Vágólapra másolva!
Sikeresen kibekkelte a Chelsea a katalán fölényt a Camp Nouban, bejutva ezzel a Bajnokok Ligája döntőjébe. A Barcelona így pár napon belül elbukta a két legfontossabb sorozatát, hiszen szombaton a Real Madrid győzte le Messiéket a saját pályájukon, gyakorlatilag eldöntve ezzel a spanyol bajnokságot. De jelentheti-e egy BL-elődöntős kiesés és egy kulcsfontosságú bajnoki elvesztése egy korszak végét?

A Messit csodáló kisfiú még megnevettette a barcásokat a sírás előtt - videó

A rengeteg gyors passzra és a lehető legtöbb labdabirtoklásra épülő Barcelona-stílus túlzás nélkül egy eddig sosem látott szintre emelte a játékot. A Barcelona bő három év alatt 13 trófeát nyert, ám ez szám talán nem is érzékelteti igazán a pályán mutatott fölényét. Az előző BL-sorozatot záró Manchester United-Barcelona meccset álomdöntőnek címkézték világszerte, ám a katalánok többnyire az angol tizenhatos előterében játszottak, simán nyertek 3-1-re, méghozzá a Wembleyben. Hogy a ManUnited mennyire tehetetlen volt azon a meccsen, tökéletesen megmutatta az Alex Ferguson ökölbe szorított kezét pásztázó kamera.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=O80tQWLxzZYzxQgp


Bár a Barca 2009-10-es BL elődöntőjét elbukta a Mourinho-vezette Interrel szemben, összességében folyamatosan javult a csapat teljesítménye. A katalánok labdatartási fölénye a Bajnokok Ligájában szezonról szezonra pusztítóbb lett, szép egyenletesen.

Barcelona labdabirtoklás a BL-ben, idényenkénti átlag
2006/07 - 61,1 %
2007/08 - 63,2 %
2008/09 - 65,6 %
2009/10 - 70,6 %
2010/11 - 73,3 %



A mostani idényben sem romlott semmit a csapat, hivatkozási pontnak bőven elég a klubvilágbajnokság döntőjét említeni, ahol az első félidőben csak 26 százalékban volt a labda a Neymar-féle Santosnál (a vége 4-0 a Barcának), vagy a Leverkusen elleni BL-nyolcaddöntőt, melyen 10-2-vel ejtették ki a németeket.

Mi változott meg?

A labda azóta is sokat van a Barcánál, ám a szinte tökéletes játéka több apróság együttes hatása miatt akadozni kezdett. Talán most először üthet vissza látványosan, hogy egy csapatot elkerülnek a sérülések: a Xavi, Messi, Iniesta szentháromság ugyanis így még kényszerpihenőre sem tud menni, a folyamatos extra teljesítmény pedig érezhetően fásulttá tette. A Real Madrid elleni vesztes bajnokin mindhárman csődöt mondtak, Iniesta szokatlanul sok labdát eladott, Xavit le is cserélte Guardiola a 69. percben, Messiről pedig az [origo] egyik olvasója megjegyezte: Elirták az összeállítást, Messi nem volt a pályán. Az Aranylabdát kisajátító argentin a Chelsea ellen sem villogott, két kapufát lőtt, de az egyiket tizenegyesből.

Ám a fásultság csak az egyik tényező. A fenti trión kívül is sok jó játékos focizik gránátvörös-kékben, de talán egy sem, amelyik méltóképpen pótolhatná őket. És bár a labdabirtoklás komoly előnyökkel jár, azért nem minden: a focit továbbra is gólra játszák, erre éppen a Chelsea elleni BL-elődöntő a legjobb példa. Már másfél-két éve is feltűnő volt, hogy a barcások kerülik az átlövést, és bár egy időben úgy tűnt, ezt a hibájukat levetkőzik, kedd este rácáfoltak erre.

A világ legjobb focicsapatai évek óta kutatják a katalán tiki-taki ellenszerét, és legalábbis részeredményeik már biztosan vannak, a Real Madridnak például legutóbb nemcsak nyernie sikerült, de játékban is a nagy rivális fölé tudott nőni. Rafa Benítez, aki összesen három BL-döntőt játszott a csapataival, a Barca-Real után kifogásolta, hogy a hazaiak játékában túl sok fölösleges oldalpassz volt, ami területet engedett a vendégeknek.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=TjRk9GU0YectlD4Z


A sokszor még a Barca gyors ellentámadásait is megakasztó passzhegyek a katalánok néhány drukkerét is idegesítik, bár ezen a stíluson aligha lehet változtatni, mivel szerves része egy mélyebb futballfilozófiának.

Ezt a filozófiát pedig Guardiola formálta ilyen szintre. A korábbi játékosával azonnal sikeres lett a csapat, első szezonjában Bajnokok Ligáját, bajnokságot és spanyol kupát nyert, egészen nyilvánvaló, hogy a Barca nagy korszaka főként hozzá köthető, ezt Messi is többször kijelentette (szerinte az edző sokkal fontosabb a csapat számára, mint például ő). Talán az áprilisi kudarcokban az is benne van, hogy Guardiola még mindig nem hosszabbított szerződést a klubbal.

Barca-trófeák Guardiola edzősége idején
Bajnoki cím: 2008-09, 2009-10, 2010-11
Kupagyőzelem: 2008-09
Spanyol Szuperkupa: 2009, 2010, 2011
Bajnokok Ligája: 2008-09, 2010-11
Európai Szuperkupa: 2009, 2011
Klubvilágbajnokság: 2009, 2011



Puskás Ferenc és Di Stefano korszakos Real Madridja három különböző edzővel (José Villalonga, Luis Carniglia, Miguel Munoz) nyert öt BEK-et az ötvenes évek második felében, elvben tehát az edzőváltás sem zárja ki a sikerkorszak folytatását. Mégis nehéz elképzelni, hogy Guardiola után más trénerrel is ennyire az elit fölé nőhet a Barca.

Xavi önérzetesen arra hívta fel a figyelmet, hogy már ebben az idényben is nyertek három trófeát (spanyol Szuperkupa, európai Szuperkupa, klubvébé), úgyhogy olyan nagyon rossz már eleve nem lehet. Gerard Piqué pedig fintorogva hallgatta a korszakváltásról szóló szóbeszédeket: "Ebben az országban az emberek túl korán kezdenek ciklusváltásokról beszélni. Talán egy kicsit pesszimisták a szurkolóink. Több bizalmat érdemelne egy csapat, amely három és fél év alatt 13 trófeát nyert."

Mindkét véleményben sok igazság van, az alapkérdés tehát valóban az lehet, hogy Guardiola beváltja-e régi ígéretét a nyáron, és elhagyja-e Barcelonát egy másik futballkultúra kedvéért.