Vágólapra másolva!
Nyugati szomszédunknál a legutóbbi fordulóban rendezték meg az osztrák örökrangadót, az Austria Wien-Rapid Wien derbit, és a találkozónak érdekes következményei voltak. A mérkőzést követően ugyanis előbb a győztes gárda, az Austria menesztette edzőjét, majd pár nappal később a Rapidnál is trénercsere történt.

A két bécsi csapat a kilencvenes évek közepéig kevés kivételtől eltekintve szinte mindig harcban állt a bajnoki aranyért, ám az utóbbi időben olyan "vidéki" együttesek nyertek bajnokságot Ausztriában, mint az SV Salzburg, a Sturm Graz vagy az FC Tirol. A fővárosi gárdák közül utoljára a Rapid végzett az élen, még 1996-ban, ám azóta mindkét bécsi alakulat alaposan visszaesett. Különösen igaz ez a jelenlegi bajnokságra, ahol a derbi előtt a Rapid a harmadik, az Austria pedig a nyolcadik helyet foglalta csak el.

Főleg a lila-fehéreknél tűntek súlyosnak a problémák, hiába költött ugyanis jelentős összegeket új játékosokra a klub multimilliomos tulajdonosa, Frank Stronach, a vezetőedző, Arie Haan nem tudott ütőképes gárdát összehozni. A csapat az első öt fordulóban egyetlen győzelmet sem tudott szerezni, és az eredménytelenség tovább növelte a feszültséget a játékoskereten belül. Főleg a veterán portás, Franz Wohlfahrt volt elégedetlen a helyzettel, hiszen a válogatott kapusa rendszeresen csak a kispadon kapott helyet, mivel Haan a még Wohlfahrtnál is idősebb Wolfgang Knallernek szavazott bizalmat.

Wohlfahrt ki is jelentette, hogy ha a helyzet nem változik, távozni szeretne a klubtól, mert túl jó kapusnak tartja magát ahhoz, hogy a kispadot melegítse, arról nem is beszélve, hogy a válogatottból is kikerülhet, ha nem kap rendszeresen játéklehetőséget. Az élet végül megoldotta a problémát, mert a hatodik fordulóban az Admira Wacker Mödling ellen Knallert kiállították, és a Rapid ellen így Wohlfahrt védett.

A rangadó előtt a zöld-fehéreknél sem volt valami rózsás a hangulat. Az előző körben a bécsiek hazai pályán négy-nullás vereséget szenvedtek a Grazer AK-tól, márpedig otthon utoljára tizenhat évvel ezelőtt kapott ki ilyen nagy arányban a csapat. A szurkolók elégedetlenségét tovább fokozta, hogy az UEFA-kupában a San Marinó-i Cosmos ellen is csak egy-nullra tudott diadalmaskodni a gárda. Nyilvánvaló volt tehát, hogy amelyik együttes kikap a nagy rangadón, annál edzőváltás lesz. Ehhez képest a bécsi derbi nem hozott valami nagy iramot, és végül az Austria szurkolói lehettek boldogabbak, mert csapatuk Christian Mayrleb duplájával begyűjtötte a három pontot.

Bombaként robbant tehát a hír, hogy egy nappal később az Austria rúgta ki az edzőjét, Arie Haant. A döntést maga a klub teljhatalmú elnöke, Stronach hozta, aki a következőképpen nyilatkozott a hír bejelentésekor: "Továbbra is az a célom, hogy az Austria nem csak Ausztriában, hanem Európában is az élcsapatok közé tartozzon. Remélem, a játékosok megfelelő hozzáállást mutatnak a következő napokban, mert ha nem, akkor néhányuktól meg fogunk válni" - fenyegetőzött Stronach. Haant tehát utolérte a végzete, hiszen annak idején hasonló körülmények között érkezett a bécsiekhez: elődjét, Heinz Hochhausert is éppen egy Rapid elleni diadalt követően menesztette Stronach. A holland szakember utódja egyébként Walter Hörmann és Anton Pfeffer lett az Austria kispadján.

A Rapid edzője, Ernst Dokupil tehát a vereség ellenére maradhatott a csapat élén -de csak két napig. Kedden ugyanis őt is menesztették mind az edzői, mind a sportigazgatói állásából. Pedig a Rapid még mindig előrébb áll nagy riválisánál a tabellán, igaz, a listavezető FC Tirollal szemben máris négy pont a lemaradása. Az Austriával ellentétben itt még nem hozták nyilvánosságra, ki lesz a szakvezető utódja, egyelőre korábbi asszisztensei, Peter Persidis és Herbert Feurer vezetik az edzéseket.