Vágólapra másolva!
Gheorghe Hagi győztesként szeretne hazatérni Budapestről, kapitányi pályafutása első hivatalos találkozójáról. A román szövetség bepanaszolta a FIFA-nál az MLSZ-t, mert előnyben részesíti az erdélyi magyar újságírók akkreditálását.

Marius Niculae, a Sporting csatára nem érkezett meg a román válogatott kedd délre összehívott találkozójára. "A nemzetközi szabályok értelmében legkésőbb péntekig meg kell érkeznie, de mi arra kértük klubját, hogy már kedden engedje el, figyelembe véve a szeptember 5-i vb-selejtező fontosságát" - nyilatkozta a román szövetségi kapitány, Gheorghe Hagi a gyülekező utáni sajtótájékoztatón. A szövetség elnöke, Mircea Sandu, állítása szerint személyesen beszélt a portugál csapat edzőjével, Bölöni Lászlóval, ám eredménytelenül, mert a Sporting mestere a szeptember 9-i (!), a Leiria elleni bajnoki találkozóra készíti fel csapatát a hét első három napján.

Hagi megjegyezte, hogy legénysége győzelmi szándékkal utaznak Budapestre, a szeptember 5-i találkozó kulcsfontosságú a 2002-es vb szempontjából. "Kizárólag a mérkőzésre, a játékra fogunk koncentrálni, és nem érdekel, hogy mit mondanak a magyarok vagy mások rólunk" - hangzott a kapitányi állásfoglalás. Az újonnan behívott kerettagok jelenlétét indokolva, Hagi elmondta, hogy Ioan Ovidiu Sabau, kora ellenére (34 éves lesz februárban) jelenleg a legjobb formát nyújtó középpályás a román bajnokságban, és mindig a játékosok pillanatnyi értéke lesz a meghatározó a válogatottban.

Iulian Filipescu és Giani Kirita sérülése egy kissé aggasztja a kapitányt, ám a 22-es keretet nincs szándékában bővíteni. "Azért hívtam be 22 játékost, hogy az ehhez hasonló kellemetlenségeket meg tudjam oldani. Sajnálom, hogy három-négy futballistáról le kell mondanom, de a játékoslistára csak 18 nevet lehet felírni, tehát ehhez kell tartanom magam" - mondta Hagi. Ami pedig az ellenfelet illeti, a kapitány megjegyezte, hogy a magyar válogatott erőssége az ellentámadás, és a Németország elleni meccs (2-5) nem mérvadó, hiszen barátságos volt. Végül Gheorghe Popescu, a válogatott kapitánya megjegyezte, hogy az esetleges politikai indulatoknak semmi helye nincs a budapesti mérkőzés alatt, a pályán kell bizonyítani.

Nézeteltérések alakultak ki viszont a romániai újságírók budapesti akkreditációjával kapcsolatban. A román szövetség sajtófőnöke, Sorin Satmari bejelentette, hogy a román fórum panasszal fordult a FIFA-hoz, mert a magyar szövetség nem tartja be a nemzetközi szabályokat a szeptember 5-i akkreditációkra vonatkozóan. "A Magyar Labdarúgó Szövetség arról tájékoztatott bennünket, hogy csak az általuk akkreditált újságírók lehetnek jelen a budapesti mérkőzésen, és előnyben részesítik az erdélyi magyar lapoknál dolgozó újságírókat. A szabályok értelmében a romániai újságírókat - beleértve az erdélyieket is - csakis a román szövetség akkreditálhatja a válogatott mérkőzésekre. A magyar szövetség azzal indokolta gesztusát, hogy erkölcsi kötelességének tartja az erdélyi magyar újságírókat akkreditálni a magyar-román találkozóra. Ezzel mi nem értünk egyet" - fejtette ki felháborodását a Mediafax hírügynökségnek Sorin Satmari.

Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára lakonikus rövidséggel így reagált az MTI érdeklődésére: "Ha ez a helyzet, akkor elnézést kérünk a román szövetségtől, és mostantól rajta keresztül történhet minden romániai újságíró akkreditálása."

Balla István

Korábban: