Vágólapra másolva!
A hondurasi válogatott hatalmas meglepetést okozott azzal, hogy a negyeddöntőben legyőzte a sokkal esélyesebbnek tartott Brazíliát. A győzelemből a csapat csatára, Saúl Martínez oroszlánrészt vállalt, hiszen "másfél" gólt jegyzett: az első találatnál ugyanis a gólvonalon álló Belletti is beleért a labdába, így ezt öngólként tartják nyilván a statisztikusok.

Martínez Tegucigalpában látta meg a napvilágot 1976. január 29-én, és a helyi Olimpiában kezdte pályafutását. A nagycsapatba húszévesen került be, és első idényében rögtön bajnoki címet szerzett a gárdával. Igaz, akkoriban még leginkább csak csereként lépett pályára, de így is gyorsan a szurkolók kedvence lett. Leginkább elképesztő gyorsaságát kamatoztatva került helyzetbe, nem csoda, hogy hamar megkapta a Speedy becenevet.

Fotó: Reuters
Saúl Martínez lehet a torna felfedezettje

Ez nem bizonyult szerencsés lépésnek, mert bár a gárda bekerült a rájátszásba (Martínez öt alkalommal volt eredményes), a play-offban éppen az Olimpia ütötte el a klubot a továbbjutástól. Így viszont Saúl bekerülhetett a Copa Américára az utolsó pillanatban összehívott játékoskeretbe, és a kontinensviadalon eddig mindegyik mérkőzésen végig a pályán volt.

Noha a csoportmérkőzések során nem szerzett gólt, így is csapata egyik legjobbjának tartották a szakemberek, hiszen például a kolumbiai El Tiempo nevű napilaptól egyszer sem kapott hatosnál rosszabb osztályzatot. Brazília ellen aztán végre a góllövő cipőjét is megtalálta. A focista perui menedzsere, Pablo Betancourth korábban is hangoztatta, hogy védencét szeretné valamelyik európai klubban látni, nos, a Copán nyújtott teljesítmény alapján ennek jelentősen megnőtt az esélye.