Vágólapra másolva!

Olympique Lyon (francia) - Bayern München (német) 1-1 (0-1)
Lyon, Gerland-stadion, 38145 néző
vezette: Lubos Michel (szlovák)
Lyon: Coupet - Deflandre (Malouda, a szünetben), Edmilson, Müller, Réveillere - Essien, Dhorasoo (Carriere, 71.), Diarra, Juninho - Govou (Luyindula, 67.), Elber
Bayern: Kahn - Linke, Kuffour, R. Kovac, Lizarazu - Deisler, Demichelis (Jeremies, a szünetben), Ballack, Ze Roberto (Salihamidzic, 91.) - Santa Cruz, Makaay.
gól: Luyindula (88.), illetve Makaay (25.)

Lyonban a brazil csatárfenomén, Giovane Elber jelentette az unikumot a Bayern München elleni csoportrangadón. A támadó először lépett pályára egykori kenyéradója ellen, amióta a nyáron a bajorok elpasszolták a francia együttesnek. A Bayernből ezzel 21 BL-gól is távozott, igaz, Elbernek sincs könnyű dolga, hiszen honfitársát, Sonny Andersont kell pótolnia.

A német sajtóban megjelentek ugyan olyan pletykák, hogy Elber inkább sérültet jelent, semmint pályára lépjen barátai ellen, de a csatár cáfolt. "Nem a revánsvágy vezet, csupán azt szeretném, a Lyon minél tovább jusson a BL-ben. Francia bajnokként a dolgunk az, hogy a lehető legjobban játsszunk a német bajnok ellen. És azért nem vitás: kezet fogok majd egykori társaimmal" - nyilatkozta Elber a találkozót megelőzően.

A németeknek rengeteg gondjuk volt, Ottmar Hitzfeld nem számíthatott a sérült Mehmet Scholl, Tobias Rau, Willy Sagnol, Owen Hargreaves, a beteg Bastian Schweinsteiger és Markus Feulner, valamint az eltiltott Claudio Pizarro játékára sem.

A találkozót hatalmas lendülettel kezdte a hazai együttes, főleg a brazil Juninho Pernambucanóra nem lehetett panasza a szurkolóknak. Az irányító jól fogta össze a csapatot, a 6. percben távoli lövéssel veszélyeztetett, majd egy szóló végén hagyott ki helyzetet. Valamirevaló helyzet azonban nem akadt a Bayern kapujánál, Oliver Kahn egyetlen bravúrját is egy kapu előtti kavarodás végén kellett feljegyezni.

Aztán jött a német együttes, s első támadását góllal fejezte be. A 25. percben egy gyors jobb oldali akciót követően Ballack elé került a labda, a középpályás okosan tolta balra a labdát, s a középen érkező Makaay idei harmadik BL-mérkőzésén harmadik gólját szerezte (0-1).

Kicsit megváltozott a játék képe, a Lyon védői csak "zongorán kísérték" Santa Cruzt, aki a 29. percben ajtó-ablak helyzetben passzolt a dermedt Coupet mellett a jobb kapufa mellé. A Lyon legnagyobb helyzetét a 38. percben lehetett feljegyezni, ekkor Juninho okos visszagurítását Diarra 25 méterről tűzte kapura, Kahn előrevetődve öklözte ki a labdát.

A második félidőt nagy iramban kezdte a Lyon, a hazaiak trénere a belga védő, Deflandre helyére pályára küldte Maloudát, akivel kicsit jobban felpörgött a franciák játéka, s Makaay sem kapott már olyan kemény őrizetet, mint az első félidőben. Az 51. percben Govou löketét kellett Kahnnak vetődve hárítania.

Ahogy teltek a percek, úgy kapott lábra a Bayern, s úgy szerzett egyre nagyobb teret magának. Olyannyira, hogy a 64. percben igazi grundfocit láthatott a közönség: a tizenhatoson belül könnyed passzolgatások végén Santa Cruz került kihagyhatatlan helyzetbe, de a paraguayi támadó a tátongó bal sarok helyett a kapufát célozta meg.

A 70. percben a Lyon is ziccert hagyott ki, a felfutó Essien 14 méterről saját játékosát, Elbert találta telibe. Az utolsó húsz percre csereként pályára lépett az eredetileg kezdőnek jelölt Luyindula, s a csatár felforgatta a mérkőzés hajráját. A 24 éves támadó a 80. percben még kihagyta a kihagyhatatlant, ugyanis ziccerben addig totojázott hét méterre a kaputól, míg szinte az egész Bayern visszaért a kapuhoz... A 88. percben aztán egyenlített Lyon, nagy kavarodás végén Luyindula fejelhetett tisztán, de gyatrán a földre fejelte a labdát, ám a társak annyira megzavarták kahnt, hogy a kapus semmit sem láthatott az esetből, így a játékszer a jobb sarokba pattogott.

És még nem volt vége, a 90. percben - a találkozó során először - helyzetbe került Elber, ám közeli lövését Kahn elképesztő bravúrral védte.

az A csoport másik mérkőzésén:
Anderlecht (belga) - Celtic (skót) 1-0 (0-0)
Brüsszel, Vanden Stock-stadion, 27 ezer néző
vezette: Fritz Stuchlik (osztrák)
Anderlecht: Zitka - Michal Zewlakow, Kompany, De Boeck, Deschacht - Baseggio, Hasi, Wilhelmsson (Hendrikx, 88.), Kolar (Tihinen, 91.) - Dindane, Mornar
Celtic: Hedman - Varga, Balde, McNamara (Valgaeren, a szünetben) - Agathe, Lennon (Miller, 80.), Petrov, Thompson - Sutton, Larsson, Hartson.
gól: Dindane (72.)
piros lap: De Boeck (26.)