Vágólapra másolva!
Kedden a Bajnokok Ligája egyik ágának negyeddöntő-visszavágóival folytatódik a küzdelemsorozat. Az első mérkőzések után az Arsenal és a Real Madrid tűnik esélyesebbnek, előbbi idegenben ikszelt, szerzett gólt a Chelsea ellen (1-1), utóbbi hazai pályán 4-2-re verte a Monacót.

A múlt és a jelen is a hazaiak sikerét és továbbjutását ígéri, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy könnyű dolga lesz Arsene Wenger vezetőedző együttesének. A hosszú jó sorozatok közös jellemzője, hogy nem tartanak örökké, márpedig az Arsenal 17 meccs óta őrzi veretlenségét a fővárosi riválissal szemben.

A 2003-2004-es szezonban eddig négyszer találkozott a két sztárcsapat, s az első három alkalommal - kétszer a Premiershipben és egyszer az FA-kupában - egyaránt 2-1-re nyert az Arsenal, míg a BL-negyeddöntő március 24-i első mérkőzésén 1-1-es döntetlen született.

A hazaiak számára nem sikerült jól a főpróba, szombaton az FA-kupa elődöntőjében ugyanis kikaptak a Manchester Unitedtől, ellenfelük viszont a Tottenham Hotspur elleni bajnoki győzelemmel hangolt az összecsapásra.

A Chelsea ezzel együtt nem nyújt kiegyensúlyozott teljesítményt, bár az elmúlt hónapban jól szerepel, a PL-ben feljött a második helyre, sőt, mostanra már csak négy pont a hátránya jelenlegi ellenfelével szemben, igaz, eggyel több mérkőzést játszott. Sokan úgy vélik, hogy a BL-búcsú megpecsételné Claudio Ranieri vezetőedző sorsát, Roman Abramovics főtulajdonos elvárásai ugyanis meglehetősen nagyok. A papírforma szerint azonban idén már nem nyer semmilyen trófeát a gárda, hiszen az F-kupától elbúcsúzott, a bajnokságban
pedig magabiztosan, veretlenül vezet az Arsenal, s a BL-ben is a rivális az esélyesebb.

"Nem szabad a múlttal foglalkoznunk. Meg kell próbálnunk a stílusunkat rákényszeríteni az ellenfelünkre, és ha ez sikerül, kiharcolhatjuk a győzelmet, azzal pedig a továbbjutást" - mondta a Chelsea olasz vezetőedzője.

Természetesen a másik oldalon is csak az elődöntőbe kerülés számít elfogadható eredménynek. "Fizikailag és lelkileg is felkészültünk az összecsapásra. Az idény eddigi legfontosabb mérkőzése vár ránk. Egész héten ennek megfelelően dolgoztunk" - jelentette ki Patrick Vieira, az Arsenal francia csapatkapitánya.

A két együttes örökmérlege a hazaiaknak kedvez, ugyanis eddig 67 Arsenal- és 43 Chelsea-győzelem mellett 47 döntetlen született a két gárda találkozóin.

Bajnokok Ligája-negyeddöntő, visszavágó
Arsenal (angol) - Chelsea (angol)
kezdési időpont: kedd, 20.45
az első meccs eredménye: 1-1
vezeti: Markus Merk (német)
várható kezdőcsapatok:
Arsenal: Lehmann - Lauren, Campbell, Toure, Cole - Gilberto Silva, Vieira,
Edu, Pires - Bergkamp, Henry
Chelsea: Ambrosio - Johnson, Gallas, Terry, Bridge - Gronkjaer, Makelele,
Lampard, Duff - Gudjohnsen, Crespo.

A találkozó esélyese a Real Madrid, amely az elveszített spanyol Király Kupa-döntő - és az azt követő bajnoki vereség - után egyre inkább korábbi önmagát idézi. Ennek ellenére nem lehet lebecsülni a francia együttest sem, hiszen az első összecsapáson sokáig úgy tűnt, képes lehet nagy meglepetésre.

A vendégek legnagyobb hiányzója, az angol válogatott David Beckham lesz, aki eltiltását tölti. Kétséges továbbá Ivan Helguera játéka is, a védő ugyanis nem teljesen egészséges. Visszatér viszont a csapatba Roberto Carlos, akit a Bayern München elleni nyolcaddöntő első mérkőzésén elkövetett durvasága miatt tiltottak el.

A hercegségbeliek nagy hiányzója az első mérkőzésen gólt szerző Sebastien Squillaci lesz, aki sérülése miatt ebben a szezonban már nem is állhat Didier Deschamps vezetőedző rendelkezésére. Pályára lép viszont Fernando Morientes, aki a Real Madrid kölcsönjátékosaként szerepel a francia együttesben. Madridban éppen ő szerezte a Monaco második gólját, majd több mint egy év után újra játszott a válogatottban, amelyben szintén eredményes volt a dánok ellen.

A Real Madrid, amely jelenleg az egyetlen veretlen együttes a BL-ben, a negyeddöntő első mérkőzése előtt is találkozott már francia együttessel a mostani sorozatban: a csoportmérkőzések során hazai pályán 4-2-re, idegenben pedig 2-1-re győzte le az Olympique Marseille-t.

Az AS Monaco mellett leginkább az szól, hogy a legutóbbi hat hazai BL-mérkőzésén 23-szor talált az ellenfelek kapujába.

Bajnokok Ligája-negyeddöntő, visszavágó
AS Monaco (francia) - Real Madrid (spanyol)
kezdési időpont: kedd, 20.45
az első meccs eredménye: 2-4
vezeti: Pierluigi Collina (olasz)
várható kezdőcsapatok:
Monaco: Roma - Ibarra, Rodriguez, Givet, Evra - Cissé, Plasil, Giuly, Rothen - Prso, Morientes
Real Madrid: Casillas - Michel Salgado, Helguera vagy Meija, Raul Bravo, Roberto Carlos - Figo, Zidane, Guti, Solari vagy Borja - Raúl, Ronaldo.

Gólzáporos meccsen nyert a Real Madrid/sport/focivilag/bl/20040324londoni.html?pIdx=1