Társoldalunk:

UEFA-Intertotó-kupa: főszerepben a kapusok

Az UEFA-Intertotó-kupa döntőinek első mérkőzésén a csapatok nem nagyon kényeztették el a szurkolókat, hiszen a három találkozóból kettőn nem született gól, és a harmadikon is csak kétszer zördült meg a háló. Mivel ezen az összecsapáson is döntetlen született, így még sehol sem dőlt el a továbbjutás kérdése, vagyis izgalmas visszavágók várhatók.

Given lehúzta a rolót
Az egyetlen találkozót, ahol gól született, Bázelben játszották, ahol a helyi csapat az angol Aston Villát fogadta. Az angoloknál hiányzott a kapuból a dán Peter Schmeichel, akit a finn Peter Enckelmann pótolt, és sokáig úgy tűnt, hogy a hálóőr felnőtt a feladathoz, mert olyan bravúrokat mutatott be, amelyek druszájának is becsületére váltak volna. Igaz, olyan sok helyzet nem adódott a házigazdák előtt, hiszen a Villa védelme a török Alpay vezérletével remekül működött, de amikor kellett, akkor a hálóőr parádésan védte Hakan Yakin közeli bombáját.

Az angolok sem játszottak valami gólratörően, David Ginola távollétében hiányzott közülük egy olyan futballista, aki valami váratlan húzást tudott volna belecsempészni sablonos játékukba. Az unalmas tili-tolit végül a volt válogatott Paul Merson unta meg, és egy óra elteltével megszerezte a vezetést a vendégeknek. A hazaiak erre megemberelték magukat, és heves támadássorozatba kezdtek, de egyenlítő találatukhoz kellett az addig jól védő Enckelmann hibája is. A finn kapus Carlos Varela gyenge lövését ejtette ki, és így az argentin Cristian Giméneznek nem volt nehéz dolga a kapuba passzolni a labdát.

A másik angol gárda, a Newcastle United Franciaországban vendégszerepelt a SAOS Troyes otthonában, és már az első perctől kezdve világosan látszott, hogy a Szarkák tökéletesen elégedettek lennének egy idegenbeli döntetlennel. Bobby Robson együttese leginkább csak azzal foglalkozott, hogy megőrizze kapuját a góltól, és mivel az ír portás, Shay Given remek napot fogott ki, ez sikerült is neki. A hálóőr különösen Nicolas Goussét bosszantotta fel, hiszen a francia csatár legalább három alkalommal került tiszta helyzetben szembe a kapussal, ám az mindegyik esetben túljárt az eszén. A visszavágót tehát a Newcastle várhatja kedvezőbb helyzetben, ám az angoloknak otthon azért nem árt támadniuk is, ha be akarnak jutni az UEFA-kupába.

Párizsban a szurkolók nem nagyon hittek a szemüknek, amikor meglátták a PSG pályára kifutó kezdő tizenegyét, amelyben ugyanis csak egy csatár kapott helyet Nicolas Anelka személyében. A csapat trénere, Luis Fernadez számára fél óra kellett, hogy belássa tévedését, és újabb támadót küldjön harcba a brazil Aloisio személyében, de addigra a Brescia már uralta a játékot, és az olaszokat még ezzel a húzással sem lehetett kizökkenteni nyugalmukból. A félidő hátralévő részében ugyan erősödtek a hazai rohamok, de a vendégek kapusa, Luca Castellazzi ihletett formában védett. A talján együttes edzője, Carlo Mazzone a szünetben alaposan leteremthette fiait, akik a második félidőben már támadóbb szellemben játszottak, de mezőnyfölényüket nem tudták gólra váltani, így a Parc de Princes-stadion közel negyvenezer fős közönsége csalódottan távozott a lefújást követően.

SAOS Troyes - Newcastle United 0-0
Troyes, L'Aube-stadion, 10 414 néző
vezette: Övrebo (norvég)
SAOS Troyes: Heurtebis - Amzine, Berthe, Boutal (Saifi 75.), Bradja, Celestini, Ghazi, Goussé (Djukic 62.), Leroy (Rothen 62.), O. Thomas, Zavagno. Edző: Perrin.
Newcastle United: Given - Barton, Elliott, Dabizasz, Solano, Quinn, A. Hughes, Lee, Bellamy (Lua-Lua 88.), Ameobi (Bassedas 90.), Speed. Edző: Bobby Robson.

FC Basel - Aston Villa 1-1 (0-0)
Bázel, St. Jakob-stadion, 25 879 néző
vezette: Romain (belga)
FC Basel: Zuberbühler - Quennoz, Kreuzer, Tchouga, H. Yakin (Barberis 73.), Giménez, M. Yakin, Aziawonou, Cantaluppi (Varela 58.), Ergic, Chipperfield. Edző: Gross.
Aston Villa: Enckelman - Delaney, Wright, Barry, Alpay, Boateng, Kaslul, Dublin (Stone 80.), Merson (Vassell 65.), Hendrie, Hadzsi. Edző: Gregory. Gólszerző: Giménez (75.), ill. Merson (59.).

Paris-SG - Brescia 0-0
Párizs, Parc des Princes-stadion, 40 000 néző, vezette: McCurry (skót)
Paris-SG: Letizi - El-Karkuri (Cristóbal 65.), Pochettino, Heinze, Potillon (Aloisio 29.), Déhu, Arteta (E. Cissé 60.), Mendy, Domi, Anelka, Okocha. Edző: L. Fernandez
Brescia: Castellazzi - Bonera, Calori, Petruzzi, A. Filippini, Kozminski (Mero 64.), Giunti, Diana (Yllana 85.), R. Baggio, E. Filippini, Toni (Tare 67.). Edző: Mazzone.

Korábban:

UEFA-Intertotó-kupa döntők: A Brescia most már komolyan veszi