Vágólapra másolva!
Barátságos labdarúgó-mérkőzés - a Magyar Labdarúgó Szövetség centenáriumi ünnepsorozatának tetőpontjaként. Remek hangulat, illusztris vendégek tömkelege, no meg szépszámú közönség a lelátón. És 5-2-es vereség a németektől.

Magyarország - Németország 2-5 (0-2)
Népstadion, 28000 néző
v: Roca (spanyol)
Magyarország: Király - Korsós Gy., Sebők V., Mátyus - Pető T., Lisztes (Lendvai, 79.), Illés (Dárdai, 46.), Halmai, Korsós A. (Hrutka, 46.) - Horváth, Tököli
Németország: Kahn - Rehmer (Metzelder, 46.), Baumann, Linke - Asamoah (Zickler, 76.), Kehl, Hamann (Ricken, 46.), Böhme (Bode, 77.) - Deisler (Bierhoff, 85.) - Neuville (Klose, 66.), Jancker (Ziege, 85.)
gól: Tököli (64.), Horváth (91.), illetve Böhme (31., 11-esből), Kehl (43.), Jancker (47.), Baumann (59.), Bierhoff (92.)
sárga lap: Lisztes (36.), illetve Linke (63.)

A kezdőrúgást Puskás Ferenc végezte el, Hidegkuti Nándor, Buzánszky Jenő, Grosics Gyula és Albert Flórián asszisztált hozzá (mármint a mérkőzés kezdőrúgását, korábban a szurkolók is összecsaptak - többeket elő is állított a rendőrség, személyi sérülés nem történt). Az első komoly helyzet Tököli előtt adódott, a 10. percben a dunaújvárosi csatár centikkel mardt le Pető beadásáról. Böhme válaszolt egy jobbról, 25 méteres szabadrúgásból lőtt kapufával a 13. percben, röviddel később ugyanő balról veszélyeztett, kevesebb sikerrel. A 19. percben Hamann tüzelt jó messziről, Király biztosan védett. A 24. percben mókás tömegjelenet alakult ki Böhme szögletét követően, Rehmer és Neuville is gólt szerezhetett volna, megúsztuk. Amúgy egyértelműen jobbak a németek, mezőnyfölény, miegymás, az iram rendben.

A 31. percben Halmai rántotta le Janckert a büntetőterületen belül, tizenegyes, 18 év után német gól a magyar hálóban, Böhme (0-1). Aztán a 43. percben még egy, az először kezdő freiburgi ifjonc Kehl bombázza szét 18-ról a jobb felsőt (0-2), ez a félidő eredménye. Bicskei kapitány úgy nyilatkozik, hogy három játékosa elfáradt, le fogja őket cserélni.

Góllal kezdődött a második játékrész, Ricken lövésébe Jancker szúrt bele, Király tehetetlen volt (0-3). Ricken csereként állt be, akárcsak Metzelder, nálunk meg csak kettő lett az említett háromból, Illést és Korsós Attilát Hrutka és Dárdai váltotta. Aztán hamarosan újabb pofon, Deisler jobbról ívelt be, Baumann zavartalanul bólinthatott Király kapujának bal oldalába, így már kiütés (0-4). Tököli szépíthetne rögvest, de 8 méterről csúnyán fölé vágja, nem megy, neki sem. A 64. percben mégis, Lisztes adta előre, Mátyus fejelte le, Metzelder nem találta el, Tököli bekotorta, Kahn beleért (1-4).

Gólunk után vendégeink kissé megzavarodtak, Kahn azért csak nem engedte a 70. perben Dárdainak, hogy csökkentse a magyar hátrányt. Később csere cserét követ, jó barátságos lett a derbi. Szép hazai támadás a 82. percben, Horváth-lövéssel és Kahn-védéssel befejezett, majd tiszta ziccer itt és ott is, testvériesen elügyetlenkedve. A 87. percben, újabb tömeges német le- és felhozatal után, Tököli nem bírja Horváthot gólhelyzetbe hozni, marad az egynégy. A 88. percben Király hárítja remek mozdulattal Bode fejesét, van lehetőség mindenhol, még így a fáradt hajrában is, tán éppen azért. 90. perc: Dárdai lő, Kahn nagy pózzal vetődve véd, még később már nem, Horváth Feri perdít kitűnően (2-4), lefújás előtt Bierhoff fejjel állítja be a végeredményt (2-5).

Bicskei kapitány mérkőzés utáni nyilatkozatában arról beszélt, hogy húsz percig jól játszottunk, aztán három-négy játékos kifulladása (párás levegő) miatt nagyon elmentek a németek. A háromgólos vereség miatt messzemenően el lehet marasztalni a csapatot, azzal együtt, hogy az akarással nem volt gond. A párbajokat rendre elveszítettük, s a végén sem figyeltünk oda, Gerát azért nem cserélte be, mert ilyen meccsen hát mégse, majd máskor. A találkozó megmutatta, hogy a világ legjobbjai ellen nem támadhat a magyar nyílt sisakkal, nagy a lemaradásunk, míg ők könnyedén futballozgatnak pl. ellenünk.

Völler kollegája úgy vélekedett, hogy a záró húsz percben sokat hibáztak védekezésben, a két kapott gól figyelmeztető jel az angolok elleni meccsük előtt. Szerinte jól játszottak, s az sem jött rosszul, hogy ők szerezték az utolsó gólt. Ritka, hogy valaki idegenben ötöt lőjön egy olyan gárdának, amely még kijuthat a vb-re.

Az idő múlásával egyre lanyhább iramú, közepes színvonalú meccsen ilyen arányban is megérdemelten nyertek a félgőzzel zakatoló németek.