Vágólapra másolva!
A skót élvonalbeli Glasgow Rangers és Celtic vezetői nem tartják kizártnak, hogy csapataik rövidesen az angol labdarúgó-bajnokságban szerepeljenek. Azonban az angol klubok valószínűleg elutasítják majd a javaslatot (ha valaha eléjük kerül), hiszen ez az ő Premier League-tagságukat veszílyeztetné.

"Nem tudom, hogy mikor kerülhet sor rá, de előbb vagy utóbb az angolok bajnokságában szerepelünk majd" - mondta Dermot Desmond, a Celtic klubigazgatója. "A színvonalat még tovább emelnénk, és nekünk is előnyös lenne, ha hétről-hétre erős együttesekkel mérhetnénk össze a tudásunkat. Senkit sem akarok megbántani, de Skóciában a Glasgow Rangersen kívül nincs komoly ellenfelünk."

David Murray, a Glasgow Rangers elnöke szintén örülne annak, ha klubja a Premier Leauge-ben játszhatna, de őt az utóbbi 24 óra történései egy szkeptikusabbá tették kollégájánál. Az ötlet ugyanis hűvös fogadtatásra talált Angliában. Ahhoz ugyanis, hogy a bajnokság szabályzatában bármi is megváltozzon, 14 első ligás klub egyetértésére van szükség, ez viszont azt is jelentené, hogy legalább két angol együttesnek gyakorlatilag le kell mondania legmagasabb osztályban való szereplésről.

Szintén nem a skótok malmára hajtja a vizet, hogy ha elképzelésük megvalósulna, az angol csapatoknak sokkal nehezebb lenne kiverekedni maguknak a nemzetközi szereplés jogát. A Rangers elnöke korábban a klub weblapján közzétett egy, a kétkedők számára kidolgozott tervezetett, amely lényegében az egész angol bajnokságot megreformálná . Azt javasolta, hogy a Premier League - bevonva a versengésébe a Divison 2 csapatait, illetve néhány nemzetközi gárdát - osztódjék egy felső és egy alsó osztályra, egyaránt 16-16 csapattal. Murray szerint a 32-es létszám a televíziós- és reklámbevételek szempontjából is növekedést jelentene.

A fenti problémák, megfejelve a nemzetközi szerepléssel kapcsolatos bonyodalmakkal (most három angol és két skót csapat indulhat a Bajnokok Ligájában, de a fúzió nem jelentené azt, hogy onnantól öten jöhetnének a Premier League-ből) azonban letörték Murray nagyszabású terveit. "A dologból valószínűleg nem lesz semmi" - vette csalódottan tudomásul az elnök, a Celtic klubmenedzsere, Martin O'Neill viszont nem tett le az álmairól: "Én nem Glasgow-ból jöttem, és meg vagyok róla győződve, hogy egy szép napon igenis a Premier League-be vezetem a Celticet. Mivel az utóbbi hét-nyolc évben mindent televízió érdekei irányítanak, semmi sem elképzelhetetlen."

Érdekesség, hogy Skócia önálló indulásával a világbajnoki selejtezőkön semmi problémája a skót vezetőknek, pedig nem egyszer felmerült, hogy Nagy-Britannia egyetlen csapatot indítson. Skóciában azonban 1986 óta kizárólag a Celtic vagy a Rangers szerezte meg az első helyet.