Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Liga elfogadta a Győr, a Dunaferr és a Vasas nevezését a ma rajtoló NB I-re. Puhl Sándor, az MLSZ alelnöke szerint halvány a javulás a magyar futballban, a centenárium pedig kimerül a magyar-német ünnepi derbiben.

A magyar labdarúgó NB I. mai rajtjáról szóló tegnapi anyagunkat azzal fejeztük be, hogy a színvonal-emelkedés ugyan nem garantált, a forróbb hangulat viszont igen, hiszen végre megint felszabadultan örülhetnek a gólvágók. A mezlevétel szabályban történő újraengedélyezése visszahozza, ha nem is a magyar labdarúgás régi szép idejét, de a (fél)meztelen igazságba vetett hitet. Így a játékvezetők is kevesebb "anyázásnak" lesznek kitéve, hiszen csak akkor kell megrendszabályozniuk a közönségkedvenceket, ha azok hergelik az ellenfelet. Persze ezt maguk a bírók is megtehetik, ahogy arra a nem is oly régen elmúlt idényben akadt példa. Ezért váltottunk néhány szót a világban jelenleg legtöbbre tartott magyar futballszakemberrel, a közismerten szókimondó Puhl Sándorral, aki világklasszis bíróból lett az MLSZ alelnöke, s a honi játékvezetők szigorú főnöke.

- Az FTC sikerével zárult bajnokság utolsó fordulóiban a zöld-fehérek négy 11-est is kaptak...

- Szakmai berkekben is kielemeztük már ezeket a helyzeteket, így biztos, hogy a ZTE elleni meccsen Bede Feri által megadott büntető nem volt az, mint ahogy a Vasas elleni találkozó első 11-ese sem. Pedig én magam tv-stúdióban ültem, és elsőre azt mondtam rá, hogy az. Összességében az elmúlt szezon nem volt a legsikeresebb idényünk, azon vagyunk, miként lehet ezekből a hibákból szakmailag tanulni. Beismerjük, hogy hibáztak a játékvezetők, csak azt kérjük, a szakma más képviselői is így gyakoroljanak önkritikát.

- Lát változást a honi fociban?

- Színvonal terén halvány a javulás, inkább érdekesebbé váltak a mérkőzések, mint színvonalasabbá. Azzal, hogy 12 csapatos volt az NB I-es bajnokság, kevesebb lett az érdektelen mérkőzés. Máskor a középmezőny tagjainak a bajnokság háromnegyedétől mindegy volt az eredmény, most három fordulóval a vége előtt még nem tudtuk, ki lesz a kieső, két körrel a vége előtt még nem tudtuk, ki lesz a bajnok.

- A hazai labdarúgás centenáriumán, a 100. bajnokság évében mire koncentrál az MLSZ?

- A centenárium jelentősége kimerül abban, hogy az augusztus 15-i ünnepi magyar-német találkozón itt lesz Sepp Blatter, a FIFA és Lennart Johansson, az UEFA elnöke, vagy olyan csillagok, mint Platini és Beckenbauer. Akkor kell majd emlékezni - hál' istennek, van mire. Bár a magyar labdarúgás nagy korszaka az 50-es, 60-as évekkel véget is ért, az egy-egy Törőcsik és Détári óta pedig sztárjaink sincsenek. De a centenáriumon megjelenők bizonyítják: a világ elraktározott az emlékezetében Magyarországról annyit, hogy az ünnep szép és méltó tisztelgés legyen, de nem több.

Puhl Sándorral szemben Bozóky Imre, az MLSZ elnöke sokkal optimistább: "Az elmúlt két évben nagyobbat léptünk előre, mint előtte két évtized alatt" - mondta a Labdarúgó Fórum 2001 elnevezésű rendezvényen (ahol aláírták az utánpótlásképzést elősegítő Bozsik József-programot). Dicsérőleg szólt a legutóbbi NB I-es mérkőzéssorozatról is, mondván: nőtt a gólátlag és a nézőszám, ez pedig mindenképpen fejlődés. Idén a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) "termelékenységének" köszönhetően nő pénzdíjazás is: az 1. helyezett gárda 75, a 2. 65, a 3. 55, a 4. 45, az 5. 35 millió forinttal gazdagodik. Demján Sándor, az MLL elnöke szerint mindent megtett a liga, hogy gazdaságilag stabil legyen az élvonal. Nyolcmilliárd forintnyi konszolidációs hitel áll rendelkezésre.

Cserébe szigorodtak az indulási feltételek, a kluboknak igazolniuk kellett, hogy nincs tartozásuk, illetve azokról megállapodást kötöttek; üzleti tervet kellett benyújtaniuk az összes kiadás 70 százalékát lefedő bevétellel, az ezt biztosító szerződésekkel. A múlt hét szerdai NB I-es sorsoláskor az MLL hiánypótlási kötelezettséggel fogadta csak el a Vasas, a Győr és Dunaferr nevezését. Érdeklődésünkre Villás Károly, az MLL főtitkára elmondta: a csapatok pótolták hiányosságaikat, így nincs akadálya első osztályú szereplésüknek.

Németh Andrea, Deák Zsigmond