Vágólapra másolva!

Fotó: Reuters
Advocaat szerint a Rangers-
nek tovább kell jutnia

A mérkőzés egyetlen gólja tizenegyesből esett, az angol játékvezető, Dermot Gallagher akkor ítélt büntetőt, amikor a labda nem is volt a finn tizenhatos közelében. Ez azonban nem zavarta az ítéletvégrehajtót, Avishay Zanót, aki becsapta Babócsy Andrást. Kovács Péternek nem ment olyan jól a játék, mint a máltai Valletta FC ellen, a 73. percben le is cserélte őt edzője, de a helyére beálló Nyyssönen sem tudott kiegyenlíteni.

Ami a mai találkozókat illeti, itt is lesz magyar érdekelt a Ferencvároson kívül is, hiszen a szlovén Maribor Pivovarna Lasko csapatában Sztipánovics Barnabás is pályára lép a skót Rangers FC ellen. Sőt, a szlovének elsősorban a magyar támadótól várják a gólokat, mivel a csapat csatárai közül az előző szezon gólkirálya, az utánpótlás-válogatott Damir Pekic sérülés miatt pihenőre kényszerült.

A főpróba mindenesetre jól sikerült Sztipánovics számára, hiszen a hét végi bajnokin a Rudar Velenje ellen kétszer is eredményes volt. A skótok viszont nem a legjobban készültek a számukra is létfontosságú összecsapásra, mivel a szombati előkészületi mérkőzésen a belga RSC Anderlecht ellen hazai pályán is 2-1-es vereséget szenvedtek. Az egyetlen bíztató jel az lehetett a tréner, Dick Advocaat számára, hogy a nyáron szerződtetett argentin támadó, Claudio Caniggia eredményes volt. A skótoknál sérülés miatt Ronald de Boer és Barry Ferguson nem játszhat, de Advocaat szerint ez sem lehet mentség egy esetleges vereségre: a Rangersnek egész egyszerűen tovább kell jutnia.

Érdekesnek ígérkezik a két kelet-európai együttes, a macedón Szloga Jugomagnat és a román Steaua Bucuresti összecsapása is. A macedónoknak már az előselejtezőben is pályára kellett lépniük, és a litván FBK Kaunas ellen csak idegenben rúgott góllal mentek tovább. Nem csoda, hogy most nem ők számítanak esélyesnek, igaz, legjobb támadójuk, Argend Beciri továbbra is pályára léphet a gárdában, annak ellenére, hogy időközben az orosz Dinamo Moszkvába igazolt. A Bajnokok Ligájára azonban ennek ellenére benevezték. A Steauánál szinte biztosak a továbbjutásban, olyannyira, hogy a csapat menedzsere, a román labdarúgás "atyaúristene", Gigi Becali kijelentette: ha nem verik ki a macedónokat, akkor eltűnik a futballpályák környékéről. Sokak szerint ez csak jót tenne a román labdarúgásnak...

Az egykori BEK-győztesek közül már ebben a fázisban pályára kell lépnie a portugál FC Portónak is, amelynek ellenfele a walesi Barry Town lesz. A walesiek már azzal történelmet írtak, hogy továbbjutottak az előselejtezőből, hiszen korábban ez egyetlen walesi gárdának sem sikerült, és nagyon fogadkoznak, hogy megnehezítik a Sárkányok dolgát.

A jugoszláv Crvena Zvezda a ciprusi Omonia Nicosia otthonában lép pályára, és az erőviszonyok mindkét együttes számára elég nyilvánvalóak. A ciprusiak edzője, a holland Henk Houwaart például kijelentette: "Ahhoz, hogy mi jussunk tovább, nekünk nagyon jól kell játszanunk, a jugoszlávoknak pedig kétszer is katasztrofális napot kellene kifogniuk".

A török Galatasaray az előző idényben egészen a legjobb nyolcig menetelt, de mivel hazájában csak második lett a bajnokságban, így a mostani BL-ben már a selejtezőben pályára kell lépnie. Az albán Vllaznia Shkoder elméletben ugyan nem lehet komoly ellenfél, de a félholdasok a nyáron teljesen kicserélődtek, és az előkészületi mérkőzéseken nem remekeltek, így az Ali Sami Yen-stadionba kilátogató szurkolók maguk is kíváncsiak arra, mire lesznek képesek kedvenceik.

Keddi eredmény:
FC Haka Valkeakoski-Maccabi Haifa 0-1
gól: Zano (29.).

Mai párosítás: RSC Anderlecht - Serif Tiraspol, Sahtar Doneck - FC Lugano, Ferencváros - Hajduk Split, Bohemians Dublin - Halmstads BK, Torpedo Kutaiszi - FC Köbenhavn, Omonia Nicosia - Crvena Zvezda, Levszki Szófia - SK Brann Bergen, Galatasaray - Vllaznia Shkoder, FC Porto - Barry Town, Steaua Bucuresti - Szloga Jugomagnat, Skonto Riga - Wisla Kraków, Szlavia Mozir - Inter Bratislava, Maribor Pivovarna Lasko - Rangers FC. A visszavágókat augusztus 1-jén játsszák.

Ajánlat:

Bajnokok Ligája

Korábban: