Vágólapra másolva!
A századik magyar futballbajnokság nyitó mérkőzésén a házigazda Dunaferr 2-1-re verte az Újpestet. A rekkenő hőségben játszott találkozó első gólját az elmúlt szezon legjobbja, Tököli szerezte, szünet után Bagoly növelte az újvárosiak előnyét. Tokody révén csak szépíteni tudtak a lila-fehérek.

Labdarúgó NB I, első forduló

Dunaferr - Újpest 2-1 (1-0)
Dunaújváros, 4000 néző
vezette: Ábrahám
Dunaferr: Petry - Nikolov, Bagoly, Éger, Kiss Gy. (Kóczián, 78.) - Molnár, Zováth, Rósa (Lengyel, 83.), Penksa (Jäkl, 44.) - Tököli, Sowunmi
Újpest: Posza - Szélessy, Korolovszky, Tamás, Lőw - Dvéri, Kunzo, Erős, Tokody (Pest, 88.) - Kalina (Galaschek, 65.), Herczeg
gól: Tököli (27.), Bagoly (60.), illetve Tokody (66.)
sárga lap: Molnár (74.)

Bár a mérkőzés előtt fél órával még csak a tikkadt szöcskenyájak legelésztek a nézőtéren, azért csak összeverődött 4000 néző a kezdő sípszóra. A dunaújvárosi szurkolók még jobban megizzadtak, amikor a 3. percben Heczeg száguldott el a bal oldalon, 12 méteres lövését Petry könyökkel tolta a kapufára, ahonnan az a mezőnybe pattant. A 20. percben Sowunmi egyenlített a kapufák tekintetében. Tizennégy méteres lövése a bal oldali lécről pattant ki.

A 27. percben szerezte meg a vezetést a hazai gárda: Rósa remekül ugratta ki Tökölit, a gólzsák pedig 8 méterről Posza mellett a kapuba gurított (1-0). A strandidő ellenére remek iramban "száguldottak" a csapatok az első 45 percben, de újabb komoly gólhelyzet nem alakult ki.

A 60. percben növelte előnyét az elmúlt évi ezüstérmes. Tököli bal oldali szabadrúgását Sowunmi fejelte le Bagolynak, ő pedig hat méterrő a kapu bal oldalába stukkolt (2-0).

Sowunmi dönthette volna el a meccset a 63. percben, de 15 méteres bombáját Posza szögletre tolta a jobb felső sarok elől. Három perc múlva az újvárosi védők közreműködésével szépített az Újpest. Tokody elé többször is visszapattant a labda a hazai bekkekről, végül 15 méterről a kapu bal oldalába lőtt (2-1).

Kis híján egyenlített a vendég gárda a 70. percben: Korolovszki 12 méteres lövését Petry lábbal védte, de Galaschek fejjel ismételhetett - a csereember azonban tíz méterről pontatlanul célzott. A 76. percben Sowunmi hámozta át magát a a védőkön, majd az alapvonalról a középen egyedül érkező Tökölinek próbált visszagurítani, de Posza kezében kötött ki a labda.

A hátralévő időben az Újpest megpróbált egyenlíteni, de a dunaújvárosi védők ekkor már biztosan romboltak, így a hazai gárda megtartotta az előnyt, s győzelemmel kezdte a 2001-2002-es bajnokságot.

Egervári Sándor: "A hihetelen melegben remekül küzdött a csapatunk, örülök a győzelemnek. Kár, hogy az illetékesek nem veszik figyelembe a játékosok és a nézők érdekét."

Kisteleki István: "Olykor lefociztuk a Dunaferrt, mégis itt hagytunk három pontot. Sajnos változást hozó játékost nem tudtam szűkös keretemből pályára küldeni."

Balogh Balázs