Társoldalunk:

A nap játékosa: Darko Kovacevic (Lazio)

Lezárult egy újabb történet az olasz átigazolási piac nyári slágerei közül, a Juventus ugyanis 11,7 millió dollárért plusz Darko Kovacevic játékjogának átengedéséért cserébe megkapta a Laziótól Marcelo Salast. A tranzakciót sokan megdöbbenéssel fogadták, különösen Torinóban, ahol sokan remélték, hogy Filippo Inzaghi távozása után David Trézéguet mellett a szerb csatár lesz a másik ék.

Kovacevic nem fejel többet a Zebráknál
Darko 1973. november 18-án született, hazájában a Proleter csapatában kezdett el focizni, és annak az egyesületnek a színeiben mutatkozott be a jugoszláv első osztályban az 1992-93-as szezonban. Az az idény sem sikerült rosszul, hiszen több mint harminc mérkőzésen játszott és hat gólt szerzett, de a következő év meghozta a nagy áttörést: 19 gólt szerezve a harmadik helyet csípte el a jugoszláv bajnokság góllövőlistáján. Ez természetesen felhívta rá a figyelmet, és a leghíresebb jugoszláv egyesület, a belgrádi Crvena Zvezda hívta soraiba 1994 nyarán. Kovacevic hamar beilleszkedett új csapatában, s meghatározó emberré nőtte ki magát: 24 góljával jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Zvezda a bajnokságot és a kupát is megnyerje. A következő szezon is hasonlóan kezdődött a számára, hiszen az első 16 mérkőzésen 13 gólt szerzett. A nemzetközi játékosmegfigyelők már régóta fenték rá a fogukat, és a szezon közben, 1995 decemberében az angol Sheffield Wednesday csapatához igazolt.

Angliai bemutatkozása remekül sikerült, hiszen az új év első napján a Bolton Wanderers ellen rögvest két gólt vágott, és a következő mérkőzésen, a Liverpool ellen is beköszönt. Ezt a sorozatot nem is tudta folytani, további 14 sheffieldi meccsén már csak egyszer volt eredményes. Az idény végeztével pedig áttette a székhelyét Spanyolországba, ahol a Real Sociedad mezét húzta magára. Ott már az első szezonja sem volt rossz, hiszen 35-ször szerepelve nyolc gólig jutott, de a következő minden várakozást felülmúlt: 17-szer volt eredményes. Jó teljesítményét látva Slobodan Santrac szövetségi kapitány az 1998-as vébékeret kialakításakor is figyelembe vette, Franciaországban két mérkőzésen szerepelt. Az 1998-1999-es idényben sérülés miatt csak húsz találkozón futballozott, de 11 góljával így sem kellett szégyenkeznie. Nem véletlen, hogy 1999 nyarán ismét költözhetett a Kovacevic-család, ezúttal Torinóba.

A Juventusban azonban életében először nem kezdőként számoltak vele, a Del Piero-Inzaghi kettős megbonthatatlan volt, akár jól játszott, akár nem. Darko az epizódszerepek során is szerzett hat gólt, majd tavaly nyáron a francia Trézéguet érkezésével szintén nem erősödtek tovább a pozíciói. Hiába kezdte az elmúlt szezont két forduló alatt két góllal, továbbra is csak a kispadról szemlélhette társait. Egyetlenegyszer kezdett, s csak további hat alkalommal kapott több játéklehetőséget, mint egy félidő, de így is öt gólhoz adta a nevét. A sors fintora, hogy amikor Inzaghi távozásával megnyílt előtte az út, vezetői akkor sem bíztak benne, hanem inkább elcserélték az elmúlt idényt a Lazióban hasonlóképpen átélt Salasszal.

Korábban: