Vágólapra másolva!
Egy magyar játékos főszereplésével zajlottak le a Bajnokok Ligája előselejtezőinek visszavágói, hiszen a finn FC Haka Valkeakoski Kovács Péter mesterhármasának köszönhetően jutott be a következő körbe. Kovácson kívül még a fehérorosz Szlavia Mozir futballistája, Valerij Sztripeikisz szerzett három gólt. Történelmi tettet hajtott végre a walesi Barry Town is, hiszen először fordult elő, hogy az ország bajnokcsapata továbbjutott a BL előselejtezőjéből.

A finn bajnokcsapat az első találkozón gól nélküli döntetlent ért el a máltai Valletta FC ellenében, és az északiak azért is örültek ennek az eredménynek, mert a szigetországban uralkodó rekkenő hőség meglehetősen szokatlan volt a számukra. A visszavágón viszont már a jól megszokott klímában játszhattak, és úgy látszik, ez valósággal szárnyakat adott nekik.

A csapat skót edzője, Keith Armstrong szerint az első találkozón az eredménytelenség fő oka az volt, hogy szélsőik nem tudtak elegendő számú beadást varázsolni a középcsatár, Kovács Péter fejére: nos, ezzel most nem volt probléma. Noha az első hazai találatot még Tommi Torkkeli szerezte, ezt követően a magyar játékos percei következtek, aki előbb Oleg Ivanov szöglete után volt eredményes, majd Juuso Totte Kangaskorpi passzát értékesítette, végül a Ville Vaisanen lövése után a felső kapufáról kipattanó labdát helyezte a hálóba. A mesterhármashoz még negyedórára sem volt szükség!

Ezzel el is dőlt a továbbjutás sorsa, a vendégeken az sem segített, hogy a félidőben kapust cseréltek, igaz, ennek köszönhetően a második játékrészben már csak egy gólt kaptak. A máltaiaknak ugyan megvolt a lehetőségük a szépítésre, ám a Haka kapujában a 90 percet végigunatkozó Babócsy András úgy döntött, hogy ő is megvillant valamit tudásából, és a 72. percben kivédte Ivan Zammit büntetőjét. A két magyar játékos csütörtöktől már a Maccabi Haifa elleni mérkőzésre készülhet.

Történelmet írt a walesi Barry Town, hiszen az ország képviselőinek mg sohasem sikerült túljutniuk a Bajnokok Ligája előselejtezőin. A Barry most esélyesként utazhatott az azerbajdzsáni visszavágóra az FK Szamkir otthonába, hiszen Walesben kétgólos győzelmet aratott. A találkozót nem az azeri bajnok stadionjában rendezték, hanem a fővárosban, Bakiban, mivel a Szamkir pályáját az UEFA alkalmatlannak ítélte a nemzetközi mérkőzésekre.

A Tofik Bahramov-stadionban a mintegy 1500 fős hazai szurkolótábor mellett majdnem ugyanennyi brit drukker is helyet foglalt, hiszen a helyi kőolajfinomítókban rengeteg angol dolgozik. A hazaiak jól kezdtek, már a harmadik percben bravúrra késztették a walesi kapust, Tim Clarke-ot, akit a Barry kizárólag a BL-re szerződtetett, ám a portás a helyén volt. Pár perccel később az azeri csapat megfogyatkozott egy fővel, mivel a korábbi lehetőséget elhibázó Badri Kvaratszelia törlesztett az egyik védővel szemben. Ezt követően is a hazaiak támadgattak, kevés sikerrel, a walesi gárda pedig kínosan ügyelt arra, nehogy gólt kapjon. Egyetlen valamirevaló támadásukból ráadásul gólt is tudtak szerezni, igaz, ehhez kellett az azeri hálóőr, Guszein Magomedov hibája is.

Az északír Linfieldnek már nem sikerült a továbbjutás, hiszen az első mérkőzésen elért gól nélküli döntetlen után idegenben kikapott a grúz Torpedo Kutaiszitól. A Linfield az előző két szezonban egyaránt idegenben rúgott gólokkal esett ki az európai kupákból, és az északírek abban bíztak, hogy a szabály ezúttal majd nekik kedvez. Ehhez azonban gólt kellett volna szerezniük Kutaisziban, ami azonban nem sikerült, pedig a lehetőség még az utolsó percben is megvolt rá, ám akkor David Larmour lövését a gólvonalról vágták ki a védők. A másik oldalon a grúz válogatott Mihail Aszvetiának szabadrúgásból sikerült betalálnia, és ezzel valószínűleg megmentette a kirúgástól edzőjét, Rezo Dzodzuasvilit, akit rengeteg kritika ért az utóbbi időben.

Az ír Bohemians Dublin és az észt Levadia Maardu között valóságos hidegháború folyt az első mérkőzést követően. A baltiak szerint ugyanis Dublinban a kapufák mérete és alakja nem volt megfelelő, és ezért panaszt is nyújtottak be az UEFA-nál, amit a nemzetközi szervezet elutasított. Az észtek éppen ezért a visszavágó előtt igyekeztek visszaadni a kölcsönt az íreknek: ugyan a vendégek rendelkezésére bocsátották edzőpályájukat, a Kalev-stadiont (amely egyébként a lett élvonalban szereplő Tallinna VMK otthona is), de pénzt, egészen pontosan 35 fontot kértek a használatáért.

Az íreknek ez nem tetszett, mint ahogyan az sem, hogy a pálya talaja enyhén szólva is göröngyös volt, és fű is csak imitt-amott virított rajta. Az írek rövid bemelegítés után nemzeti játékukat, a kelta futballt kezdték játszani, amit leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy a rögbi és a labdarúgás keveréke. "Lehet, hogy nem sok haszna volt ennek a tréningnek, de már azért érdemes volt, hogy lássuk az észtek elképedt arckifejezését. Fogalmuk sem volt arról, hogy mit művelünk a pályán" - mondta az írek csapatkapitánya, Trevor Molloy. A találkozón már kevesebb említésre érdemes esemény történt, a gól nélküli döntetlennek köszönhetően az írek mentek tovább.

Izgalmasnak ígérkezett a Szloga Jugomagnat és az FBK Kaunas összecsapása is, hiszen a macedón és a litván bajnokcsapat az első mérkőzésen gól nélküli döntetlent játszott. A balkáni gárda számára némi nehézséget okozott, hogy rengeteg sérültje volt: Goran Sztankovszki, Jane Nikoloszki, Zoran Jovanovszki, Szaszo Zdravevszki és Zoran Szterjovszki sem állt a csapat rendelkezésére. Az időközben a Dinamo Moszkvába igazolt Argend Beciri viszont ott volt a kezdő csapatban, annak ellenére, hogy már alá is írt az orosz klubhoz.

A Szloga azonban biztos, ami biztos alapon benevezte őt a BL-re, és a moszkvaiak engedélyt adtak a játékosnak, hogy ezen az egy találkozón ismét magára húzza egykori klubja mezét. A macedónok gólját mégsem ő, hanem csatártársa, Arben Nuhiji szerezte, és az idegenben elért találat sorsdöntőnek bizonyult. A litvánok ugyan kiegyenlítettek, de a győztes gólt nem tudták megszerezni, így a Szloga játszhat a következő fordulóban a román Steaua Bucuresti-tel - immár azonban Beciri nélkül.

A moldáv Serif Tiraspolnál érdekes események történtek az első mérkőzés óta. Azt követően, hogy a klub idegenben is nyerni tudott az örmény Araksz Jereván ellen, a csapat edzője, Vladimir Zemljanoi lemondott posztjáról, mivel összekülönbözött az elnökkel, Viktor Gusannal. A vita oka a kapus, Anatoli Miguli volt, akit az elnök a tréner megkérdezése nélkül rúgott ki. Az új szakvezető a korábbi pályaedző, Valeri Vasiliev lett, aki asszisztensnek nem más kért fel, mint korábbi főnökét, Zemljanoit. A történések azonban egyáltalán nem zavarták meg a csapatot, amely a visszavágón sem hagyott semmi kétséget afelől, hogy sokkal jobb örmény ellenfelénél.

Harmos Zoltán

Előselejtező, visszavágók:

FK Szamkir - Barry Town 0-1
Baki, 7000 néző
gól: Phillips (57.)
kiállítva: Kvaratszelia (Samkir, 8.)
Továbbjutott: Barry Town 3-0-val

Szlavia Mozir - VB Vágur 5-0
Mozir, 4000 néző
gól: Jacobsen (öngól 4.), Sztripeikisz (12., 11-esből 29., 32.), Ribakov (24.)
Tj.: Szlavia Mozir 5-0-val

Serif Tiraspol - Araksz Jereván 2-0
Tiraspol, 6000 néző
gól: Comleonoc (12.), Dadu (90.)
kiállítva: Akopjan (Araksz, 88.)
Tj.: Serif Tiraspol 3-0-val

Skonto Riga - F91 Dudelange 0-1
Riga, 1500 néző
gól: Cicchirillo (77.)
Tj.: Skonto Riga 6-2-vel

Torpedo Kutaiszi - Linfield FC 1-0
Kutaiszi, 12 000 néző
gól: Aszvetia (68.)
kiállítva: Kvadagiani (Torpedo, 80.), Bally (Linfield, 82.)
Tj.: Torpedo Kutaiszi 1-0-val

FC Haka Valkeakoski - Valletta FC 5-0
Valkeakoski
gól: Torkkeli (4.), Kovács P. (16., 23., 29.), Pogioli (90.)
Tj.: FC Haka Valkeakoski 5-0-val

FBK Kaunas - Szloga Jugomagnat 1-1
Kaunas, 1400 néző
gól: Papeckis (65.), ill. Nuhiji (52.)
Tj.: Szloga Jugomagnat 1-1-gyel, idegenben rúgott góllal.

Levadia Maardu - Bohemians Dublin 0-0
Tallinn, 400 néző
Tj.: Bohemians Dublin 3-0-val

Zseljeznicsar - Levszki Szófia 0-0
Szarajevo, 6000 néző
Tj.: Levszki Szófia 4-0-val

Vllaznia Shkoder - KR Reykjavík 1-0
Shkoder
G: Duro (62.)
Tj.: Vllaznia Shkoder 2-2-vel, idegenben rúgott góllal.

A selejtező első fordulójának párosítása: RSC Anderlecht - Serif Tiraspol, Sahtar Doneck - FC Lugano, Ferencváros - Hajduk Split, Bohemians Dublin - Halmstads BK, Torpedo Kutaiszi - FC Köbenhavn, Omonia Nicosia - Crvena Zvezda, FC Haka Valkeakoski - Maccabi Haifa, Levszki Szófia - SK Brann Bergen, Galatasaray - Vllaznia Shkoder, FC Porto - Barry Town, Steaua Bucuresti - Szloga Jugomagnat, Skonto Riga - Wisla Kraków, Szlavia Mozir - Inter Bratislava, Maribor Pivovarna Lasko - Rangers FC.

Az első mérkőzéseket július 25-én, a visszavágókat augusztus 1-én játsszák.

Korábban az [origo]-ban:

Pénzt osztottak a Bajnokok Ligájában

BL-selejtező: Babócsy András jól bírta a hőséget Máltán

Ajánlat:

A BL mezőnye, 2001/2002