Társoldalunk:

Az angol futballhuligánok rendbontásai 1974-2000

1974: A Tottenham Hotspur csapatának két hazai UEFA Kupa- mérkőzését semleges pályán kellett megrendeznie, mert szurkolói összecsaptak a holland Feyenoord szimpatizánsaival.

1975: A Leeds Unitedet először négy, később két idényre eltiltották az európai kupáktól, mivel szurkolóit csak rohamrendőrök tudták megfékezni Párizsban.

1977: A Manchester Unitedet először kizárták a KEK-ből, miután a huligánok verekedtek a francia St. Etienne elleni találkozó után. Később a büntetést visszavonták, viszont a következő hazai összecsapást 200 km-re Manchestertől kellett megrendezni. A Luxemburg elleni idegenbeli világbajnoki selejtező előtt angol szurkolók a törpeállamban üzleteket, autókat rongáltak meg.

1980: Az angol szövetség 8000 font bírságot fizetett, mert az olaszországi Eb-n, Torinóban rohamrendőröknek kellett megfékezniük a felhevül szigetországi huligánokat. A West Ham United csapatának szintén 8000 fontot kellett befizetnie az UEFA számlájára, ráadásul a spanyol Castilla elleni hazai visszavágót zárt kapuk mögött rendezték, mivel az angol szimpatizánsok Spanyolországban verekedtek.

1981: Vandálok 60 ezer font kárt okoztak Bázelban a Svájc elleni világbajnoki selejtezőn elszenvedett vereség után.

1983: Rotterdamban és Luxemburgban feldühödött angolok verekedtek, harminc személyt kórházba szállítottak.

1984: Angol huligánok 70 ezer font kárt okoztak Párizs belvárosában a hazai válogatottól elszenvedett 2-0-s vereséget követően. Egy Tottenham-szurkolót halálosan megsebesített egy pisztolylövés Brüsszelben, amikor angol és belga vandálok összecsaptak az Anderlecht-mérkőzés után. Kétszáz szigetországi személyt letartóztattak.

1985: A Luton Town-Millwall mérkőzés alatt a szurkolótáborok egymással, majd a rendfenntartókkal csaptak össze, 31 rendőr megsérült.

1985. május 29.: A brüsszeli Heysel-stadionban a Liverpool-Juventus (olasz) BEK-döntő előtt a két tábor összeverekedett, 39 szurkoló meghalt. Ezután valamennyi angol klubot öt évre kizárták az európai kupákból. A Liverpool mellékbüntetésként először nyolc idényen át nem szerepelhetett az európai kupákban, később ezt az UEFA hat évre csökkentette.

1986: Az Everton, a Manchester United és a West Ham United összesen 150 szurkolója csapott össze egy kompon, öt személyt megkéseltek.

1988: Az angol szövetség visszavonta az 1985-ös büntetés mérséklésére tett kérelmét, mert a huligánok az NSZK-beli Európa-bajnokságon ismét rendbontásba keveredtek. Az angol klubok az 1990/91-es idényben térhettek vissza az európai kupákba, a Liverpoolnak még egy szezont várnia kellett.

1990. május: Leeds szurkolók örömükben törtek-zúztak Bournemouth-ban, amikor csapatuk osztályozón legyőzte a helyi gárdát. Kétszáz angol szurkolót hazaszállítottak Riminiből, mivel verekedtek az olaszországi világbajnokság alatt.

1992: A svédországi Európa-bajnokságon Malmőben és Stockholmban szigetországi huligánok renitenskedtek, ezzel kérdésessé vált, hogy Anglia megrendezheti-e az 1996-os kontinensversenyt.

1993: Közel ezer angol szurkolót tartóztattak le Rotterdamban és Amszterdamban a Hollandia elleni világbajnoki selejtező kapcsán okozott atrocitások miatt. A török rendőrség 133 Manchester United-szimpatizáns vett őrizetbe, majd később helyezett szabadlábra, mert az egyik isztambuli hotelban nem a megfelelő módon viselkedtek. A hat hangadót letartóztatták.

1995: A dublini Írország-Anglia barátságos mérkőzés 27 perc után félbeszakadt a két tábor összecsapása miatt.

1996: Több, mint 200 huligánt letartóztattak, mert nem tudták elviselni, hogy a német válogatott az angliai Eb elődöntőjében tizenegyesekkel jutott tovább a hazaiak ellen.

1997: Több, mint 40 angolt vettek őrizetbe Róma belvárosában, miután összeverekedtek az olaszokkal a világbajnoki selejtező előtt.

1998: A franciaországi világbajnokságon angol szurkolók Marseille-ben összecsaptak a tunéziai kolóniával, a helyiekkel és a rendőrökkel. Szintén a vb-n a huligánok összetűzésbe keveredtek a helyi fiatalokkal St. Etienne-ben, miután Angliát Argentína a nyolcaddöntőben búcsúztatta. Októberben több mint száz angolnak nem engedélyezték a Luxemburg elleni Európa-bajnoki selejtező megtekintését, mivel részegek voltak, és bajt kevertek a kis állam fővárosában.

1999: Több, mint 160 személyt vettek őrizetbe a glasgow-i Skócia-Anglia Európa-bajnoki pótselejtező után, miután a rivális táborok egymásnak estek.

2000: Április 6-án két Leeds szurkolók halálra késeltek Isztambulban a Galatasaray elleni UEFA Kupa-elődöntő első mérkőzése előtt. Május 17-én az Arsenal-Galatasaray koppenhágai UEFA Kupa-döntő előtti szurkolói rendbontás kapcsán 42 személyt letartóztattak, 19-en megsebesültek. Júniusban a belga-holland közös rendezésű Európa-bajnokságon két nap alatt több, mint 900 angol szurkolót vettek őrizetbe rendbontás miatt Brüsszelben és Charleroi-ban.

(MTI)