Vágólapra másolva!

A csoport

Esély a továbbjutásra:
Real Madrid
AS Romát

A legutóbbi három kiírásban egyébként nem találkozott egymással az olasz és a spanyol bajnok, erre utoljára az 1997-98-as BL döntőjében került sor. A királyi gárda tavaly viszont már járt Rómában, igaz, akkor a Lazio volt az ellenfele.

A csoport másik két tagjáról a két sztárcsapathoz képest meglehetősen kevés szó esik, pedig mindkettő képes lehet meglepetésre. Az RSC Anderlecht ezt az előző szezonban is megmutatta, hiszen hazai pályán például a Real Madridot is legyőzte, míg Moszkvában valószínűleg a többiek számára szokatlanul hideg időjárás okoz majd gondot, még akkor is, ha a csoportmérkőzések első köre már október véget ér. A továbbjutásra természetesen a Real Madrid és az AS Roma a legesélyesebb, nagy meglepetést okozna, ha nem ez a két gárda végezne az első két helyen.

A Lokomotiv Moszkva még nem teljesen biztos, hogy tagja lesz a csoportnak, mert az FC Tirol elleni visszavágó mérkőzést újra kell játszania .

B csoport

Esély a továbbjutásra:
Liverpool FCBorussia Dortmund
Dinamo Kijevet

A Borussia Dortmund és a Liverpool csapatában két volt BL (illetve BEK)-győztest köszönthetünk, és mindkét alakulat remek formában van az utóbbi időben. A németek négy forduló után százszázalékosan állnak a Bundesliga élén, játékoskeretük rendkívül erős, a kispadon pedig Matthias Sammer személyében egy olyan tréner ül, aki a BVB 1997-es BL-győzelmének is részese volt, igaz, akkor még játékosként. Abból a csapatból egyébként Jürgen Kohler, Stefan Reuter, Jörg Heinrich és Lars Ricken jelenleg is a játékoskeret tagja.

A Liverpool szurkolóinak meglehetősen sokat kellett arra várniuk, hogy ismét a legrangosabb európai kupában szerepeljen csapatuk, és a Vörösök most abban bíznak, hogy megismételhetik a hetvenes-nyolcavans évek remekléseit. A 'Pool számára a dortmundi Westfalen-stadion mindenesetre ismerős lesz, hiszen májusban az együttes ott hódította el a Deportivo Alavés ellen az UEFA-kupát.

A csoport negyedik tagja, a Boavista ugyan portugál bajnokságot nyert az előző idényben, ám ennek ellenére kevés sansza van a továbblépésre, a portóiak már egy-két hazai győzelemnek is örülnének.

C csoport

Esély a továbbjutásra:
Arsenal

A második hely kérdése teljesen nyitott, bár a Panathinaikosznak adják a legkevesebb esélyt rá. Ez azonban tavaly is így volt a Juventusszal és a Hamburger SV-val szemben, és végül mégis a görögök lettek a nevető harmadikok.

Az RCD Mallorcánál és a Schalke 04-nél ezt szeretnék elkerülni, de egyelőre egyik gárda sincsen csúcsformában. A spanyolok csak szenvedve léptek túl a Hajduk Spliten, amelynek játékerejét jelzi, hogy a Ferencváros is pariban volt vele, míg a Schalke 04 meglehetősen rosszul kezdte az idényt a Bundesligában, és három mérkőzés után csak egy győzelem áll a neve mellett. A gelsenkircheni szurkolók számára valószínűleg nem lesz ismeretlen Mallorca, amely a németek kedvelt üdülőhelyének számít, ám októberben már minden bizonnyal hűvösebb lesz az időjárás, mint nyáron.

D csoport

Esély a továbbjutásra:
Lazio

Arra már nehezebb lenne válaszolni, hogy melyik gárda futhat be a Lazio mögött a második helyre. Az előző évek eredményei a Galatasarayt predesztinálnák erre, ám az isztambuli együttes alaposan átalakult a nyáron, és nem biztos, hogy az előnyére. Gheorghe Hagi visszavonult, Fatih, Emre, Taffarel, Popescu és Okan Buruk távozott, Mário Jardel sorsa pedig egyelőre bizonytalan, így a törököknek nehéz dolguk lesz.

Még kiszámíthatatlanabb, hogy mire lesz képes az FC Nantes. A francia bajnokcsapatot sosem szabad leírni, de a Kanárik katasztrofálisan rajtoltak hazájuk pontvadászatában, négy forduló után csak egy pontjuk volt, és ezzel sereghajtók. Ennél azért valószínűleg jobb csapat a Nantes, de mire ez kiderülhet, addigra lehet, hogy kiesik a BL-ből.

A holland PSV Eindhovennél egyelőre nincsenek ilyen problémák, és a Philips-gyáriak előtt ez a csoportbeosztás nagy lehetőséget nyitott arra, hogy továbbjussanak. Az eindhoveni együttesnél a támadósor egészen kiváló (Kezsmannal, Brugginkkal, Vennegor of Hesselinkkel), a védelem azonban még nem az igazi.

E csoport

Esély a továbbjutásra:
Juventus

A torinóiak mögött minden bizonnyal a Celtic és az FC Porto vív majd ádáz küzdelmet a második helyért, és ebben a harcban a skót bajnokcsapat tűnik esélyesebbnek. A Keltáknak ugyanis van egy olyan támadójuk Henrik Larsson személyében, mint egykoron a Portónak volt Jardel: aki minden mérkőzésen jó legalább egy gólra, ha nem többre. A portói Sárkányoknál abban bíznak, hogy támadójuk, Pena is méltó utóda lesz Jardelnek, a Barry Town elleni selejtezőn rúgott öt gólja mindenesetre erre utalt.

A csoport negyedik tagja, a norvég Rosenborg BK már azzal rekordot állított fel, hogy sorozatban hetedszer kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába, és a trondheimiek számára valószínűleg ez volt az utolsó sikerélmény ebben a kiírásban. Érdekesség, hogy pár éve még komoly célként merült fel egy Észak-atlanti Liga, amelyben többek között a portugál, a skót és a norvég élcsapatok szerepeltek volna. Most majd kiderül, hogy párharcuk mennyi nézőt vonz.

F csoport

Esély a továbbjutásra:
Barcelonában

Márpedig a Barca ellenfelei egytől egyig igen jó csapatok. A Bayer Leverkusen például mostanra kiheverte a Daum-botrány által okozott sokkot, és az új tréner, Klaus Toppmöller megint egy ütőképes gárdát rakott össze. Igaz, a gyógyszergyáriak elsősorban a Bundesligában akarnak az élen végezni, de természetesen a BL-ben begyűjthető tetemes pénzösszeg sem hagyja hidegen őket.

Hasonló a helyzet az Olympique Lyonnál is: a francia klub még sohasem tudott bajnoki címet szerezni hazájában, és ezen szeretne végre változtatni ebben a szezonban. A Lyon azonban az előző idényben is vitézkedett a BL-ben (elég csak arra gondolni, hogy a későbbi győztes Bayern Münchent hazai pályán 3-0-val intézték el), és az elnök, Jean-Michel Aulas most is elégedett lenne valami hasonlóval.

A török Fenerbahce számára a Galatasaray lehet a követendő példa, az isztambuliak legalább olyan messzire akarnak jutni a sorozatban, mint nagy riválisuk, ami azt jelenti, hogy a csoportmérkőzésekből kötelező a továbbjutás. Ez persze nem lesz egyszerű, de a Fener képes lehet erre a bravúrra, különösen hazai pályán okozhat meleg pillanatot ellenfeleinek. Csak egy mellékes közbevetés: ezt a Fenerbahcét a magyar MTK két évvel ezelőtt 2-0-ra verte Isztambulban.

G csoport

Esély a továbbjutásra:
Manchester United

Az angol bajnok mögött minden bizonnyal a RC Deportivo végez a második helyen, ráadásul a spanyol gárda már kellő tapasztalattal rendelkezik a legrangosabb európai kupából, lévén az előző idényben egészen a legjobb nyolcig menetelt. A sorsolás ilyetén alakulása minden bizonnyal az Olympiakosz edzőjének okozza a legnagyobb fejtörést, mert a hellén gárdának nagy bravúrt kellene véghez vinnie a továbbjutáshoz. Ez azonban a klub multimilliárdos tulajdonosát, Szokratesz Kokkaliszt nem nagyon érdekli, számára csak az a fontos, hogy a csapat továbbjusson, és ha nem így történik, annak rendszerint az edző issza meg a levét, még akkor is, ha közben a görög bajnokágban veretlen az együttes.

A csoport negyedik tagja, a Lille OSC számára már az is hatalmas eredmény, hogy feljutott a BL főtáblájára, hiszen a gárda két éve még a francia másodosztályban szerepelt. A siker záloga a bosnyák edző, Vahid Halilhodzsics, aki szinte minden egyes találkozó előtt kijelenti, hogy már a pontszerzés is nagy bravúr lenne csapatától. Alkalmasint most igaza is van.

H csoport

Esély a továbbjutásra:
Bayern München

A Bayern mögött viszont nagy tülekedés várható a második helyért, amelyre mindhárom gárda igényt tart. A legnagyobb esélye talán a Szpartak Moszkvának van a továbbjutásra, hiszen az oroszok a nyáron sem pihentek, a bajnokság közben vannak, és így lendületből vehetik az akadályokat.

A Feyenoordnál szeretnék felülmúlni a tavalyi teljesítményt, amikor is a csoportmérkőzések első körében búcsúzniuk kellett, és a nyári erősítések arra utalnak, hogy ez nem is elérhetetlen cél a számukra. Pierre van Hooijdonk személyében végre van egy gólerős támadójuk, és a japán Sindzsi Ono is jól mozgott az első bajnokikon.

A Sparta Praha ezzel ellentétben inkább gyengült, mint erősödött, de ez már lassan hagyománnyá válik a klubnál, amely rendszerint eladja legtehetségesebb futballistáit, és a cseh mezőnyből tölti fel keretét. Ez azonban most még a hazai porondon is kevésnek tűnik, hiszen négy forduló után a csapatnak mindössze hat pontja volt.

Korábban:

Sorsoltak a Bajnokok Ligájában