Vágólapra másolva!
A péntek délutáni Sportul Studentesc-Ploiesti-i Petrolul (3-0) találkozóval megkezdődött a román A osztályos labdarúgó-bajnokság 84. idénye (a többi találkozót szombaton és vasárnap játsszák). Az új szezonban a bajnoki elsőségre a címvédő Steaua pályázik a legnagyobb eséllyel, de a másik két fővárosi nagycsapat, a Dinamo és a Rapid is bejelentette igényét a "trónra".

A Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában sikerrel kirukkoló katonacsapat legjelentősebb erősítése a doppingvétségen ért, majd a Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) által felmentett pitesti-i Neaga volt, így Victor Piturca vezetőedzőnek egyelőre megoldódtak a csatárgondjai. A Steauára vasárnap nehéz feladat vár Bákóban a FCM ellen, amely a nagybányaiaktól vásárolt hellyel maradt benn az elsőosztályban, és az új szezonban nemzetközi kupaszereplést jelentő hely megszerzését tűzte ki célul. Ezért egy egész rapidos különítményt (R. Lucescu, Iftodi, V. Ion, Nivaldo, Apostol) igazoltak le, élükön Mircea Rednic szakvezetővel.

A Steaua ősi riválisától, a Dinamótól a gólvágó Marius Niculae eltávozott a Sporting Lisszabonhoz, viszont hosszas huzavona után megszerezték Claudiu Niculescut, akinek az átigazolása kisebb belháborút robbantott ki Craiován. A "vörös kutyáknál" új szakvezető ül a kispadon Ion Marin személyében, míg a volt trénert, Cornel Dinut általános menedzsernek nevezték ki. A Rapidnál Rednic helyét Viorel Hizo vette át, akit munkájában egyéves kolozsvári kitérője után, a játékosként is szereplő Ioan Ovidiu Sabau segít. A szakvezetés a gólokat elsősorban a portugál Maritimótól visszatért közönségkedvenc Sumudicától várja, aki az olasz Genoát is megjárt Pancuval és Nitával alkotja a csatártriót.

Az újoncok (Temesvári UM, Konstancai Farul, Sportul Studentesc) közül csupán a temesváriaknak jelent újdonságot az első osztály, a tengerpartiak egy, a fővárosi diákok három év után tértek vissza az élvonalba. Az UMT-nél a bennmaradás a cél, és ez nem is tűnik megvalósíthatatlannak, ha figyelembe vesszük, hogy a csapatban hat rutinos, A osztály is megjárt játékos is szerepel élükön a 39 éves kapus Almasannal és az egykori nyolcszoros válogatott Florin Batrinuval.

Balla István

Popescu a román keretben
Sztipánovics nélkül kiesett a Maribor