Vágólapra másolva!

A BL-szerda képei

VfB Stuttgart - Glasgow Rangers 1-0 (1-0)
Stuttgart, Gottfried Daimler-stadion, 50 348 néző
vezette: Manuel Enrique Mejuto González (spanyol)
Stuttgart: Hildebrandt - Hinkel, Wenzel, Meira, Lahm - Soldo, Meissner, Heldt (Tiffert, 49.), Hleb (Centurión, 73.) - Szabics (Branco, 89.), Kuranyi
Glasgow Rangers: Klos - Kizanisvili, Ross (Östenstad, 70.), Berg, Ball - Ricksen, Hughes, Arveladze, Vanoli (Mols, 55.) - Capucho, Lövenkrands (Burke, 80.)
gól: Wenzel (45.)
sárga lap: Hughes (4.), Meissner (57.), illetve Lövenkrands (77.)

A Stuttgart mestere, Felix Magath sokat hangoztatta a találkozót megelőzően, jól emlékszik arra, hogy az idei 17 tétmérkőzésen (beleértve a hazai és a nemzetközi meccseket is), egyedül a skót Rangers tudta legyőzni együttesét. A svábok ezúttal nélkülözték a sérült védőt, Marcelo Bordont, helyén az a Timo Wenzel jutott lehetőséghez, aki a hét végi, Hannover elleni 3-1-es győzelemkor kiválóan futballozott.

A Rangers több kulcsjátékosát is kénytelen volt nélkülözni, így Mikel Arteta mellett Craig Moore, Ronald de Boer, Christian Nerlinger és Stevie Thompson sem léphetett pályára.

A két együttes eddig mindössze egyszer találkozott egymással, a már említett glasgowi 2-1-es meccsen, ami érdekes, a VfB hazai pályán eddig háromszor fogadott skót gárdát, s még soha sem kapott ki. Egyetlenegy pontvesztését is 1964-ben szenvedte el, akkor a Dunfermline harcolt ki 0-0-t Németországban. Skótszemszögből már nem olyan jó a mérleg: a Rangers 21 meccset vívott német csapatokkal idegenben, s mindössze hármat tudott megnyerni; utoljára 1998 októberében a Bayer Leverkusen otthonában okoztak meglepetést a glasgow-iak (1-2).

A félidő első fele a kölcsönös középpálya-felfedezéssel telt el, mindkét gárda különös hangsúlyt fektetett a védekezésre, így igazi helyzet nem alakulhatott ki. A Stuttgart szögletei nem jelentettek különösebb gondot a skótoknak, az első "komolyabb" próbálkozás Lahm nevéhez fűződött, aki a 20. percben csúnyán fölé lőtt.

A 22. percben villantak a vendégek: egy jobb oldali beadást követően Sota Arveladze okosan ugratta ki Ricksent, ám a kimozduló Hildebrand bravúros vetődéssel szögletre mentett. A 24. percben Kurányi kihagyta a kihagyhatatlant: Hildebrand sután előrevágott labdáját még saját térfelén szerezte meg Hleb, 50 méteres vágta után ugyan hátulról felöklelték, de még Kurányi elé tudott passzolni, a kilépő csatár viszont ajtó-ablak helyzetben gyatrán a jobb kapufa mellé gurított.

A 31. percben Kuranyi másodszor került százszázalékos helyzetbe, ezúttal hatméteres lövését a kapujából kirontó Klos hatástalanította. Már-már lefújta a spanyol játékvezető az első félidőt, amikor vezetést szerzett a hazai gárda. Ügyes szabadrúgás-kombinációt követően a labda Vanoli fejéről Wenzel elé került, aki hat mérettől kilőtte a bal sarkot (1-0).

A második félidő ott folytatódott, ahol az első befejeződött: a Rangers ugyan kicsit többet birtokolt a labdát, lövésig mégis a VfB jutott, ám Soldo próbálkozását a védők blokkolták, Kuranyi és Meissner pedig nem találta el a kaput. A 61. percben Hildebrand hatalmas kidobásával Hleb a tizenhatosig nyargalt, passzát Tiffert a jobb kapufa mellé küldte.

A skót együttes már nem tudott megújulni, így a németek megérdemelten nyertek 1-0-ra, s jutottak be a BL-nyolcaddöntőbe.

Panathinaikosz - Manchester United 0-1 (0-0)
Athén, Aposztolosz Nikolaidisz-stadion, 12 450 néző
vezette: Jan W. Wegereef (holland)
Panathinaikosz: Nikopolidisz - Henriksen, Szeitaridisz, Gumasz, Münch - Maric, Baszinasz, Zutautas, Sanmartean (Epalle, 46.) - Papadopulosz (Szapanisz, 83.), Konsztantinu (Vlaovic, 75.)
Manchester United: Howard - R. Ferdinand, O'Shea, Silvestre, Fortune (Bellion, 75.) - Butt, Fletcher, Kléberson, Giggs - Cristiano Ronaldo, Forlán
gól: Forlán (85.)

A két együttes korábban háromszor találkozott egymással, amíg a MU otthon nem kapott ki, addig a Pana otthon csupán egy 1-1-es döntetlent volt képes felmutatni. Igaz, a görögök az angolok ellen soha sem brillíroztak: hat hazai kupatalálkozón csupán az Arsenal ellen tudták begyűjteni az összes pontot, még 2001 szeptemberében (1-0).