Vágólapra másolva!
Josep Guardiola, az FC Barcelona középpályása éveken keresztül a katalán gárda jelképének számított, nem csoda tehát, hogy meglepetést okozott, amikor bejelentette: idén nyáron elhagyja a klubot. Akkor azonnal megindultak a találgatások, hogy hová szerződhet, ám az elmúlt hetekben nagy volt a csönd körülötte, és egyelőre senki sem tudja (talán még ő sem), hogy hol folytatja pályafutását.

Pep, ahogy Barcelonában mindenki ismerte Guardiolát, világéletében az FC Barcelona játékosa volt. 13 évesen lett a katalánok futballistája, és hat évvel később már a nagycsapat tagja volt. Johann Cruyff fedezte őt fel, és ahogy a holland mester elmondta, mindig is az övé volt az első név, akit felírt a kezdőcsapat névsorába.

Guardiola kapitánya, szellemi vezére volt a Barcának, még akkor is, amikor egy másik holland, Louis van Gaal irányítása alatt csak a kispadon kucorgott. Ebben persze közrejátszott sérülése is, ami miatt a legutóbbi idény első felét is ki kellett hagynia. Visszatérését követően azonnal bekerült a csapatba, és bár mindenki tudta, hogy szerződése lejár a szezon végén, senki sem gondolta komolyan, hogy távozhat - csak ő.

Áprilisban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az új idényt már külföldön kezdi, mert új kihívásokra van szüksége, de azt nem tudja elképzelni, hogy másik spanyol egyesületben szerepeljen. Azóta semmi konkrétumot nem lehetett hallani arról, hogy hová is szerződik, de a hírek nap mint nap más klub nevét említették.

Még áprilisban a tekintélyes olasz lap, a La Gazzetta dello Sport arról számolt be, hogy Guardiola előszerződést írt alá a Parmával, szóba került az olasz Juventus, az angol Tottenham Hotspur, a Chelsea, a Liverpool, a francia Olympique Lyon, sőt, még a görög Olympiakosz is. A legújabb név az Arsenalé, de konkrét válasz azonban még nincs a nagy kérdésre: hol folytatja Guardiola?

Korábban az [origo]-ban: