Vágólapra másolva!
Távirányítással vezérelte legénységét a román szövetségi kapitány, Gheorghe Hagi, miután kedden, egy Stuttgart melletti magánklinikán ultrahangos beavatkozással apróra zúzták borsónyi nagyságú vesekövét. Orvosai tanácsára a kapitány nem utazott Ljubljanába, inkább bukaresti otthonában, televízión keresztül követte a mérkőzést, és mobiltelefonon tartotta a kapcsolatot segédjével, Gavril Balinttal.

Az eredetileg beharangozott 4-4-2-es román felállás 4-3-3-ra módosult, sőt, ha Marius Niculae előretolt ék szerepét figyelembe vesszük, akkor 4-3-2-1 volt a valóságos képlet. Persze, ez menetközben is módosult, hiszen míg jobb oldalon a Kirita-Contra duó rombolt, majd lendült támadásba, bal felől többnyire Chivu oldotta meg a feladatot, hiszen a századik válogatottságát ünneplő Dorinel Munteanu inkább középre húzódott. Gheorghe Popescu csapatkapitány biztos pontja volt a védelemnek, ám a támadásokból is kivette részét, mint pl. a 15. percben, amikor az ő passzából szerezte meg Niculae a vezetést egy 17 méteres bombagóllal. A szlovénok játéka Zahovic beállásával vált kiegyensúlyozottabbá, akinek közreműködésével egyenlített Acimovic az 56. percben, és szintén Zahovic volt a főszereplő a második egyenlítő gólnál, amit egy 18 méteres szabadrúgásból küldött Stelea kapujának jobb felső sarkába.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Gheorghe Hagi elégedettségét fejezte ki csapata ljubljanai játékával kapcsolatban. "Pozitív következtetéseket vontam le a mérkőzésről, ambíciós, profi csapat benyomását keltette a válogatott. Két gólt rúgtunk idegenben egy jó csapatnak, és ez biztató a továbbiakra nézve" - értékelt a kapitány, majd hozzátette, hogy a bosnyák játékvezető ítéletei többnyire a hazai gárdának kedveztek. "Örvendetes, hogy a tartalékkapus kivételével mindenki pályára léphetett és lehetőséget kapott a beilleszkedéshez" - fejtegette Hagi a tennivalókat. "Csiszolnivalónk van még bőven, főleg a csapatrészek közötti összhangra kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk, valamint a határozottabb, elszántabb játékot kell fejlesztenünk."

A szeptember 5-i magyar-román vb-selejtezőre térve, Hagi elmondta, hogy azt megelőzően tíznapos edzőtáborba vonul a román gárda. "A televízióban láttam a magyar-német találkozót, ahol a magyarok egész jól vezették támadó akciókat, főleg az első félidő elején, amikor helyzeteik is akadtak - viszont a német csatársor többször is zavarba hozta védelmüket. A mi feladatunk, hogy tökéletes összhangba hozzuk csapatunkat szeptember 5-re, hiszen a budapesti mérkőzésen pontot, pontokat kell szereznünk" - vélekedett a román kapitány. A sajtótájékoztató végén Hagi sajnálatát fejezte ki, amiért nem lehetett jelen a szövetségi kapitányi avató mérkőzésén, így a debütálás a Magyarország-Románia tétmérkőzésre halasztódik. Ami - Hagi bevallása szerint - kellemes momentumra emlékeztet, hiszen két éve, amikor rövid időre ismét magára húzta a román nemzeti mezt, 2-0-ra nyertek Magyarország ellen (egyben az első román győzelmet szerezve a két ország eddigi találkozóinak történetében).

Balla István

Korábban: