Vágólapra másolva!

A gólok krónikái, összeállítások

Sir Alex Ferguson a döntetlent ellenére bízik abban, hogy együttese bejut a BL döntőjébe. "Van a csapatban mentális erő, amely jövő kedden átsegíthet minket a nehézségeken" - nyilatkozta a találkozó után, majd sportszerűen elismerte: "Azt hiszem, ellenfelünk a második félidőben jobban játszott, s mi idegesen védekeztünk. A következő kilencven perc során is lesznek gólok. Most a Leverkusennek van előnye az idegenben szerzett gólok miatt, de három évvel ezelőtt a Juventusszal szemben már ledolgoztunk hasonló hátrányt. Nem lesz könnyű, mert az ellenfél hazai pályán remekel, de határozottan van esélyünk."

Ferguson említést tett Gary Neville sérüléséről is: "Gary a lábközépcsontját törte el, mint Beckham. Ez hihetetlen" - mondta a szakvezető. A 27 éves válogatott hátvéd vb-szereplése veszélybe került, mert az ilyen sérülések általában nyolc hét alatt jönnek rendbe, s a futballistának még formába is kellene lendülnie.

A másik oldalon érthető volt Klaus Toppmöller öröme: "Persze, hogy elégedettek vagyunk az eredménnyel. De figyelünk, mert a Manchester a legjobb együttesek közé tartozik, várhatóan Leverkusenben sem hátrál meg. De azt gondolom, otthon még erősebbek vagyunk, s még jobban tudunk játszani. Még akkor is, ha Roy Keane játszani fog az ellenfélnél."

Ami azt illeti, Keane már együtt edz a többiekkel, s Ferguson még az első találkozó előtt kijelentette, számít rá a visszavágón. Noha a jelenlegi sorozatban Rebrovra még nem számíthat a Leverkusen, nem kizárt, hogy az ukrán válogatott csatára a német együttesben folytatja pályafutását. A Tottenham támadója Angliában kevés lehetőséget kap, s a válogatott szakvezetője, Leonyid Burjak azt javasolta neki, a Lazio és a Leverkusen ajánlata közül válasszon. Valószínűtlen, hogy az angolok meg tudnak egyezni Stam és Rebrov cseréjében, ezért a Leverkusen esélyei jobbnak tűnnek. Az angol klub 11 millió euróért vette meg a csatárt a Dinamo Kijevtől, a németek 5 millió eurót kínáltak Rebrovért.

Német sajtóvisszahng

"Szuper eredmény Manchesterben, a Bayer már a döntőre kacsinthat!" - írta címoldalán a Bild, egyszerűen csodálatosnak minősítve a Leverkusen szerda esti teljesítményét. Az országos bulvárlap szerint kalapot kell emelni Klaus Toppmöller edző játékosai előtt, akik kétszer is képesek voltak egyenlíteni a rettegett hírű Manchester otthonában. Felsőfokú jelzőkkel dicséri a újság a középpályás Ballackot, aki talán legfontosabb BL-gólját lőtte az Old Traffordon, azzal lett 1-1 az állás. Az elődöntő első mérkőzésén elért nagyszerű eredmény, a mutatott játék kellő önbizalmat adhat a Bayer Leverkusennek a Bundesliga hajrájára is - vélekedett a lap.

A Bayer kezdettől fogva merészen játszott, Toppmöller fiai mintha bíztak volna abban, hogy az MU utoljára 1965-ben tudott nyerni az Old Traffordon német csapat (az ASK Vorwärts Berlan) ellen - állapította meg a berlini Der Tagesspiegel. "Növelte önbizalmukat a negyeddöntőben a Liverpool fölött aratott diadal: ennek megfelelően még magabiztosabban játszottak a leverkuseniek, mint pár héttel ezelőtt az Anfield Roadon. Ebben az is segítette őket, hogy a manchesteri közönség jóval kevésbé volt félelmetes, mint a liverpooli. A Bayer lelkierejét jól mutatja, hogy kétszer is képes volt az egyenlítésre idegenben. Még mondja valaki, hogy a játékosok döntő pillanatokban nem tudnak úrrá lenni az idegeiken!"

"A Leverkusen letette a névjegyét Manchesterben, és a Bajnokok Ligája döntőjének küszöbére jutott" - írta tudósítása címében a Die Welt. "A vendégek kezdettől fogva partiban voltak a Manchesterrel, amely a Bayer szempontjából balszerencsés módon jutott vezetéshez: Solskjaer lövése Zivkovicon irányt változtatva vágódott a hálóba. A bekapott gól azonban nem törte le a Leverkusent, Előbb Ballack, majd Neuville is képes volt egyenlíteni. Az idegenben elért siker után a visszavágón már egy 0-0 vagy 1-1 is elég lehet a német bajnokaspiránsnak ahhoz, hogy bejusson a glasgowi döntőbe."

Brit lapértékelések

"A labdarúgás nem tündérmese, nem végződhet minden mérkőzés a vágyaink szerint. Van még lehetőség a javításra" - kommentálta a Manchester United döntetlenjét Terry Venables, az angol válogatott volt szövetségi kapitánya. A szakember véleménye köszönt vissza a csütörtökön megjelent brit lapokban: "Nincs vége", "Ferguson vigasztal", "Az ideges United pengeélen táncol", és "Halványulnak a United álmai". Az egybehangzó megállapítások szerint a szerda nem a MU napja volt. A szakírókat nem is a végeredmény izgatta a legjobban, hanem Gary Neville sérülése.

"A BL-döntő esélyeit latolgatva a kommentátorok emlékeztetnek arra, hogy a Manchester két éve is úgy jutott a fináléba, hogy a Juventus ellen otthon elért döntetlen után Torinóban 2-0-ás hátrányról 3-2-re fordított. Ráadásul az angol bajnok idegenben gyakran felülmúlja az Old Traffordon mutatott játékát" - írja a Daily Telegraph. "Fergusonnak a továbbjutást latolgató nyilatkozata mellett idézik önkritikus kijelentését is, miszerint a szerda esti eredmény igazságos volt. A Leverkusen jobban játszott, különösen a második félidőben. Idegesen védekeztünk, és Neville korai kiválása sem segítette a csapatot".

A The Times szerint a Bayer Leverkusen ismét bebizonyította, hogy nem véletlenül vezeti a Bundesligát. Emlékeztetve arra, hogy a németek búcsúztatták a BL-ből az Arsenalt és Liverpoolt, a szakíró úgy véli: jó esélyük van arra, hogy mesterhármast könyveljenek el az angol klubokkal szemben. A Leverkusen szerda este tapasztalhatta, hogy a MU támadójátékban sikeres, de hátvédsora könnyen sebezhető - vélte a szakíró.

A kommentátorok bíznak abban, hogy a keddi visszavágón a MU ismét a fáradhatatlan Roy Keane csapatkapitány vezetésével léphet pályára, aki nemcsak David Beckhamet pótolhatja a középpályán, hanem a hátvédsornak is a szilárd támasza lesz.

Korábban:

Fórum:

Ki lesz a BL-győztes?