Vágólapra másolva!
Szerda este a Bajnokok Ligája (illetve elődje, a Bajnokcsapatok Európa Kupája) negyvenkilencedik döntőjére kerül sor Gelsenkirchenben, a Porto és a Monaco csapatainak részvételével. A tavalyi UEFA-kupa győztes portugálok tizenhét év után szeretnének ismét visszakerülni az európai futballtrónra, míg a hercegségbeliek először érezhetik meg, milyen érzés a kontinens legrangosabb tornáján diadalmaskodni.

Didier Deschamps, a Monaco edzője, akit a Chelsea-vel és a Juventusszal is szóba hoztak már, egyelőre csak a fináléra koncentrál, ahol a portugálokat tartja favoritnak: "Ők az esélyesek, még ha nem is számítanak olyan nagy presztízsű csapatnak, mint, mondjuk, a Milan. A rutin is mellettük szól, a tavalyi triplázásuk (UEFA-kupa, Portugál Kupa és bajnokság) kellő tapasztalattal vértezte fel őket. Agresszív játékot játszanak, és amellett, hogy Deco vezérletével nagyon erős a támadórészlegük, a védelmük is stabil" - zárta az ilyenkor szokásos udvariassági köröket a francia tréner, aki játékosként már kétszer emelhette magasba a trófeát.

Jerome Rothen, az idény egyik nagy felfedezettje nem szeretne az utolsó akadályban elbotlani: "Néhányunk számára ez lehet az egyetlen lehetőség, hogy nyerjünk, hiszen nem mindennap jut el az ember egy nagy kupasorozat fináléjába. Érezzük, hogy egész Franciaország szorít értünk, gyerekkorom óta egy ilyen mérkőzésről álmodtam. Sokan a Real Madridot tartották a legnagyobb esélyesnek, mi meg kivertük őket. Most már nem bukhatunk el!"

A másik oldalon Jose Mourinho kapcsán is több szó esett mostanság a leendő munkaadójáról, mint a fináléról (sőt a The Sun angol lap szerint a Chelsea holnap jelenti be, hogy Claudio Ranieri helyére négy évre szerződtették Mourinhót), éppen ezért gyorsan igyekezett leszögezni, hogy jelenleg csak a Portóval és a Monacóval foglalkozik: "Nem tudom, hogy ez az utolsó meccsem lesz -e jelenlegi csapatomnál, de jelenleg nem is érdekel, mert csak az számít, hogy megnyerjük pályafutásom legfontosabb mérkőzését."

Costinha, aki éppen a Monacótól érkezett a Portóhoz, nem nosztalgiázik: "Boldog vagyok, hogy bejutott a döntőbe a Monaco, de nem gondolok az ott töltött évekre, mert csak a győzelem foglalkoztat. Már nem igazán követem az eredményeiket, mert a barátaim eligazoltak onnan, de most egységesebb csapatot alkotnak, mint amikor ott játszottam."

Élőben a Viasat3-on

A Viasat3 televíziós csatorna 20.05-től élőben közvetíti a szerdai Porto-Monaco (20.45) BL-döntőt.



A Porto tizennyolcadszor akadt össze francia riválissal, és kilenc győzelem mellett öt döntetlen és négy vereség a mérlege. Decóéknak idén jól ment a gallok ellen, a csoportkörben a Marseille-t oda-vissza verték, a negyeddöntőben pedig a Lyont búcsúztatták 4-2-es összesítéssel. A kék-fehérek tíz mérkőzés óta veretlenek a BL-ben, ezzel beállították a Benfica 1982-83-as rekordját. A portugálok negyedik európai kupadöntőjükre készülnek, 1987-ben Madjer emlékezetes sarkazós góljával 2-1-re verték a Bayernt a BEK-ben, 1984-ben 2-1-re kikaptak a Juventustól a KEK-döntőben, tavaly pedig 3-2-re diadalmaskodtak a Celtic ellen az UEFA-kupa-döntőben. Luzitán egylet nyolcadszor került a végső győzelem küszöbére, és eddig háromszor ünnepelhetett, a Porto 87-es diadala mellett a Benfica tehette vitrinjébe a serleget, 1961-ben és 62-ben.

Az egyik oldalon Bernardi, a másikon Jorge Costa, Deco és Costinha személyében az idei BL-sorozat legtöbbet figyelmeztetett játékosait tisztelhetjük, mindannyian négy sárga lapot kaptak. A legfegyelmezetlenebb cím mégsem őket, hanem a monacói Zikoszt illeti, akit kétszer is kiállítottak. Négyen (Vitor Baia, Ricardo Carvalho, Paolo Ferreira az egyik, Rodriguez a másik oldalon) mind a 12 BL-meccset végigjátszották, míg Cissé szintén tucatszor lépett pályára, de hol be-, hol lecserélték. A Monaco soraiban játszik a góllövőlista első két helyezettje, Morientes és Prso. Ketten együtt tizenhat gólt jegyeztek eddig.

A spanyol csatár a Real Madriddal aratott három siker (1998, 2000, 2002) ezúttal negyedik győzelmére készül (ami rekord lenne), és a tizenkettedik játékos lehet, aki két egyesülettel is elnyeri a bajnokcsapatok trófeáját. A Porto kapusa, a 34 éves Vitor Baia, a BL-finálék történetének második legidősebb kapusa lehet, csak a Manchesterrel diadalmaskodó Peter Schmeichel előzi meg az "öregek listáján". Ezzel ellentétben a portugálok brazil támadója, a 19 éves Carlos Alberto az ötödik legfiatalabb résztvevője a BL-nek. Érdekesség, hogy a Monaco harmadik helyen végzett hazája bajnokságában, így ha Giuly és társai nem nyernek szerda este, akkor a következő idényben selejtezőre kényszerülnek a főtáblára jutásért.