Vágólapra másolva!
Összejött a madridi házidöntő a labdarúgó Bajnokok Ligájában, a Real müncheni KO-sikere után ugyanis az Atlético is győzött idegenben, a Chelsea londoni otthonában, és negyven év után ismét döntőt játszhat a legrangosabb sorozatban. A nemzetközi kupák történetében korábban még sohasem fordult elő, hogy egy város két klubja mérkőzzön meg egy trófeáért. A finálét május 24-én Lisszabonban rendezik.

Eredmény, Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Chelsea (angol) - Atlético Madrid (spanyol) 1-3 (1-1) - az élő közvetítés
London, Stamford Bridge
v.: Nicola Rizzoli
Chelsea: Schwarzer - Ivanovic, Cahill, Terry, Azpilucueta - David Luiz, Ramires, Cole (Eto'o 53.) - Hazard, Willian (Schürrle, 77.) - Torres (Demba Ba, 77.)
Atlético: Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luís - Tiago, Mario Suárez, Koke, Arda Turan (Cristian Rodríguez, 84.) - Adrián López (Raúl García, 66.), Diego Costa (Sosa, 76.)
gól: Torres (36.), illetve Adrián (44.), Costa (61., 11-esből), Turan (72.)
sárga lap: Cahill (31.), illetve Costa (60.), Adrián (65.)
továbbjutott: az Atlético 3-1-es összesítéssel

Fernando Torres nyolc percre örömöt okozott a Chelsea szurkolóinak Forrás: AFP/Glyn Kirk

A védekező stílusé és a bunkerfocié a jövő, harsogták az internetes fórumok azt követően, hogy kedden a Real Madrid mértani pontosságú ellencsapásokkal, tökéletes kontrajátékkal 4-0-ra verte Münchenben a Bajnokok Ligája-címvédő Bayernt. Ezt a tézist csak erősítette az egy héttel korábbi Atlético-Chelsea mérkőzés, a gól nélküli első kilencven perc után a londoni visszavágó még nagyobb taktikai csatát ígért.

A Chelsea szakvezetője, José Mourinho úgy ítélte meg, hogy Samuel Eto'o helyére azt a Fernando Torrest jelöli, aki excsapata ellen biztosan motiváltan játszik majd. De visszakerült a kezdőbe a sérüléséből felépült Eden Hazard és az eltiltását letöltő Branislav Ivanovic is. Ashley Cole lett a balbekk, César Azpilicueta pedig a középpályán kapott helyet. Az Atléticónál a csapatkapitány Gabit Tiago próbálta pótolni, míg Raúl García, illetve Diego helyére Arda Turan és Adrián López került.

A mérkőzés elég lagymatagon indult, ugyan a 4. percben Koke bal oldalról középre belsőzött labdája a meglepett Schwarzer felett a lécen csattant, inkább beadásszagú kísérletnek tűnt mindez. A félórás mezőnybeli tilitolit még a legendás angol csatár, Gary Lineker is unta. "Két olyan csapat játszik, amelyik szereti a kontrákat, és nem igazán foglalkozik a labdabirtoklással. Miért nem kezdjük rögtön a büntetőkkel?" - írta Twitter-oldalán.

De jó, hogy nem így történt!

A 36. percben szinte a semmiből törte meg a gólcsendet a Chelsea, ki más lőhette volna a gólt, mint Torres, aki látványosan nem ünnepelte gólját (1-0).


Nem sokáig tartott a hazai drukkerek öröme, egy hosszú sarok felé emelt labdát Juanfran az alapvonaltól középre kanalazott, Adrián Lopez pedig olyan rosszul találta el, hogy a földre pattintott labda akadálytalanul jutott a kapu jobb oldalába (1-1).


Nagy kérdés volt, hogy a félidőben melyik mester mit talál ki. A Chelsea-t nyomaszthatta a spanyolok elleni elődöntős átok is, a korábbi négy csatából ugyanis mindössze egyszer kerültek ki győztesen az angolok: a 2011-12-es BL-elődöntőben a Barcelona ellen.

Az 53. percben Cole helyére érkezett Eto’o erősíteni a támadójátékot, ő azonban több kárt tett, mint az addigi teljes védelem egész mérkőzésen: egy rossz ütemű ütközés nyomán megrúgta Diego Costát a 16-os vonalánál, amiért járt a jogos büntető. Kis mészfolt-rugdosás és sárga lap után a dühös Costa bevágta a tizenegyest, itt már lehetett érezni, hogy harminc perc kevés lesz a Chelsea-nek (1-2).


Főleg úgy, hogy a jól bevált keresztpasszos játék a 72. percben ismét bevált, jobbról ismét Juanfran tette középre tökéletesen a labdát, Arda Turan fejesét Schwarzer még bravúrral a lécre tolta, a kipattanót azonban öt Chelsea-játékos is csak nézte, a török középpályás így egyszerűen a hosszú, bal sarokba lőtt (1-3).


A hajrában már semmi se változott, Ba és Schürrle csatasorba állításával ugyan helyzetekig eljutottak a Kékek, de a Chelsea-től kölcsönbe érkezett kapus, Courtois kiválóan védett. Az utolsó percekben az Atlético-fanatikusok már féktelenül ünnepeltek, és készülhetnek a május 24-i, lisszaboni fináléra, ahol a városi rivális Real Madrid lesz az ellenfél.

Schwarzer háromszor szedte ki a kapuból a labdát Forrás: AFP/Adrian Dennis

A nemzetközi kupák történetében korábban még sohasem fordult elő, hogy egy város két klubja mérkőzzön meg egy trófeáért.

Az Atlético újabb sikerével megőrizte veretlenségét a sorozatban (elképesztő, hogy a madridiak tizenkét meccsből kilencet megnyertek, háromszor pedig döntetlent játszottak). és az is eldőlt, hogy José Mourinho - a Porto és az Inter után - nem jut be harmadik csapatával is a BL-fináléába, azaz megnyugodhatnak a liverpooli hívők, Bob Paisley három BEK-sikerét egyelőre nem veszélyezteti a portugál szakember.