Vágólapra másolva!
Szünetel a Bundesliga első osztálya, ám a német futballban ennek ellenére nagyüzem van: a hét végén játsszák a Német Kupa első fordulóját. A bajnoki pontvadászat azonban ezután sem tér vissza a régi kerékvágásba, mert szeptember elsején a német válogatott vb-selejtezőn fogadja Angliát.

Nem vitás, az amatőr csapatok számára a legpikánsabb forduló az első. Ekkor talán még a menők sem figyelnek, el lehet őket kapni. A legnagyobb érdeklődés az amatőr csapatok és a Bundesliga első osztályú együtteseinek találkozóját kíséri. Az első körben 17 első osztályú csapat kapott amatőr ellenfelet. A sort a Freiburg Yesilyurt elleni pénteki találkozója nyitja, s a Bayern München hétfői Paderborn 07 elleni összecsapása zárja. Az első osztályúak közül egyedül a Hertha nem kapott amatőr ellenfelet, a berliniek szombaton a Babelsberg otthonában lépnek pályára.

Az első játéknap párosítása:

SV Yesilyurt - SC Freiburg
FC Homburg - Hamburger SV
Würzburger FV - 1860 München
KFC Uerdingen 05 - Energie Cottbus
VfL Osnabrück - Hansa Rostock
FC BW Brühl - 1. FC Kaiserslautern
VfB Lübeck - Werder Bremen
VfL Wolfsburg Am. - Borussia Dortmund
Darmstadt 98 - FC St. Pauli
Jahn Regensburg - Bayer Leverkusen
Chemnitzer FC - 1. FC Köln
FC Schönberg - VfB Stuttgart
SC Freiburg Am. - FC Schalke 04
FSV Mainz 05 Am. - Borussia Mönchengladbach
FC Magdeburg - VfL Wolfsburg
SSV Ulm 1846 - 1. FC Nürnberg
SC Paderborn 07 - Bayern München

A Német Kupa második játéknapja: október 9-10., harmadik kör: november 27-28., a negyeddöntőket december 11-12-én, az elődöntőket 2002. március 5-6-án, a döntőt 2002. május 12-én rendezik a berlini Olimpiai-stadionban.

A statisztikák szerint az első fordulók első kupaszenzációját az 1981-82-es kiírás hozta: az Eintracht Braunschweig 1-0-ra kikapott a Wuppertaltól. A Bundesliga-csapatok gyászos szereplése az 1997-98-as kiíráshoz kötődik: az 1.FC Köln az Ulmtól kapott ki, a Gladbach a Hannoverrel, a Schalke a Trierrel szemben bukott el, aztán a Hannover az 1860 Münchent is elkapta, a Trier pedig a Dortmund orra alá is borsot tört.

A legnagyobb érdeklődés az SC Paderborn és a Bayern München hétfői összecsapását kíséri. A Regionalligában szereplő együttes 100 ezer márkás prémiumért lép pályára. S ezen még az amatőrök sem csodálkoznak: a tévé 650 000 s a jegybevétel 350 000 márkás összege 1 millió márkára rúg, ebből siker esetén potom 100 ezret megérdemelnek a játékosok is...

Thury Gábor

Korábban:

Berlinben nyert, dobogón a Cottbus