Vágólapra másolva!
A francia bajnokság csapatai ott folytatták az új idényben, ahol a legutóbbiban befejezték: ahogy az már lassan megszokottá vált Galliában, az úgynevezett "nagycsapatok" szinte egytől egyig leszerepeltek, a "kicsik" pedig remekeltek. A nyitónap legnagyobb meglepetését az AS Monaco okozta azzal, hogy otthon is vereséget szenvedett az újonc Sochaux-tól, de nem tudott nyerni a PSG, az Olympique Marseille és a bajnok FC Nantes sem.

Az első forduló nyitómérkőzését még pénteken rendezték meg, és rögtön rangadóra került sor, hiszen a bajnok FC Nantes az elmúlt évek legkiegyensúlyozottab teljesítményét nyújtó Girondins Bordeaux otthonában lépett pályára. Eleinte a Kanárik játszottak jobban, de elhibázták helyzeteiket, a Bordeaux pedig büntetett: előbb a portugál Pauleta szerzett gólt (érdekesség, hogy tavaly leigazolása utáni első meccsén éppen a Nantes-nak rúgott mesterhármast), majd pedig az egyik új szerzemény, a brazil Paulo Miranda volt eredményes. A címvédő tehát vereséggel nyitott, de azzal vigasztalhatja magát, hogy az előző szezonban is kikapott az első fordulóban, mégis bajnokságot nyert.

A szombati nap a PSG-Lille mérkőzéssel kezdődött, amely szintén rangadónak nevezhető, hiszen a Lille az elmúlt idényben bronzérmes volt. A párizsiak továbbra sem számíthattak a nyáron szerződtetett (?) Ronaldinhóra, akinek játékengedélye előző klubjával való jogi vitája miatt még mindig nem érkezett meg. A hazaiaknál így is négy új igazolás lépett pályára, akik közül a brazil Aloisio meg is szerezhette volna a vezetést, de nagy helyzetben mellé lőtt. Sokkal több lehetőségük nem is volt a párizsiaknak a kiválóan megszervezett lille-i védelemmel szemben, sőt, még örülhettek az egy pontnak, mert Szalaheddin Basszir lövésénél Lionel Letizi kapus csak nézte, amint a labda kipattan a kapufáról.

Nem sikerült a bemutatkozás Didier Deschamps-nak az AS Monaco kispadján, mert csapata otthon kapott ki az újonc Sochaux-tól. Úgy látszik, a Monte-Carló-i együttes még mindig csak keresi önmagát, és "valódi" tréner nélkül (mert Deschamps-nak sem edzői végzettsége, sem tapasztalata nincs) nehéz is lesz megtalálnia. Az Olympique Marseille kispadján is új szakvezető ült, a pár napja lemondott Tomislav Ivicet váltó José Anigo, és ő legalább azt elmondhatja magáról, hogy csapata pontot szerzett, ráadásul idegenben a Montpellier ellen.

Division 1, első forduló

PSG - Lille 0-0

Lens - Lyon 2-0 (2-0)
gól:
Sarr (11.), Ismael (18.)

Montpellier - Marseille 1-1 (0-1)
gól
: Maoulida (78. - 11-esből), illetve Bakayoko (29.)

Monaco - Sochaux 0-1 (0-0)
gól:
Trapasso (75.)

Rennes - Auxerre 0-5 (0-1)
gól:
Cissé (32., 53., 72., 81.), Tainio (48.)

Troyes - Guingamp 3-0 (1-0)
gól:
Saifi (34.), Thomas (74.), Ghazi (86.)

Lorient - Metz 1-0 (0-0)
gól:
Feinduono (82.)

Bastia - Sedan 1-1 (0-0)
gól:
Beneforti (82.), illetve Brogno (90.)

Ajánlat:

A nap játékosa: Djibril Cissé (Auxerre)