Vágólapra másolva!
A játékosok csodálatos fejezettel gazdagították a klub és a francia labdarúgás történetét. Emlékezetes eredményt értek el - lelkendezett a Real Madrid elleni diadalt követően a Bajnokok Ligája-elődöntős AS Monaco vezetőedzője, Didier Deschamps. A francia gárda 3-1-re nyerte a visszavágót, s 5-5-ös összesítéssel, idegenben szerzett több góllal lépett túl a világsztároktól hemzsegő riválison.

Pedig a papírforma egyértelműen a spanyol elitcsapat továbbjutását ígérte, nem csak a Santiago Bernabeu-stadionban elért 4-2-es győzelem miatt. A Real szurkolóit az sem aggasztotta, hogy sárga lapjai miatt a tavaly nyáron szerződtetett "galaktikus", vagyis David Beckham nem szerepelhetett, hiszen Luis Figo, Raúl, Roberto Carlos vagy Zinedine Zidane pályára lépése garancia lehetett volna a sima visszavágóra. A rivális játékosai ugyanakkor - egy-két kivételtől eltekintve - egyelőre nem tartoznak a csillagok közé.

A kedd esti összecsapás félig-meddig egyoldalú is lett, csak éppen ellenkező szereposztásban, noha a 36. percben Raúl vezetéshez juttatta együttesét. A szünet előtti pillanatokban azonban jött Ludovic Giuly egyenlítése, majd a pihenőt követően az ex-Real-sztár, Fernando Morientes fejese már AS Monaco előnyt jelentett. A 66. percben ismét Giuly villant, sarokkal parádésan csúsztatott Iker Casillas hálójába, ráadásul a hazaiak a hajrában még kétszer a kapufát is eltalálták, vagyis megérdemelten okoztak világszenzációt.

"Történelmi sikert értünk el, de most már nem állhatunk meg. Az elődöntőből is tovább kell jutnunk" - adta ki a jelszót Morientes, aki az első meccsen szintén betalált, ő állította be a 4-2-es végeredményt, vagyis nagyban hozzájárult korábbi klubja bukásához. "Szupermeccs volt, számos helyzetet kialakítottunk, három gólt szereztünk. Egyértelmű, hogy megérdemelten győztünk."

"Nem volt könnyű a feladatunk, de most is bebizonyosodott, hogy a futballban bármi megtörténhet. Nem kell más, csak a lefújásig hinni kell a sikerben" - jegyezte meg Deschamps, aki játékosként többek között világbajnoki címet és BL-diadalt is ünnepelhetett, s most már edzőként is letette névjegyét.

Kollégája, a tavaly nyáron Manchesterből érkezett portugál Carlos Queiroz természetesen csalódottan vette tudomásul a kudarcot.

"Roppant fájdalmas ez az eredmény. Játékosaim nagyon szomorúak, maguk alatt vannak, de el kell fogadniuk a búcsút. Morientes gólja sorsdöntő volt, mert az ellenfél ettől kapott szárnyakat" - értékelt a mostanában sokat bírált tréner.

A honfitársai által elhomályosított francia szupersztár, Zinedine Zidane alig tudta felfogni a II. Lajos-stadionban történt eseményeket: "Mit is mondhatnék? Pocsékul érezzük magunkat. Egyelőre ki kell hevernünk a kiesést, az értékelést higgadtan végezzük majd el."

Az AS Monaco legutóbb 1998-ban jutott a legjobb négy közé a BL-ben, akkor a negyeddöntőben a Manchester Unitedet búcsúztatta, 1-1-es összesítéssel, idegenben rúgott góllal. A fináléba már nem került a francia gárda, 6-4-es összesítéssel a Juventus ejtette ki.

Káprázatos Monaco-bravúr/sport/focivilag/bl/20040406bajnokok.html?pIdx=1