Társoldalunk:

A nap játékosa: Miroslav Baránek (Csehország)

A cseh válogatott papíron ugyan sima győzelmet aratott a Koreai Köztársaság ellen, ám a csapat csak akkor lendült bele igazán, amikor Miroslav Baránek is pályára lépett. Az 1. FC Köln futballistája kevesebb, mint fél óra alatt mesterhármast ért el, és ezzel megduplázta a válogatottban eddig elért találatainak számát.

Baránek karrierje új lendületet vehet
Baránek 1973. november 10-én látta meg a napvilágot, és első klubja a TJ Horni Sucha volt. Később megfordult a Baník Havirovban is, de az élvonalban már a TJ Viktovice színeiben mutatkozott be az 1992-93-as idényben. Két szezon alatt alapemberré nőtte ki magát, és amikor a klub kiesett a legjobbak közül, akkor a Sigma Olomoucba igazolt.

Az olmützi egyesületben lett igazán ismert játékos, köszönhetően annak, hogy az 1995-96-os bajnokságban középpályás létére 13 alkalommal volt eredményes. Erre a válogatottnál is felfigyeltek, és Baránek már 1995-ben bemutatkozhatott a nemzeti tizenegyben Kuvait ellen, de ekkor valószínűleg maga sem gondolta volna, hogy következő válogatottbeli fellépésére majd három évet kell várnia. Pedig így történt: a Sigmából többet nem válogatották be, és a nemzeti csapatnál legközelebb csak akkor merült fel a neve, amikor a Sparta Prahába igazolt. Erre 1997 nyarán került sor, később a prágaiakkal három bajnoki címet is szerzet.

Különösen az 1999-2000-es bajnokságban ment neki nagyon jól a játék, akkor a legjobb otthon szereplő futballistának választották. Az Európa-bajnokságra utazó keretbe ugyan nem került be, de az 1. FC Köln hárommillió márkát fizetett érte. Ehhez képest meglehetősen nehezen illeszkedett be a Kecskéseknél, télen még annak a lehetősége is felmerült, hogy hazatér Csehországba. Végül azonban mégis a maradás mellett döntött, és kiharcolta magának a helyet a kölniek kezdő tizenegyében. A válogatottban ugyan rendszeresen kerettag volt, de mindig csak csereként lépett pályára, könnyen lehet, hogy a koreaiak elleni mesterhármasa ezen is változtat majd.

Korábban az [origo]-ban: