Társoldalunk:

Közép-amerikai döntő a Copa Américán?

Most már biztos, hogy legalább egy nem dél-amerikai együttes is szerepel a Copa América fináléjában, mivel Mexikó együttese egy szabálytalanságokkal teletűzdelt összecsapáson 2-1-re legyőzte Uruguay gárdáját. Ha pedig a másik elődöntőben Honduras esetleg diadalmaskodna a házigazda Kolumbia ellen, akkor az a példátlan eset fordulna elő, hogy Dél-Amerika kontinensviadalának döntőjét két közép-amerikai együttes vívná.

Fotó: Reuters
Borgetti a brazilok után az
uruk ellen is betalált 
A két csapat rögtön az első percekben megmutatta, hogy elsősorban győzni akar, nem pedig nem kikapni, és így a stadionban helyet foglaló mintegy 15 ezer néző nem unatkozott. Az első lehetőség az uruguayi együttes előtt adódott, ám Richard Morales fejesét Óscar Pérez védeni tudta. Az aztékok öt perc elteltével válaszoltak, és Jared Borgetti remek egyéni teljesítményének köszönhetően megszerezték a vezetést.

A támadó, aki Brazília ellen is győztes gólt szerzett, Carlos Gutiérrez átadása után kicselezte védőjét, majd a kapuba bombázott. A dél-amerikai együttes válasza nem sokat késett, és bár Christian Callejas kapáslövését Pérez még hárítani tudta, a 33. percben már semmit sem tudott tenni Richard Morales fejesénél. Érdekesség, hogy ez volt az első gólt, amit Óscár Pérez kapott a Copán, mivel azokon a találkozókon, amelyeken Mexikó hálójába került a labda, nem ő védett.

Ezt követően kiegyenlített lett a találkozó, ám a celeste támadójának, Carlos María Moralesnek a fegyelmezetlensége miatt az uruk nagy árat fizettek. Az egyébként a mexikói Tolucában légióskodó csatár egy teljesen felesleges, durva szabálytalanságot követett el, amiért piros lapot kapott. Az emberhátrányban az uruguayiak már csak arra törekedtek, hogy valahogy kihúzzák 1-1-es döntetlennel a tizenegyesrúgásokig, és egy ideig úgy tűnt, hogy ez a bravúr sikerülhet is nekik.

Kapusuk, Gustavo Munúa ugyanis szenzációs védések egész sorozatát mutatta be, de a 67. percben García Aspe tizenegyesét már ő sem tudta hárítani. A második mexikói találat szerzője azonban két perccel a rendes játékidő letelte előtt megkapta második sárga lapját, és így a találkozó ismét izgalmassá vált. A négyperces ráadásban a dél-amerikaiak mindent megpróbáltak az egyenlítés érdekében, de csak annyit sikerült elérniük, hogy még két alkalommal megvillant a piros lap: Christian Morales és Manuel Vídrio verekedett össze. Ennek azonban csak annyiban van jelentősége, hogy így vasárnap egyikőjük sem léphet pályára a broznmeccsen, illetve a fináléban.

Mexikó-Uruguay 2-1 (1-1)
Pereira, Hernán Ramírez Villegas-stadion, 12 0000 néző
vezette: Sánchez (argentin)
Mexikó: Ó. Pérez - Vídrio, Márquez (A. Rodríguez 61.), R. C. Morales, Torrado, García Aspe, Zepeda (Mercado 33.), J. Rodríguez (De Nigris 54.), Arellano, R. H. Morales, Borgetti. Szövetségi kapitány: Aguirre
Uruguay: Munúa - Bizera (Estoyanoff 75.), Sorondo, Gutiérrez, Anchén (C. Díaz 60.), D. Pérez, Callejas, Lemos (R. Olivera 58.), Lima, C. Morales, R. Morales. Szövetségi kapitány: Púa. 
gól: Borgetti (13.), García Aspe (11-esből 65.), ill. R. Morales (31.)
kiállítva: C. Morales (45.), García Aspe (87.), R. Morales (90.), Vídrio (90.).

Következik: Kolumbia-Honduras (magyar idő szerint: július 27., péntek, 02.45 óra).

Ajánlat:

A 40. Copa América eredményei

Korábban:

Wanchope már csak gólkirály lehet