Vágólapra másolva!
Fontos találkozó előtt áll a Dunaferr és a Debrecen labdarúgócsapata. A két együttes csütörtökön UEFA Kupa-selejtező visszavágó mérkőzést játszik, és mindkét fél kedvező helyzetben várhatja a derbit. A Loki háromgólos előnnyel utazik Moldáviába, míg a Dunaferr idegenbeli döntetlen tudatában fogadja ciprusi vetélytársát.

A Debrecen két héttel ezelőtt 3-0-ra nyert a moldáv FC Nistru-Unisport Otaci ellen, így Bajzáték gyakorlatilag nyugodtan utazhattak el Kisinyovba, ahol - az Otaci nemzetközi mérkőzés rendezésére alkalmatlan pályája miatt - csütörtök este megmérkőznek. A Lokinál két sérült, Radojicsics és Frida nem tartott a gárdával. "Idegenben is a győzelem a célunk, de nem minden áron. Nem szabad kockáztatnunk és a folytatás szempontjából nagyon jó lenne, ha kiállítás és sárga lapok nélkül tudnánk végigjátszani a mérkőzést." - mondta Pajkos János, a Debrecen szakvezetője, aki fontosnak tartja, hogy csapata kapott gól nélkül zárja az első negyedórát. "Biztos vagyok benne, hogy a moldávok megpróbálnak nekünk rontani, hiszen nincs más lehetőségük. Valószínűleg három támadóval lépnek pályára és mivel több jól fejelő játékosuk is van, a beívelésekre helyezik a hangsúlyt. Vigyáznunk kell arra, hogy a kapunk közelében ne jussanak szabadrúgáshoz."

A moldáv együttes a július végén megkezdődött bajnokságban eddig még veretlen, sőt még gólt sem kapott - igaz, eddig összesen kétszer lépett pályára. Augusztus 4-én az Agro otthonában nyert 2-0-ra, majd 18-án 0-0-s döntetlent ért el a Tiligul Tiraspol ellen. A csapat valószínuleg nem is utazik haza a moldáv fővárosból, hiszen szombaton ott lép pályára a helyi Constructorul ellen.

A Dunaferr együttesében nincs sérült, még a Nicosiában arccsonttörést szenvedett Éger is játszhat - már ha Egervári mester számít rá. Az idegenbeli 2-2-es döntetlen több okból is reménytkeltő: egyrészt az eredmény, másrészt az idegenben lőtt gólok miatt. Várhatóan Győrött sem kerül pácba a csapat, és továbblép.

"Mindenképpen támadnunk kell, nem elégedhetünk meg az - amúgy továbbjutást jelentő - nulla-nullával. Hátul viszont nem szabad kinyílnunk, mert a ciprusiak rendkívül veszélyesen kontráznak. Kemény, hajtós csapat a vendégeké, amely az utolsó percig küzdeni fog: Nicosiában kétszer is egyenlítettek ellenünk. Tavaly fantasztikus hangulatú meccseket játszottunk Győrben, és bízom benne, hogy idén is sokan szurkolnak majd nekünk az ETO-stadionban." A dunaújvárosiak szerdán délután a találkozó helyszínén edzenek, majd ugyanabba az öttevényi kastélyszállóba költöznek, ahol egy éve, a Bajnokok Ligája-selejtezők idején laktak.

Az ellenfél, az Olympiakosz Nicosia kisebb csodára készül, legalábbis erre utalnak a ciprusi újságok. A gárda középpályása, Marios Temisztokleusz, aki remek gólt szerzett az első mérkőzésén, bízik a továbbjutásban: "Tisztában vagyunk azzal, hogy nehéz a helyzetünk. De sokkal jobban együtt van a csapat, mint az első meccsen, ezért remélem, győzünk Magyarországon." - mondta a játékos. Az Olympiakoszban szintén nincs sérült, mindenki kész a játékra. Nicosiából mintegy százötven szurkoló indult útnak, hogy buzdítsa a csapatot. A ciprusiak egyébiránt remélik, végre megtörik a jég, hiszen európai kupasorozatban eddig még nem nyertek egyetlen találkozót sem...

Pincési László