Vágólapra másolva!
Három év alatt négy részletben 2,4 milliárd forintot fizet a Fotex Rt. a Ferencvárosnak, s ezzel nyolcvan százalékban lesz a labdarúgó kft. tulajdonosa. A szerződést szombaton írják alá. Várszegi Gábor egyelőre nem akar tisztséget betölteni az FTC-nél, de valamelyik bizalmi emberét valószínűleg elhelyezi a kft.-nél.

Vége az évek óta tartó találgatásoknak, befektetőt talált futball kft.-jéhez a Ferencvárosi Torna Club. Rendkívüli elnökségi ülés után jelentették be tegnap, hogy a Fotex Rt. vette meg a labdarúgó kft. 80 százalékát. Áprilisban a klub pályázatot írt ki, amelyre az angol World Sport Solutions cég jelentkezett.

Aztán a cég arról tájékoztatta az FTC vezetőit, hogy át szeretné világíttatni a labdarúgó kft.-t. Küldött is egy csoportot, csak megbízólevelet felejtett el "hozzá mellékelni", s így a Fradi vezetése természetesen nem engedte az iratokba betekinteni az átvilágítókat. Komoly befektetőnek tűnt a szintén angol International Media Sport is, amellyel az előszerződésig is eljutottak. Az IMS még megbízólevelet is adott átvilágítóinak, s nem titkolt szándéka volt, hogy az Üllői úti stadion mellett található 28 ezer négyzetméternyi területre is rátegye a kezét. Az FTC vezetői közölték, minden támogatást megadnának a terület hasznosítási jogának megszerzésére, de az állami tulajdon, így érdemben nem tudnak a telekről nyilatkozni. Ennek ellenére folyamatos volt a tárgyalás. A ferencvárosiak elküldték szerződéstervezetüket, amelyben határidőül július 20-át jelölték meg. Bár július 20-a csak ma van, de az angolok régóta nem adtak életjelt magukról, ezért a Fradi vezetői felvették a kapcsolatot Várszegi Gáborral, a Fotex Rt. elnökével.

Csütörtökre virradóra egész éjjel tárgyaltak az érdekeltek, az FTC részéről Furulyás János elnök, Kácsor Attila gazdasági igazgató, Szeiler József klubigazgató és Petró László jogász. Az asztal másik oldalán Várszegi Gábor, öt-hat neves ügyvéd, Sárközy Tamás jogász professzor és megfigyelőként Fülöp Ferenc, az MTK klubigazgatója ült. A hajnali órákra megállapodás született, amelyet szombaton délelőtt 10 órakor már aláírásukkal szentesítenek az érdekeltek.

A Fotex 2,4 milliárd forintot fizet a Ferencvárosnak, három év alatt, négy egyenlő részletben. Az első részlet, 600 millió forint augusztus 1-jén esedékes. A pénz a labdarúgó kft. 20 százalékát megtartó klub kasszájába kerül, s a tervek szerint egy fillér sem jut belőle futballra. A csapat működtetésére az új tulajdonosnak kell további összeget előteremtenie, mert a 2,4 milliárdból - egy részéből és a nagyobb rész kamataiból - a többi szakosztályt kívánja működtetni az egyesület.

Furulyás János elmondta, hogy a Fotex előtt több magyar befektetővel, így az OTP-vel is tárgyaltak, ám azok ajánlata elmaradt a klub által kért 2,4 milliárdtól. Furulyás szerint Várszegi egyelőre nem akar tisztséget betölteni a Ferencvárosnál, ám nyilvánvaló, hogy valamelyik bizalmi emberét elhelyezi a kft.-nél. Az elnök azt is elmondta, Várszegi két éven belül tőzsdére szeretné vinni a Fradit. Ami pedig a kft. adósságait illeti, azokat már az új tulajdonosnak kell kiegyenlítenie. Végezetül Furulyás arról beszélt, hogy a szombati szerződés-aláírás után elégedett emberként dőlhet hátra a karosszékben, azt az összeget kapják meg, amit az elnökségi tagok meghatároztak a Fradi értékeként. Reméli, a szurkolók is örömmel fogadják az új tulajdonost.

Takács Tibor alelnöknek felvetettük, hogy az UEFA-nál ma lejáró nevezési határidőbe még beleférne, ha az MTK-tól villámmal szerződtetnék a válogatott Illés Bélát, esetleg Füzi Ákost és Ferenczi Istvánt. Mi tréfának gondoltuk, ám az alelnök szerint sok minden elképzelhető.

Százmilliók az MTK-nak és a Fradinak is?

A Fotex nem azonos Várszegi Gáborral: a futballkedvelő vállalkozó a részvénytársaság elnöke, és Csepi Lajos távozása után talán újra a vezérigazgatója is lesz, mivel - bár egyszer már kivonult az általa alapított cég operatív irányításából - érdekeltségei a Magyar Részvények Könyve szerint meghaladják az ötven százalékot.

A Ferencváros megvételét tehát nem szabad összekeverni az üzletember MTK-ban vállalt szerepével. Ott már nem vezető, és nem is tulajdonos, bár igaz, a Fotex ugyanúgy hirdet az MTK-val összefüggésben, miként a többi, Várszegihez kötődő vállalat. De ez nem közvetlen kapcsolat. A tegnap bejelentett megállapodás szerint viszont a Fradiban nem hirdető, vagy támogató lesz a Várszegi-csoport legerősebb tagja, hanem nyolcvan százalékos tulajdonosa a labdarúgó kft.-nek.

A hírek szerint az MTK támogatása évente több mint négyszázmilliót vitt el, bár hivatalosan mindig azt lehetett hallani, hogy magánvagyonból fizették a futball költségeit. Most még ehhez jöhet a Fradi-futball működtetésének összege, a kft. megvételére áldozott 2,4 milliárdon felül. Várhatóan szintén évi ötszázmillióval. De Várszegi, illetve a Fotex lett az első számú gazdája a legnépszerűbb focicsapatnak, a magyar bajnoknak, s potenciálisan a legnagyobb lehetőséget kínálja a talán nem is olyan távoli nyereségességre. Főleg, ha más üzletemberek is csatlakoznak hozzá.

Burkovits Ferenc, Katona Horváth János

Korábban az [origo]-ban:

Még mindig pénzt vár a Fradi

Ajánlat:

Fotex

MTK