Vágólapra másolva!
A Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vezetői, akik az MLSZ centenáriumi ünnepségeire, s annak "csúcseseményére", a magyar-német mérkőzésre érkeztek Budapestre, sajtótájékoztatót tartottak a Hotel Hiltonban.

"A magyar labdarúgásnak úttörő szerepe volt a sportág történetében, legyen elegendő csak arra utalnom, hogy a század eleje óta a csapatai részt vesznek a legnagyobb tornákon" - hangsúlyozta Sepp Blatter, a FIFA elnöke. Blatter üdvözölte, hogy a magyar állam részt vállal a labdarúgás újjászervezésében, elsősorban azt emelte ki, hogy a fiatalok felkészítése a jövőben szervezett keretek között folyik majd Magyarországon.

A 2002-es japán-koreai közös rendezésű világbajnokság előkészületeit illetően Sepp Blatter elégedetten szólt a helyszíni tapasztalatairól, s cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a jövőben nem adják áldásukat a két vagy több országot érintő rendezésre. "A 2002-es lesz az első ilyen világesemény, így mindenképpen meg kell várnunk, hogy milyen tapasztalatokat szerzünk, s csak utána beszélhetünk erről a témáról" - mondta a FIFA első számú vezetője, hozzátéve: nem zárják ki azt sem, hogy esetleg Észak-Korea is részt vehet valamilyen formában a jövő évi vb-rendezésben.

Senes Erzik, az UEFA első alelnöke azt mondta, hogy biztos benne: a következő száz esztendő is sok sikert hoz majd a magyar futballnak. Gerhard Aigner, az európai szövetség főigazgatója pedig arról beszélt, hogy van mit ünnepelnie a magyar labdarúgásnak.

Kérdésre válaszolva az alelnök annak a véleményének adott hangot, hogy a 2008-as Európa-bajnokság rendezésére Magyarországnak éppen olyan jó esélyei vannak, mint bármely más nemzetnek. "Mi örülünk annak, ha sokan szeretnének a torna házigazdái lenni, biztos vagyok abban, hogy Magyarország, ha otthont adhat a kontinensbajnokságnak, kitűnő rendező lesz. Arra is van lehetőség, hogy Magyarország európai kupadöntőt fogadjon a jövőben. Ehhez nem kell más, csak az, hogy olyan, az UEFA által hitelesített stadionnal rendelkezzen, amely megfelel a meglehetősen magas követelményeknek."

Korábban: