Vágólapra másolva!

BL-selejtező, második forduló, visszavágó:
HJK Helsinki - MTK Hungária 1-0 (0-0)
Vantaa, Pohjola-stadion, 2500 néző
vezette: Delevic
HJK: Babócsy - Peltola, Nylund, Jensen, Zeneli (Fekete, 61.) - Sund, Kallio, Heinola, Makelää, Hakanpää - Kottila
MTK: Végh - Pusztai, Komlósi, Juhász R., Füzi Á. - Zavadszky, Jezdimirovic, Halmai, Szabó O. (Rednic, 73.) - Silva (Zabos, 92.), Torghelle (Pisont, 70.)
gól: Makelää (64.)
továbbjutott: az MTK 3-2-es összesítéssel
sárga lap: Kallio (43.), illetve Komlósi (32.), Jezdimirovic (37.)

Az MTK-nál az Egervári Sándor által előzetesen megadott összeállítás annyiban változott, hogy Pisont István helyett Szabó Ottó került a középpálya bal oldalára.

Az első kapura lövés a magyaroké volt, Halmai 25 méterről ballal megküldött labdája a keresztléc fölé szállt. Az első percekben az MTK többnyire a finnek térfelén tartotta a labdát, a középpályások többször veszélyesen íveltek középre, Torghelléék viszont lemaradtak az átadásokról.

Az első nagyobb helyzet a HJK előtt adódott a 14. percben, Végh Zoltán azonban bravúrral kivédte Makelää közeli lövését. Az ellentámadás után Silva kis híján elcsípett egy Babócsynak röviden hazaadott labdát.

A 27. percben ziccert rontott a Helsinki. Komlósi és a kapuból kimozduló Végh nem értette meg egymást, így Kottila került lövőhelyzetbe, de a labda centikkel a bal kapufa mellé pattant. Két perc múlva még közelebb kerültek a hálónkhoz a finnek, egy szabadrúgás után Makelää három méterről a felső lécre perdített.

Ezután azonban a szünetig már nemigen volt miért izgulni, így a magyar bajnok továbbjutási esélyei egy félidő után tovább nőttek. Az 51. percben pedig még tovább nőhettek volna, ha Silva átadása után a tisztán érkező Torghelle 15 méterről eltalálja a kaput. Aztán négy szöglet és két szabadrúgás erejéig beszorult saját tizenhatosára az MTK, de Juhászék szerencsésen átvészelték ezt az időszakot is. A 61. percben Jezdimirovic 20 méterről vette célba Babócsy kapuját, de kevéssel ő is eltévesztette.

A 64. percben Peltola jobbról adott középre, és az üresen hagyott Makelää közelről Végh kapujába bólintott, megszerezve a vezetést a finneknek. Egervári Sándor válaszként Torghellét Pisontra, majd Szabót Rednicre cserélte. A 84. percben Pisont a meccslabdát is odapasszolta Silvának, ám a kiugó brazil 11 méterről lövés helyett átemeléssel próbálkozott, így nem tudta túljuttatni Babócsyn a labdát.

Két perccel a vége előtt, miután Füzi Ákos bevetődve mentette meg a kapunkat az újabb kapott góltól, Pisont maga is eldönthette volna a továbbjutást, de 11 méterről a kapufát találta el. A finnek fejetlen rohamozásának köszönhetően a hosszabbításban megint ziccerig vezethettük egy ellentámadást, Silva azonban 10 méterről megint nem tudott élni a lehetőséggel.

A két mérkőzés alapján megérdemelt az MTK továbbjutása. A magyar bajnok a következő fordulóban a skót Celtic Glasgow-val találkozik. Az első mérkőzést jövő hét kedden vagy szerdán a Hidegkuti-stadionban rendezik, a visszavágóra két héttel később kerül sor.

Egervári Sándor, az MTK vezetőedzője: "Nagyon boldog vagyok, mert jól szervezett, fegyelmezett csapat ellen sikerült kiharcolni a továbbjutást. Olykor a keménységet is túllépő finn harcmodor idegen a számunkra, nehezen tudtunk alkalmazkodni hozzá, s emiatt kevesebb lehetőségünk volt a támadásokra. A mérkőzés utolsó negyedórájában sikerült néhány nagy helyzetet kialakítanunk, de az eredményes befejezés sajnos minden alkalommal elmaradt."

Keith Armstrong, a HJK vezetőedzője: "Csapatom lelkesen küzdött, de a mutatott teljesítmény nem volt elegendő a továbbjutáshoz. A mérkőzés végére elfáradtunk. Játékunkból még hiányzik a helyzetek nagyobb arányú hasznosítása, s ez véleményem szerint általános jellemzője a finn labdarúgásnak. A továbbjutás volt a célunk, de az MTK-s Daniel Rednic budapesti gólja - amint attól tartottunk is - megpecsételte a sorsunkat."