Társoldalunk:

Bielsa: Őrültből varázsló

A Quitóban, Ecuador felett aratott 2-0-s győzelemnek köszönhetően Argentina labdarúgó-válogatottja kilencedikként biztosította helyét a 2002-es japán-dél-koreai világbajnokság 32-es döntőjében. A további nyolc: Japán, Dél-Korea (házigazdák), Franciaország (védő), Dél-Afrikai Köztársaság, Kamerun, Tunézia, Szenegál, Nigéria. Marcelo Bielsa, a "gauchók" szakvezetője - akit korábban "El Loco", azaz "Őrült" becenévvel illettek, ma már varázslónak számít a dél-amerikai országban.

Bielsa, az őrült varázsló
Bielsa 1998-ban vette át a kapitányi posztot elődjétől, Daniel Passarellától. Az új szakvezető nem dobott ki mindent az ablakon a Passarella-korszak vívmányaiból, sőt, mindig is hangsúlyozta, hogy az elődje által lerakott alapokra építkezik. A csapat remekül teljesített ebben a három évben: 32 válogatott mérkőzésen 20 győzelem mellett hat-hat döntetlen és vereség a mérleg (59-29-es gólkülönbség), de ha csak a világbajnoki selejtezőket nézzük, akkor még rózsásabb a kép: 14 meccsből 11 győzelem, 2 döntetlen és csupán egyetlen vereség, Rio de Janeiróban, Brazíliától.

A Bielsa-korszak legeredményesebb gólszerzője Hernan Crespo (Lazio) 11 találattal, melyből kilencet vb-selejtezőn ért el. Bielsa megörökölte Passarellától a Batistuta-problémát: ő is igen gyakran kihagyja a válogatottból az argentin futballtörténelem leghatékonyabb gólvágóját. Batistuta most is hiányzott - helyesebben: nem szerepelt - Quitóban, ám nélküle is szárnyal a csapat. Mind Bielsa, mind pedig Passarella úgy vélte, hogy Crespo és Batistuta nem képes együtt futballozni. Ezért mindketten tendenciózusan kihagyták "Batigolt" a csapatból, ám a franciaországi vb előtt Crespo megsérült, így a dilemma megszűnt: Passarella végig Batistutát szerepeltette a csatársor tengelyében. A mostani vb-selejtezőkön Batistuta négy gólt szerzett Craspo kilenc találatával szemben - igaz, előbbi jóval kevesebb lehetőséget kapott.

Ch. Gáll András

Korábban: