Vágólapra másolva!
"Történelmi SzuperDepor!" - harsogja a Marca címlapja, az AS pedig egyszerre gúnyolja a Real Madridot és magasztalja a Deportivót a következő szalagcímmel: "Galácticos, no galaicos!" Azaz: Galaktikusok, nem galíciaiak! Persze galíciaiak ők, hiszen La Coruna Spanyolország legnyugatibb, Galícia nevű tartományának a székhelye, de szerdától nem Zidane, Beckham, Ronaldo, Figo, Raúl és Roberto Carlos a spanyol klubfutball galaktikusai, hanem Fran, Pandiani, Valerón, Molina vagy éppen Luque.

Ugyanakkor Javier Iruretára, a Deportivo edzőjére komoly feladat vár, ha be akarja tartani adott szavát: a Milan elleni visszavágó előtt azt ígérte, térden csúszva megy el Santiago de Compostelába, a búcsújáró helyre, ha kiverik a Bajnokok Ligája védőjét. Nos, La Corunát - vagy a modern spanyol helyesírási szabályok szerint A Corunát - mintegy hatvan kilométer választja el Compostelától.

A galíciai tartomány regionális napilapjának (La Voz de Galicia) főcíme: "A Depor európai hőskölteményt írt a Milan megsemmisítésével". A lap döbbenetes adalékként említi, hogy a múlt szombaton, Madridban felszámolt terrorista sejt célpontjai közé tartozott a Santiago de Compostela-i székesegyház is, amit húsvétkor akartak felrobbantani, talán éppen Irureta tervezett zarándoklata idején.

"A Depor felnyitotta szerdán este a világ szemét, és a klub története legfényesebb fejezetét írta. Azzal, hogy fennállása során először bejutott a BL elődöntőjébe, és azzal, ahogyan bejutott oda. Hihetetlen, de igaz: már a szünetben továbbjutó volt Javier Irureta csapata! Történelminek nevezni ezt a bravúrt nem is fejezi ki a lényeget, hiszen ugyan kinek jutott volna eszébe, hogy létezik olyan együttes, amely képes egy félidő alatt három góllal tönkrezúzni a földkerekség legjobbnak tartott futballcsapatát?!"

Csúcsot döntött a Depor
A Deportivo új csúcsot állított fel, ugyanis a Bajnokok Ligájának 11 éves történetében még nem fordult elő, hogy egy csapat háromgólos hátrányból kiharcolja a továbbjutást. A siker értékét tovább növeli, hogy a másik tavalyi döntőst is a kék-fehérek verték ki, ráadásul a legjobb 16 között a Juventus kettős vereséggel, rúgott gól nélkül kényszerült búcsúzni. További érdekesség, hogy a csoportmérkőzések során a Deportivo Monacóban "beleszaladt" egy 8-3-as vereségbe, ám hazai pályán még gólt sem kapott a BL mostani kiírásában.
(MTI)



A Marca főcíme - "Történelmi SzuperDepor!" - mindent kifejez. "Ezen a mágikus estén az európai futballmennyországba ment a Depor. Epikus, óriási, hősies, történelmi, lenyűgöző. Ezek a szavak villannak az újságíró fejébe, de mindez csak a töredékét képes visszaadni annak, amit érzünk. A Depor csodát tett a Riazorban, és Jabónak (Javier Irureta beceneve - a szerk.) most térden csúszva kell elzarándokolnia Compostelába. 2004. április 7-e valószínűleg hivatalos ünnep lesz Galíciában."

Javier Irureta nem beszélt a levegőbe: "Természetesen elzarándokolok Santiagóba, és természetesen térden, csak legyen vége a szezonnak. Közeleg a Nagyhét, a csodák hete, mikor verjük meg 4-0-ra a Bajnokok Ligája védőjét, ha nem most. A hit volt a csoda előidézője."

AS: "Jöhet a következő!", szól az alcím, és a következő az UEFA Kupa védője, a Porto lesz. "A Depor csodálatos játékkal ünnepelte európai aranylakodalmát: ez volt az ötvenedik mérkőzése a Bajnokok Ligájában. Micsoda jubileum!"

ABC: "A Depor hősies feltámadása, mellyel kiüti Európa bajnokát!" A főcím után pedig következik a logikus következtetés: "Zöld út az álmok előtt!"

El Mundo: "A Depor megalázta a bajnokot" A címet magasztos sorok követik: "A Riazor közönsége ezt sohasem feledheti el. A Depor történelme legnagyobb európai bravúrját vitte véghez saját közönsége előtt Berlusconi mindenhatónak hitt Milanja ellen. "Az európai futball új óriása?", kérdezi a kommentár címe, és a válasz igenlő: ezzel a gólzáporral helyet követel magának a Depor a kontinens futballelitjében. Arsenio Iglesias "Superdeporja" a múlté, ez az elnevezés Javier Irureta csapatát illeti meg.

La Gazzetta dello Sport: "Katasztrofális Milan" Ezzel a címmel ír a legnagyobb olasz sportnapilap a szerdai vereségről. "Javier Irureta tökéletes mérkőzése. Galaktikus volt a Depor, megalázta, darabokra szedta a piros-feketéket, akik fejetlenül, erőtlenül és büszkeség nélkül futballoztak. Hajótörés ez, amelyet Pandiani, Valerón, Luque és Fran góljai idéztek elő. Az óriás Depor az elődöntőben, a Milan elbúcsúzott Európától. Ma még nem tudjuk, milyen felmérhetetlen pszichológiai következményei lesznek ennek a katasztrófának."

Ch. Gáll András

A címvédő Milan is elbúcsúzott a BL-től/sport/focivilag/bl/20040407depormilan.html