Vágólapra másolva!
Ma este háromnegyed kilenckor a Népstadionban a Németország elleni válogatott labdarúgó-mérkőzéssel ér a tetőpontjára az MLSZ centenáriumi ünnepe. A háromszoros világbajnok vendégek erős csapattal érkeztek, a tizenhét tagú német fociszövetség elnökségéből kilenc itt van a válogatottal, és csupán két játékos hiányzik a legutóbbi vb-selejtezőn győztes gárdából. Bicskei Bertalan szövetségi kapitány ennek ellenére azt mondta, amennyit csak tud, támadni fog a magyar válogatott.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Pető Tamás kulcsfigura lehet

Jóllehet a kiegyenlített erőviszonyokat tükröző múltból a mostani állapotokra nehéz következtetni, azért a német szakembereket igencsak meglepte Rudi Völler csapatfőnök tegnapi kijelentése. "Tisztában vagyok azzal, hogy a mai nem hétköznapi barátságos meccs lesz - mondta -, ha egyáltalán léteznek még ilyenek. A két ország focija között nagy az érzelmi kötődés, a magyar szövetség százéves születésnapja fokozza az ünnepélyességet, ám a pályán kemény futballra számítok. Nekünk az angolok elleni vb-selejtező előtt lesz ez az utolsó alkalom az erőnk kipróbálására, a magyarok Grúzia és Románia ellen készülnek, s nyilván bizonyítani akarnak, ráadásul igen erős csapatuk van."

A kijelentés kisebb vihart kavart, mert néhány vendég újságíró azonnal kétségbe vonta Völler tájékozottságát, s azt mondták, nyilván a jó viszony mondatott vele ilyen udvariasságokat, hiszen tudvalévő, a magyar válogatott nagyon is gyengécske együttes. Völler erre az olaszok elleni kettő-kettőnkkel példálózott, azzal a meccsel, amit nagyobb odafigyeléssel meg is nyerhettünk volna, majd ezt mondta: "Láttam a finnek elleni találkozójukat, mindenki észrevehette, hogy a Bundesligában focizók milyen jó képességűek, s változatlanul állítom, erős ellenfelünk lesz a Népstadionban."

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Király Gábor a magyar válogatott legbiztosabb pontja

A Bundesliga-magyarokról egyébként a világklasszis focistának is jó véleménye van, s érthető, ha "kollégájáról", Király Gáborról pedig egyenesen szuperlatívuszokban beszélt: "Gábor vitathatatlanul extraklasszis kapus, nagyszerű képességekkel, szorgalommal, elszántsággal és most már igen nagy nemzetközi tapasztalattal. Azt hiszem, ő a Bundesliga egyik legjobbja."
Még egy ismerős pályára lép ma a német válogatottban, Sebastian Deisler. Ő a Herthában Király és Dárdai csapattársa, s nem örül, hogy Dárdai nem lesz kezdő. "Igaz, az utóbbi hetekben volt elég bajunk, nem ment a csapatnak - mondta -, s így nem nagyon beszéltünk a válogatott meccsről, de az elutazást megelőzően abban maradtunk, keményen odateszszük magunkat, s a találkozó lefújása után majd újra barátok leszünk."

Bicskei Bertalan bár nem örült, nem is sértődött meg a németek minősítésén, az pedig kifejezetten jólesett a magyar szövetségi kapitánynak, ahogy kollégája, Rudi Völler vélekedett. "Valóban kétarcú a válogatottunk, nemegyszer úgy játszik, mint például az olaszok ellen, mintha a ranglista legjobb harminc csapata között lenne, aztán viszont, például a litvánok ellen idehaza, olyan produkciót mutat be, hogy azon lehet csodálkozni, hogyan vagyunk egyáltalán ötvennegyedikek. Megvan ennek is a magyarázata. Például az, hogy nálunk ugyan remek focisták vannak, de egy-két igazi, nemzetközi klasszis nagyon hiányzik. Láttam az olaszok meccseit, s állítom, nemegyszer legalább olyan rosszul fociztak, mint mi, ám mégis nyertek, mert mindig akadt egy-egy labdarúgó, aki góljával képes volt eldönteni a meccset."

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Bicskei igazi vizsgafeladat előtt

A várható csapatok:
Magyarország: Király - Korsós Gy., Sebők (Hrutka), Mátyus - Pető, Lisztes, Illés, Halmai, Korsós A. - Kabát, Tököli.
Németország: Kahn - Rehmer, Kehl, Linke - Asamoah, Hamann, Ricken, Böhme - Deisler - Neuville, Jancker.

Katona Horváth János

Korábban az [origo]-ban: