spanyol kapusa a 13. percben kivédte a donyecki Luiz Adriano büntetőjét. A tizenegyest leszámítva a ciprusi csapat játszott fölényben, egy félidőnyire kerülve ezzel a sorban tizedik veretlenül megvívott hazai nemzetközi meccséhez.

A veretlenség végül nem jött össze, a Sahtar 2-0-ra nyert, de az APOEL a portói iksz miatt csoportelsőként jutott a 16 közé, mivel az egymás elleni eredmények tekintve jobb a Zenitnél (APOEL - Zenit 2-1, Zenit - APOEL 0-0).

Luiz Adriano szép akció végén szerzett vezetést:


Szeleznyov csereként beállva volt eredményes:


A csoport végeredménye:
1. APOEL Nicosia 9 pont
2. Zenit 9
3. FC Porto 8
4. Sahtar Donyeck 5

H csoport:
FC Barcelona (spanyol) - BATE Boriszov (fehérorosz) 4-0 (1-0)
Barcelona, Nou Camp, 37 ezer néző
v.: Collum (skót)
Barcelona: Pinto - Montoya, Bartra, Fontas, Maxwell - Sergi Roberto (Riverola, 79.), J. Dos Santos (Muniesa, 58.), Thiago Alcantara, Rafinha (Deulofeu, 70.) - Pedro, Cuenca.
BATE: Hutar - Jurevics, Filipenko, Simic, Bordacsev - Pavlov (Gordejcsuk, 64.), Baha, Liktarovics (Olehnovics, 67.), Volodko - Koncevoj, Renan Bressan (Kezman, 77.).
gól: Sergi Roberto (35.), Montoya (60.), Pedro (63., 89., a másodikat 11-esből)

A Barcelona a Real Madriddal játszik szuperrangadót a hétvégén, nem csoda, hogy Pep Guardiola az összes sztárját pihentette, és olyan kezdőt küldött pályára, amely hemzsegett a saját nevelésű fiataloktól. A labdabirtoklás így is 72-28 volt a Barca javára a meccs elején, durva belegondolni, mi lett volna, ha Messi, Xavi és Iniesta is játszott volna. A fehérorosz BATE a 35. percig tartotta magát, ekkor a 19 éves Sergi Roberto törte meg őket, aki a 16-os sarkáról lőtt be egy elépattanó labdát.


A fiatalok nem álltak le, Montoya is letette a névjegyét,


aztán az ifjoncokhoz képest hatalmas rutinnal bíró Pedro előbb egy gyönyörű, sarkazós gólt szerzett,


majd tizenegyesből alakította ki a 4-0-s végeredményt.


Viktoria Plzen (cseh) - AC Milan (olasz) 2-2 (0-0)

Prága, Synot Tip, 20 ezer néző
v.: Vad II (magyar)
Plzen: M. Cech - Rajtoral, Bystron, Cisovsky, Limbersky - Petrzela, Jirácek (Darida, 28.), Kolár (Duris, 67.), Horváth - Pilar (Hora, 84.), Bakos.
Milan: Amelia - De Sciglio, Mexes, Bonera, Taiwo (Zambrotta, 90.) - Emanuelson, Ambrosini, Seedorf, Nocerino (Thiago Silva, 40.) - Pato, Robinho (Christante, 81.).
gól: Bystron (89.), Duris (93.), illetve Pato (47.), Robinho (48.)

Különleges góllal szerzett vezetést a Milan a második félidő elején Prágában: Robinho felugrott egy előreíveléskor, de nem fejelt, hanem mellkassal az érkező Pato elé tette a labdát, aki talpalásgyanúsan vitte el a labdát a védő elől, majd a kapust is kicselezve passzolt az őrizetlen hálóba. Pato nyomban visszaadta a kölcsönt honfitársának: egy kontra végén Robinhóhoz játszott, az egykori Real Madrid-játékos pedig a léc alá emelt.

A hajrában a Milan kiengedett, a csehek viszont - akiknek egy pont kellett a biztos Európa Liga-szerepléshez - mindent elkövettek az egyenlítésért. Nem hiába: két hajrábéli góllal ellopták az egyik pontot, a lelátón pedig olyan ünneplés kezdődött, mintha a BL-ben folytathatnák a kedvencek.


A csoport végeredménye:
1. FC Barcelona 16 pont
2. AC Milan 9
3. Viktoria Plzen 5
4. BATE Boriszov 2

Bajnokok Ligája, a már nyolcaddöntős csapatok:
Barcelona (spanyol, címvédő), AC Milan (olasz), Real Madrid (spanyol), Bayern München (német), Internazionale (olasz), Benfica (portugál), Bayer Leverkusen (német), Arsenal (angol), APOEL (ciprusi), Olympique Marseille (francia), Chelsea (angol), Zenit (orosz).

Az Európa Ligában folytatják:
Valencia (spanyol), Olimpiakosz (görög), FC Porto (portugál), Viktoria Plzen (cseh).