Vágólapra másolva!
Az amatőr futballcsapatok képviselői olyannyira nem tudtak megegyezni saját ligájukkal, illetve a futballszövetség elnökével, hogy akár rendkívüli közgyűlésre is sor kerülhet. Természetesen a pénzről vitáztak. Az NB II-esek ugyanis sokallják a bírói díjakat, előre pedig egyáltalán nem akarnak fizetni. Márpedig a bajnokságban csak olyan csapat indulhat, amely egy összegben leteszi a játékvezetőknek járó havi 183 ezer forintot.

Viharos értekezletről érkezett hír: az amatőr futballiga "elit bajnoksága", az NB II csapatai szálltak szembe tegnapelőtt az MLSZ-szel, majd a saját képviselőjükkel, Lévay Tibor ligaelnökkel is. Sejteni lehetett, hogy nem kedélyes teadélután lesz a Népstadionban, hiszen a kis csapatok életét épp eléggé feldúlták a rájuk rótt egyéb terhek, hogy több ifjúsági és serdülőcsapatot kell indítaniuk, az eddigiek mellé - 7, 9 és 11 éves korosztályban - újabbakat is kell nevezniük.

De ez "nem volt elég", mondják mérgesen, most a játékvezetői díjakat kérik tőlük előre, havonta egy összegben. A szerkesztőségünkbe telefonáló klubképviselők felháborodottan mesélték, hogy még az amatőr liga elnöke, Lévay Tibor is ellenük fordult, s az MLSZ-t támogatta.

Lévay Tibor higgadtan hallgatta végig - nyilván sokadszorra - mindezeket, aztán elmondta az ő véleményét. "Nem rendkívüli tanácskozásról volt szó - hallottuk -, a bajnokság előtt minden évben beszámolunk a liga munkájáról. Bozóky Imre MLSZ-elnököt és Berzi Sándor főtitkárt pedig nem afféle villámhárítónak hívtam meg, hanem azért, hogy a versenykiírás módosításáról döntsenek, azt ugyanis a szövetségnek kell szentesítenie. A legutóbbi elnökségi ülésen megkapták erre a felhatalmazást, ezért jöttek el. A szabály az szabály, a nevezés után ugyanis csak akkor lehet a versenykiíráson módosítani, ha valamennyi csapat egyetért a változtatással."

Hétköznapi szóhasználattal arról van szó, hogy kevés a csapat, mert kevés a pénz. A Dorog és a Nagykanizsa visszakerült az NB I/B-be, többen pedig inkább a kisebb költséggel járó NB III-ba nevezetek. Az amatőr liga kész helyzetbe került az átnevezésekkel, s hiába szerette volna tizenhatra feltölteni az NB II-es csoportokat, nem ment. Nem volt annyi jelentkező. Lévay Tibor ligaelnök végül annak is örült, hogy háromszor tizenhárom csapat lesz az NB II-ben és hatszor tizennégy az NB III-ban.
,Harminckilenc csapat maradt az NB II-ben - mondta Lévay -, így kevés a meccs, felvetődött a rájátszás gondolata is. Sokan azt javasolták, hogy kétcsoportos legyen a bajnokság, de ezt már lehetetlen megvalósítani. Augusztus 11-én kezdeni kellene, eladtuk a hirdetési felületeinket, a névhasználati jogot, a csapatok is neveztek, tehát már nem lehet változtatni. A kétcsoportos rendszerben pedig a sok utazás miatt még többe került volna minden a kluboknak."

Hogy aztán elkezdődik-e a bajnokság, még nem tudni. Az ülésen ugyanis megmakacsolták magukat a csapatok, és szembefordultak az MLSZ-elnökkel, majd a végén Lévay Tiborral is. Sokallták a nevezési díjat, amit az amatőr liga aztán 430 ezer forintról 350 ezerre mérsékelt. Mégsem nyugodtak meg a kedélyek, mert 13 klub nem írta alá azt a nyilatkozatot, hogy havonta egy összegben fizeti ki a bíróknak járó pénzt. Bozóky Imre ekkor 209 ezer forintról 183 ezerre mérsékelte a tarifát, ám az NB II-esek erre is azt mondták, előre nem fizetnek. Sőt, egységfrontba tömörülve, immár valamennyien a meccsenkénti fizetés mellé álltak. "Senkit nem akarok megbántani, még kevésbé vádaskodni - érvelt az amatőrök elnöke -, de azért annyit mondok, hogy az NB II csak a nevében amatőr, valójában igenis nyílt bajnokság. Jó csapatokkal és játékosokkal, nagy versennyel a feljutásért és a kiesés elkerüléséért. Most is ilyen kiélezett lesz a küzdelem, mivel minden csoportból egy gárda kerülhet a profik közé, viszont három NB III-as lesz. Vagyis, ha komolyan akarjuk venni, akkor vállalni kell a kiírásban foglaltakat is. Én azt szeretném, ha minél többen fociznának, hogy jó hangulatúak legyenek a bajnokik. Ezért is írtunk ki félmilliós első, 300 ezer forintos második és kétszázezres harmadik díjat, de még a juniorbajnokság legjobbjait is jutalmazzuk. Azt is vállalta volna a liga, hogy összesen hárommillióval beszáll a bírói díjakba, ennél többre azonban már nem voltunk képesek. És vannak azért szabályok is, amelyeket illik betartani."

A bajnokságban részt vevő kluboknak viszont az a praktikus, ha minden meccs után a helyszínen fizetik a bírókat, a legtöbb helyen ugyanis máról holnapra élnek. S talán az is felsejlett, volt már példa rá, hogy az előre befizetett bírói díjak ellenére sem kaptak pénzt a játékvezetők. A helyzet viszont rendkívüli, s megoldást a szövetségben kell találni. Lehet, hogy rendkívüli MLSZ-ülést hívnak össze, előfordulhat, hogy nem indulhat a bajnokságban a nem fizető csapat. Az biztos, az amatőrök "kirakatbajnoksága" megint nem a játékkal került a kirakatba.

Katona Horváth János