Társoldalunk:

Indul a Serie A

Hagyományosan a többi európai elitliga után, a hétvégén rajtol az olasz labdarúgó-bajnokság. A Serie A 18 csapata rövid  szabadság után  zajos nyári vásárba fogott, hogy a tavalyinál előkelőbb helyet szerezzen magának a végelszámolásnál. A lehetséges szólistákra ezúttal is bőven költöttek a Serie A irányvonalát meghatározó karmesterek.

Mendieta
Mendieta bajnoki címet ígért a Lazio szurkolóinak. 
Bár az elmúlt évek tendenciájával ellentétben az Angliába visszajáró Ravanellin kívül egy itáliai sztár sem igazolt külföldre, s a Serie A nagy pályaelhagyói közül Zidane francia, Veron argentin, Amoroso pedig brazil, mégsem mondhatjuk, hogy az olasz liga az olaszoké. Az utolsó végvár, az egyetlen hagyományosan "idegenellenes" Piacenza is elesett idén, s feladva önként vállalt száműzetését a futballpiac paradicsomából brazilokat vásárolt. De legalább adott a minőségre, a neve ellenére igencsak fiatalosan eleven Matuzalem, illetve az olasz Di Francesco, Guardalben, Hübner és Poggi is bizonyíthat végre.

Látványosan esett át viszont a ló túlsó oldalára az Udinese, amelynek - papíron - 55 labdarúgót  felsorakoztató megakeretében szinte alig van olasz, viszont a Roy Hodgson, Luciano Spalletti edzőpáros (utóbbira azért van szükség, mert a volt svájci szövetségi kapitány edzői képesítését nem fogadják el Olaszországban) dúskál a dél-amerikaiak, spanyolok, hollandok, dánok választékában. Az udineihez hasonló teljes átalakuláson ment át az Internazionale kerete, Massimo Moratti elnök az új edzőt, az argentin Hector Cúpert 19 új fiúval lepte meg, köztük a szezon meglepetésemberének tűnő brazil Adrianóval. Hallani sem akar viszont a brazilokról a másik hagyományosan könnyen költő milánói klub alelnöke, Adriano Galliani, aki szerint képtelenség úgy csapatot építeni, BL- és hazai bajnoki menetrendet tartani, ha a dél-amerikaiakat mindenfajta ulibulimeccsre hazarángatják a válogatottba.

Magához képest visszafogottan mazsolázott a Lazio elnöke, Sergio Cragnotti, kérdés, a középpálya két zsenijét, a Juvéhoz ment Nedvedet és a Manchesterbe igazolt Verónt miként pótolja majd a szürke egérnek szintén nem mondható Fiore, Mendieta és Giannichedda. S ha már Nedved említésével a Juventus került szóba, a torinói klub állította fel az egy játékosra vonatkoztatott eladási és vételi csúcsot is: Zidane-ért világrekordot jelentő 65 millió dollárt fizetett a Real Madrid, Buffon kapust viszont majdnem 50 millióért kapta meg a Parmától. A visszatérő Marcello Lippi az utolsó pillanatban 12 millió dollárért és a jugoszláv Kovacevicért megvetette a chilei Salast is a Laziótól, de Zidane mellett elment Filippo Inzaghi, és szinte úgy sepruzték ki a holland válogatott kapusát, Van der Sart és az uruguayi csatárt, Fonsecát.

Nakata
Nakata Rómában többnyire a kispadon ült, a Parmában alapember lehet.
A Parmán eluralkodó eladási láz és a Fiorentina kényszerkiárusítása veszélyes lehet, ha a kábítószerbirtoklásért és sikkasztás gyanújáért letartóztatott Vittorio Cecchi Gori egykori csapata bennmarad, az maga lesz a csoda. Az új szezon felütéseként - bár hivatalosan az előzőt zárja - a Fiorentina 3-0-ra ki is kapott az AS Romától az olasz Szuperkupa-döntőn, s ez egyben aláhúzza, hogy Fabio Capello a nagy tehetségnek tartott Cassanóval és Pelizzolival, valamint az edzőmeccsen szörnyű lábtörést szenvedett Lassissivel megerősített bajnokcsapata idén is a scudetto várományosa. Ezen a véleményen van egyébként a Juventus tiszteletbeli elnöke, Gianni Agnelli is, aki szerint a Torinó, Róma, Milánó háromszögben van az olasz futball ereje.

Ami azt illeti, e három városon kívül csak egy, Verona ad két csapatot a Serie A-nak, bár a Hellas Verona játékosai azt találták mondani, a kerületi kiscsapat, a Chievo akkor jut fel az élvonalba, ha repülnek a szamarak. Nos, az amatőrök nyáron feljutottak, s edzéseiken csak úgy hemzsegnek a forgatócsoportok, csodájukra járnak a japánok. Valóságos csoda a maga nemében a Lecce is, a Napoli kiesése nyomán az egyetlen déli csapat. Ha jövő tavasszal dél csillaga is elbukna - amelynek edzője, a kemény Alberto Cavasin idén fiával párhuzamosan az érettségin is átment -, Roma lenne a legdélibb pont Itália futballtérképén.

A Serie A augusztus 26-i első fordulója:
Brescia-Milan
Bologna-Atalanta
Fiorentina-Chievo
Inter-Perugia
Juventus-Venezia
Lazio- Piacenza
Lecce-Parma
Udinese-Torino
Verona-Roma

Az élcsapatok igazolásai:
(A fel nem tüntetett nemzetiségű játékosok olaszok, k. - kapus, v. - védő, kp. - középpályás, cs. - csatár; az átigazolási összegeket angol fontban adtuk meg, egy angol font = 400 forint)

Internazionale
Jött: Toldo (k., Fiorentina, 18 millió angol font), Materazzi (v., Perugia, 8,5 m), Cristiano Zanetti (kp., Roma, 4,63 m), Sergio Conceicao (portugál, kp., Parma, csere), Binotto (kp., Bologna), Vivas (argentin, v., Arsenal), Emre (török, kp., Galatasaray), Okan (török, kp., Galatasaray), Fontana (k., Napoli), Kallon (Sierra Leone-i, cs., Vicenza), Guly (argentin, kp., Milan), Fresi (v., Napoli), Meneses (uruguayi, v., Nacional), Georgatos (görög, v., Olympiakosz), Robbiati (kp., Perugia), Ventola (cs., Atalanta), Lombardi (v., Perugia), Paulo Costa (portugál, cs., Reggina), Adriano (brazil, cs., Flamengo)
Ment: Pirlo (Milan, 11,23 m), Frey (Parma, csere), Panucci (Monaco), Jugovics (Monaco), Macellari (Bologna), Frezzolini (Lecce), Cirillo (Lecce), Ferrari (Parma)

Juventus

Nedved
Pavel Nedved a Zebrák egyik legnagyobb fogása.
Jött: Buffon (k., Parma, 32,6 m), Thuram (francia, v., Parma, 22 m), Amoruso (cs., Napoli), Cristian Zenoni (v., Milan), Nedved (cseh, kp., Lazio, 25,5 m), Maresca (kp., Bologna), Zanchi (kp., Vicenza), Massimiliano Vieri (kp., Ancona)
Ment: Filippo Inzaghi (Milan, 17 m), Zidane (Real Madrid), Van der Sar (Fulham), Bachini (Parma), Brighi (Bologna), Fonseca

Lazio
Jött: Fiore (kp., Udinese, 14,94 m), Giannichedda (kp., Udinese, 14,6 m), César (brazil, v., Sao Caetano, 4 m), Ivan De La Pena (Barcelona), Mendieta (spanyol, kp., Valencia)
Ment: Veron (Manchester United), Nedved (Juventus, 25,5 m), Ravanelli (Derby County), Pesaresi (Benfica), Domizzi (Milan)

AC Milan
Jött: Rui Costa (portugál, kp., Fiorentina, 28 m), Filippo Inzaghi (cs., Juventus, 17 m), Pirlo (kp., Inter, 11,23 m), Contra (román, v., Alaves, 7 m), Javi Moreno (spanyol, cs., Alaves, 4,67 m), Cristian Zenoni, (v., Atalanta), Saudati (cs., Perugia), Laursen (dán, v., Parma)
Ment: Comandini (Atalanta, 10 m), Saudati (Atalanta, 6m), Orlandini (Atalanta, 2,62 m), Leonardo (Sao Paulo), Cristian Zenoni (Juventus), Sala (Atalanta), Giunti (Brescia), Ba (Marseille), Guly (Inter), Boban (Celta Vigo), Daino (Derby County), Aldegani (Alaves)

Parma
Jött: Nakata (japán, kp., Parma, 19,1 m), Laursen (dán, v., Verona, 6,5 m), Frey (francia, k., Inter, csere), Bachini (kp., Juventus), Djetou (francia, v., Monaco), Ferrari (v., Inter), Mangone (v., Roma), Gurenko (fehérorosz, kp. Roma), Taffarel (brazil, k., Galatasaray), Marchionni (kp. Fiorentina)
Ment: Buffon (Juventus, 32,6 m), Thuram (Juventus, 22 m), Marcio Amoroso (Dortmund, 15,8 m), Sergio Conceiçao (Inter, Freyért csere), Mora (Piacenza), Guardalben (Piacenza), Fuser (Roma), P. Cannavaro (Verona), Montano (Verona)

AS Roma
Jött: Antonio Cassano (cs., Bari, 19 m), Lima (brazil, kp., Bologna, 4,8 m), Siviglia (v., Atalanta), Lassissi (elefántcsontparti, v., Fiorentina), Pelizzoli (k., Atalanta), Tomic (horvát, kp. Alaves), Fuser (kp., Parma), Cejas (argentin, k., Newell's O. Boys)
Ment: Nakata (Parma, 19,1 m), Cristiano Zanetti (Inter, 4,63 m), Lupatelli (Chievo), Rinaldi (Atalanta), Di Francesco (Piacenza), Gurenko (Parma), Mangone (Parma), D'Agostino (Bari)

Németh Andrea