Vágólapra másolva!
A francia élvonal az elmúlt években amolyan hátországnak számított a többi patinás európai pontvadászat számára. A gall futballisták már korábban is rendkívül keresettek voltak Olaszországban vagy Spanyolországban, és a válogatott világbajnoki és Európa-bajnoki címe csak tovább erősítette ezt a folyamatot. Manapság a nemzeti tizenegyben szereplő játékosok szinte egytől egyig külföldön játszanak, szinte csoda, hogy az AS Monaco védője, Martin Djetou ilyen sokáig húzta Franciaországban.

A színes bőrű futballista már korábban bejelentette, hogy a 2000?2001-es idény után otthagyja a Monacót, a kérdés csak az volt, hogy melyik egyesületbe szerződik. Az érdeklődők között volt a Juventus, amely már egy évvel korábban kis híján leigazolta őt, a Fulham, amelynek edzője, Jean Tigana korábban a Monaco mestere volt, de a legkomolyabb ajánlatot az AC Parma tette meg. A pármaiak kilencmillió dollárt kínáltak a védőért, és a nagyhercegség együttese bele is ment a transzferbe, így Djetou tegnap aláírt az olasz klubhoz.

Djetou elefántcsontparti származású, de már igen fiatalon Franciaországba költözött családjával együtt. Első klubja a Racing Strasbourg volt, amelynek színeiben már 18 évesen bemutatkozott az élvonalban. Az 1992-93-as idényben 28 találkozón lépett pályára, a következő bajnokságban azonban sérülése miatt csak elvétve szerepelt. Felépülve azonban visszafoglalta helyét a kezdő tizenegyben, és a következő két pontvadászatban kiváló teljesítményt nyújtott. Fel is figyelt rá az AS Monaco, és 1996 nyarán szerződtette.

Djetou szempontjából ez jobb időpontban nem is történhetett volna, mert az 1996?97-es bajnokságban a monte carlói gárda aranyérmet nyert, a védő hathatós közreműködésével. Jellemző a francia játékosok kiárusítására, hogy az akkori bajnokcsapatból napjainkban már csak ő mondhatta magát Monaco-játékosnak! Djetoura a válogatottban is felfigyeltek, és kis híján már az 1998-as világbajnoki keretbe is bekerült, de az utolsó pillanatban mégsem kapott helyet a 22-es névsorban, akárcsak két évvel később, a tavalyi kontinensviadalon sem. Így mindössze háromszoros válogatottnak mondhatja magát, ám ez Franciaországban nem kis bravúrnak számít a világklasszis védők között.

Korábban az [origo]-ban:

A nap játékosa: Olof Mellberg (Aston Villa)

Ajánlat:

AC Parma