Vágólapra másolva!

Bukaresti riválisok sikeres rajtja

Biztató rajtot fogtak a bajnoki címre pályázó bukaresti riválisok a 2001-2002-es román labdarúgó-bajnokság nyitófordulójában. A három újonc közül csupán a Sportul Studentesc együttese mutatkozott be méltóképpen.

Mesterhármassal avatta fel a 2001-2002-es bajnoki idényt az A osztály újonca, a Bukaresti Sportul Studentesc. Szerzője a 19 éves Ionut Mazilu. Az első forduló nyitómérkőzésén sokáig úgy tűnt, hogy az ismét "kenyérbe eső" focisták nehezen tudják túltenni magukat a nyári vakáció fáradalmain. A 66. percben pályára küldött Mazilu, a diákegyüttes üdvöskéje viszont tíz perc alatt szerzett góljaival tekintélyt parancsoló győzelmet szerzett csapatának. A Sportul vezetőedzője, Ioan Andone, a féléves nagyváradi kitérő után hazatért mester bevallotta, hogy még ő sem remélt ilyen fölényes győzelmet. "Mostani sikerünk azonban arra kötelez minket, hogy a két éve megszokott győzelmekkel folytassuk elsőosztálybeli szereplésünket is" - mondta Andone.

Az A osztály másik két újonca, a konstancai Farul és a temesvári UM már kevésbé mondhatja sikeresnek a bemutatkozást. A tengerparti csapat az UEFA-kupára készülő Brassói FC együttesét fogadta, s az 1-1-es döntetlennel mindkét gárda elégedett lehet. Viszont a brassóiak részéről sokba került a konstancai pontvadászat: a Vascko Imre felvágásáért járó büntetőből egyenlítettek a vendégek, ám a brassói csatár lábtöréssel fizetett ezért az akcióért. A Temesvári UM újoncai számára elérhetetlennek bizonyult a bukaresti vasutasok (Rapid) lehengerlő menetelése, a vendégek könyörtelenül le is gázolták a "gólyákat".

Cornel Dinu, a Dinamo főmenedzsere egyesélyesre vette a Ceahlaul elleni találkozót, annak ellenére, hogy tavaly (még vezetőedzői minőségében) mindkét találkozóját elvesztette a moldvaiakkal szemben. Ezúttal bejött a tipp, noha a 3-1 nem tükrözi a pályán tapasztalt hazai fölényt, legalábbis Ion Marin edző szerint, aki megjegyezte, hogy két szabályos góltól fosztotta meg csapatát a játékvezető (les címén), és tanítványai négy kapufát is rúgtak a mérkőzés alatt. "A győzelem erkölcsi elégtételt jelent számunkra, hiszen csütörtökön az UEFA-kupában, a következő fordulóban pedig a Rapid ellen kell helytállnunk" - tette hozzá a "vörös kutyák" mestere.

A forduló zárómérkőzésén, a BL második (számára első) selejtezőjén sikeresen túljutott Steaua a bákói FC-hez látogatott, ahol egy vérszegény találkozón marták el (enyhe játékvezetői segédlettel) az idény első győzelmét jelentő bajnoki pontokat. A találkozót követő mester-magyarázat a szokásos lemez: a nagy hőség, meg a BL-mérkőzések fáradalmai, stb. Ennél a produkciónál sokkal többre lesz szükség a Dinamo Kijev elleni mérkőzésre, ha Piţurca mester állni óhajtja szavát, és a Steaua a BL főtáblájára szeretne kerülni.

Román bajnokság, első forduló:

Sportul Studentesc - Ploiesti Petrolul 3-0

gól: Mazilu 81., 85., 90.

Dinamo - Piatra Neamt-i Ceahlaul 3-1

gól: Semeghin 21., Cl. Niculescu 37., 81., ill. Enache 73.

U. Craiova - Besztercei Gloria 4-0

gól: I. Savu 7.,78., C. Dobre 12., Domocos 20.

Farul Konstanca - Brassói FC 1-1

gól: L. Mihai 10., ill. Buga 54., 11-esből

FC National - Galaci Otelul 1-1

gól: S. Radu 28., ill. Gurita 51.

Ploiesti Astra - FC Arges 1-0

gól: Dascalescu 29.

Temesvári UM - Rapid 0-3

gól: Pancu 29., Schumacher 67., Sumudica 86.

Bákói FCM - Steaua 0-1

gól: Fl. Dumitru 57.

Balla István

Korábban az [origo]-ban:

Románia: Pontvadászatra készen