Vágólapra másolva!
Noha dicséretre méltó esemény is akadt a labdarúgó NB I. 6. fordulójában a kudarcok zajosabbak és a jövőre nagyobb hatást gyakorlóak, mint a sikerek. A Vasas után újabb két patinás fővárosi csapat, az Újpest és a Kispest is a kieső zóna felé sodródik, ami aligha marad következmény nélkül.

Ha lehet különbséget tenni, akkor az Újpest vesszőfutása a sokkolóbb. A klub történetének legújabb fejezete két évvel ezelőtt kezdődött. Az akkor még az UTE tulajdonában lévő labdarúgóklub már-már csődöt jelentett, amikor a huszonnegyedik órában színre lépett a mai egyszemélyi tulajdonos, Lukács Ferenc vezette befektetői kör. Leegyszerűsítve a történetet azt mondhatjuk, az elmúlt két évben az Újpest stabilizálta helyzetét, tavaly már a jelenlegi vezetőedző, Kisteleki István irányításával lett negyedik. Amivel, ha tulajdonos, edző, játékos, szurkoló egyaránt nem is volt maradéktalanul elégedett, biztos alapnak tűnt a folytatáshoz.

De csak tűnt. A remélt fejlődés, horribile dictu a kitörés egyértelmuen elmaradt - mind az eredményekben, mind a játékban. A 2001/2002-es idényben az Újpest hat forduló után 5 ponttal a kilencedik, ráadásul a 7. fordulóban a listavezető Zalaegerszeg otthonába látogat. Így nem nevezhető elhamarkodottnak az ítélet: válságban vannak a lila-fehérek. "Válságosnak semmi esetre sem nevezném a helyzetünket, alapvetően három oka van az eddigi gyengébb szereplésünknek" - mondta Kisteleki István. "Egy: lemaradtunk az átigazolási időszakban. Hogy miért, azt ne tőlem kérdezze, nem az én dolgom. Kettő: Három vereséget szenvedtünk el, a Ferencváros, a Dunaferr és az MTK ellen. Mindhárom a forduló legjobb meccse volt, az ellenfelünk játékerejét pedig, azt hiszem, nem kell magyaráznom. Három: a csapat motiváltsága, küzdeni akarása kimagasló, ezt mindenki, a szurkolóink is elismerik, ám sajnos a döntő szituációkban hibázunk, ezért nem jönnek az eredmények. Ám ne higgye senki, hogy megfeledkezünk a saját felelősségünkről. Az újpesti helyzet tükröződik a csapat szereplésében."

E mondatot nem tudtuk másként értelmezni, minthogy nem dúskál a javakban a klub. Kérdésünket úgy fogalmaztuk meg Kisteleki Istvánhoz, hogy az anyagiak terén a felső vagy az alsó házba sorolható-e a klub? Ő diplomatikusan így felelt: "Nem üti meg az Újpestet megilletőt." Ennek ismeretében még akár optimistának is nevezhető az edző bajnokság előtt tett esélylatolgatása, amikor a 4-6. hely megszerzését tuzte ki célul. (Persze a szurkolók azt is elfogadhatatlannak tartották).

Az e körül fellelhető ellentmondásokról Kisteleki a következőket mondta: "Aki ismer, tudja, hogy sohasem szoktam kis célokat megfogalmazni. Ám a mi helyzetünkben csak a 4-6. hely elérésére van lehetőség. Pedagógialilag és szakmailag is így tisztességes, továbbá a szurkolókat sem szabad becsapni. Természetesen örömmel módosítanám a céljainkat, ám ahhoz először stabilizálni kellene a helyzetünket."

A Kispest ugyan eddig egy ponttal többet, összesen hatot szerzett, ám még az első három fordulóban, azóta zsinórban elszenvedett három vereséget. Így érthető, hogy a zuhanyhíradó ott már az edzőváltás lehetőségéről is tájékoztat. Állítólag nem kizárt Détári Lajos visszatérése - immár edzőként -, de Szurgent Lajos esetleges leváltásával a kispesti vezetőség valószínűleg megvárja a 7. fordulót követő kéthetes bajnoki szünetet.