Kőkemény meccsen nyert BL-t a Barca

554887045
Barcelona's players celebrate with the trophy after the UEFA Champions League Final football match between Juventus and FC Barcelona at the Olympic Stadium in Berlin on June 6, 2015. FC Barcelona won the match 1-3. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Rettenetesen kemény meccsre kényszerítette a Juventus a jóval esélyesebb Barcelonát a Bajnokok Ligája döntőjében. A második félidő derekán döntetlen volt az állás, és az olaszok játszottak jobban, ám az újabb katalán találatra már csak helyzetekkel tudtak válaszolni.

Bajnokok Ligája, döntő:
Juventus-Barcelona 1-3 (0-1) - élő közvetítés
Berlin, Olimpiai Stadion, 75 ezer néző, vezette: Cüneyt Cakir (török)
Juventus: Buffon - Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra (Coman, 89.) - Marchisio, Pirlo, Potgba - Vidal (Pereyra, 80.) - Tévez, Morata (Llorente, 85.)
Barcelona: Ter Stegen - Dani Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba - Rakitic (Mathieu, 92.), Buisquets, Iniesta (Xavi, 78.) - Messi, Suárez (Pedro, 95.), Neymar
gól: Morata (55.), illetve Rakitic (4.), Suárez (68.), Neymar (97.)
sárga lap: Vidal (11.), Pogba (41.), illetve Suárez (70.)

Hosszú évek óta nem játszottak olyan Bajnokok Ligája-döntőt, ahol az egyik csapat ennyire egyértelmű esélyes volt. Az idény során egyre jobb formába lendülő, világklasszisokkal teletűzdelt Barcelona nézett farkasszemet kemény, szervezett Juventusszal, amely azonban részben a jó sorsolásnak is köszönhette, hogy a döntőig jutott, ráadásul a mélypontra került olasz focit öt éve nem képviselte egy csapat sem a klubfoci világának legfontosabb meccsén (2010-ben az Inter nyert).

A Barca ezen felül a legerősebb összeállításában léphetett pályára, míg a Juvéból hiányzott a válogatott középhátvéd, Giorgio Chiellini.

A szomorú védőre már a negyedik perc legelején nagy szükség lett volna, amikor Jordi Alba és Neymar megkavarta a védelmet, majd Rakitic kíméletlenül befejezte az akciót.

A következő tíz percben el is dönthette volna a meccset a Barca, Neymar kétszer is helyzetbe került, majd Dani Alves lövését bravúrral kellett védenie Buffonnak. Az első negyedóra végén összeszedte magát a Juve, rendezte a védelmét, és átlövésekből még veszélyeztetni is tudott.

Mindkét fél reklamált egy-egy büntetőt (a Barca kezezésért, a Juve szabálytalanságért, egyikük sem jogosan), majd a félidő végét megint megnyomta a Barca, Suárez kétszer is életveszélyesen lőtt kapura, egyszer pedig Buffon adta el a labdát értelemszerűen a legrosszabb helyen – a bakit beadás követte, gól nem. A Juve egy Marchisio-átlövéssel válaszolt, ami jól szimbolizálta, hogy bár van tartás az olasz bajnokban, ez csak a helytállásra elég.

Önveszélyes játék

Az első félidőben a Barca 69 százalékban birtokolta a labdát, és több mint száz passzt adott a támadóharmadban, míg a Juve csak 39-et. Ráadásul a pokróc Vidal hamar kiharcolt egy sárgát, majd keményen dolgozott tovább a kiállításért. Rajta kívül még Pogba kapott lapot a mezőnyből.

Fordulás után ment minden a rendes kerékvágásban, Suárez ismét két bombát eresztett meg, abból ezúttal is egy mellé ment, egyet Buffon védett.

Az 52. percben már elkezdtek ollézni a nézők, az olasz térfélen labdázgattak a katalánok. Látszott, amíg csak egy góllal megy a Barca, a Juventus nem nyílik ki. Meg is lett az óvatosság eredménye, ugyanis egy Marchisio-sarkazással induló akció végén Tévez lövése még kijött Ter Stegenről, de Morata bepofozta a kipattanót.

Az igazi meglepetés nem is az egyenlítés volt, hanem ahogy utána fickándozni kezdett a Juventus: Tévez és Pogba is kőkemény átlövéssel próbálkozott, a csapat pedig rohant, letámadott. A 66. percben már nem ollézás hallatszott, mikor a Barca gurigázott, hanem az olaszok füttykoncertje. A 67.-ben pedig egy hangorkán, mikor Pogba a földre huppant a 11-es pontnál.

Hiába játszott fölényben a Juve bő tíz percen át, Messi egyszer üresen maradt, a lövését elsőre még fogta Buffon, ám a kipattanót kíméletlenül bevarrta Suárez. Pillanatokkal később Neymar újabb gólt fejelt, ám a labda a kezéhez is hozzáért, így az alapvonali segéd sugallatára érvénytelenítette a gólt Cakir.

A hajrára Xavi váltotta Iniestát, a búcsúzó középpályás a 767., egyben az utolsó barcás meccsén lépett pályára, helyzetbe pedig Piqué került, az olaszok nagy szerencséjére.

Az utolsó öt percre Llorente Moratát váltotta, Suárez pedig eljátszott egy sérülést. A Juve háromszor is közel állt a gólhoz, Llorente lövése után Pereyra veszélyeztetett, Marchisio bal alsóba tartó lövését bravúrral szedte ki Ter Stegen, Tévez pedig a 16-os vonaláról tekert.

Ám ez már mind az ötperces hosszabbításban történt, melynek végén Suárez lassan, fájdalmasan sántítva ballagott le. Aztán már csak a hosszabbítás hosszabbítása maradt, Neymar a 97. percben bevitte a találatot, ami mindent egyértelművé tett.

A Barcelona megérdemelten nyert, de a Juventus előtt kalapot kell emelni, mert egy rendkívül szoros, izgalmas döntőt játszott a tornymagas esélyes katalánokkal. Messi lehetett volna az első focista, aki három BL-döntőn is gólt szerez, ám ezúttal nem sikerült ez neki. Fontosabb azonban, hogy a Barcelona ötödször nyerte el a trófeát, amelyet Xavi vett át a Juventus-legenda Michel Platinitől.

A megérdemelt kupával Forrás: AFP/Odd Andersen

A BL-ben egyformán tíz-tíz gólt lőtt Messi, Neymar és Cristiano Ronaldo.