Vágólapra másolva!
A portugál bajnok és tavalyi UEFA-kupa-győztes FC Porto nyerte meg idén a labdarúgó Bajnokok Ligáját, miután a gelsenkircheni fináléban - Carlos Alberto, Deco és Alejnyicsev góljával - 3-0-ra legyőzte a francia Monacót. A portugálok tizenhét év után diadalmaskodtak újra a legnagyobb európai kupában.

A BL-szezon elején a legtöbb futballszurkoló arról vitatkozott, hogy vajon megvédi-e címét a Milan, netán a szupersztárokkal teletűzdelt Real Madrid, vagy a francia légiójával parádés teljesítményre képes Arsenal hódítja-e el a trófeát. Sokan a Beckham nélküli Manchester Unitedet is esélyesnek tartották a végső győzelemre, de a Del Piero által vezérelt Juventust, vagy a nagyon fogadkozó Bayern Münchent is az esélyesek közt emlegették. A Monacót és a Portót azonban még a két gárda legvérmesebb szurkolói is csak legfeljebb nyolc közé várták...

A Monaco a csoportkörből a Deportivót, a PSV-t és az AEK Athént megelőzve a csoport győzteseként, 3-2-1-es mérleggel jutott tovább (a legemlékezetesebb meccset a Deporral vívták Prsóék - 8-3-ra verték a későbbi elődöntőst). A nyolcaddöntőben először a hideg moszkvai téllel, no meg a Lokomotivval kellett megbirkózniuk a franciáknak, s az idegenbeli 2-1-es vereség után hazai pályán elérték a minimális győzelemhez szükséges 1-0-t.

Ezután következett Európa talán jelenlegi legnépszerűbb csapata, a Real Madrid, amely hazai pályán gólgazdag meccsen 4-2-re legyőzte a Deschamps-csapatot, hogy aztán a visszavágón a gallok megint olyan eredményt érjenek el, ami éppen elég az örömhöz - a monacói 3-1-gyel megint az idegenben szerzett több gól juttatta tovább a gall társulatot.

Az elődöntőben aztán az Arsenalt elbúcsúztató Chelsea ellen is az esélytelen nyugalmával léphettek pályára Morientesék, s talán ennek köszönhetik, hogy a londoni milliárdos csapat ellen már "pozitív", 5-3-as gólkülönbséggel (otthon: 3-1, idegenben: 2-2) jutottak be - óriási meglepetésre - a fináléba.

A Porto nem tudott diadalmaskodni csoportjában, az F jelűben, a Real Madrid (amelytől hazai pályán 3-1-re kikapott, majd idegenben 1-1-et játszott) megelőzte a luzitán gárdát. A 11 pont és a - Monacóéhoz kísértetiesen hasonlító - 3-2-1-es mérleg persze továbbjutást ért.

A második hely sztárcsapatot sodort Mourinho legényeinek útjába, s bár hazai pályán 2-1-re győztek Derleiék a MU ellen, idegenben hamar vezetést szereztek az angolok, de a 90. percben Costinha továbblőtte a luzitánokat. A nyolc között a Lyon várt a tavalyi UEFA-kupa-győztesre, s a portói 2-0 után idegenben már nem kellett nagyon félniük a kék-fehér szurkolóknak, a 2-2-es iksz viszonylag könnyed elődöntőbe jutást eredményezett.

A Juventust és a Milant búcsúztató Deportivo azonban már sokkal keményebb diónak tűnt, s ezt alá is támasztja az első meccs eredménye, ahol nem sikerült gólt szereznie a Portónak, igaz, a La Corunának sem. Spanyolországban is sokáig 0-0-ra állt a meccs, de a 60. percben Derlei 11-es góljával végül valóra vált az Eb-rendező ország drukkereinek az álma - fináléba jutott a portugál együttes.