Vágólapra másolva!
Az orosz bajnokság 22. fordulója nem a remek mérkőzések, hatalmas gólok miatt marad örökre emlékezetes, hanem fekete napként fog bevonulni az orosz labdarúgás történetébe. Két találkozón is tragikus esemény történt: a CSZKA Moszkva kapusa, Szerhij Perhun egy balszerencsés ütközés következtében kómába került, majd másnap meghalt, míg Voronyezsben egy motorosbemutató okozott halálos balesetet.

A Fakel a bajnoki címvédő Szpartak Moszkvát fogadta, természetesen telt ház előtt, és a szervezők igyekeztek a szünetre is szórakozást biztosítani a mintegy 30 ezer fős közönségnek. A két játékrész között egy motoros kaszkadőrcsapat tartott bemutatót, ám az egyik mutatvány rosszul sikerült: a motor vezetője elveszítette uralmát a gép felett, és közel száz kilométeres sebességgel a tömegbe csapódott. A balesetben egy fiatal lány és az egyik biztonsági ember veszítette életét, több szurkoló pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Mahacskalában az Anzsi ellenfele a CSZKA Moszkva volt, és a mérkőzés gól nélküli döntetlenre állt, amikor a vendégek ukrán kapusa, Szerhij Perhun rosszul talált el egy hazaadást. A portás igyekezett javítani hibáját, és a labda után vetődött, miközben ütközött a hazaiak csatárával, Budun Budunovval. Mindkét játékos megsérült, a hálóőrt azonnal kórházba szállították, ahonnan azonban rövid vizsgálat után kiengedték, mondván, fejsérülése nem olyan súlyos. Perhun a repülőtéren csatlakozott csapattársaihoz, de mielőtt felszállhatott volna a Moszkvába tartó gépre, elveszítette eszméletét. Természetesen azonnal visszavitték a kórházba, ahol már csak azt tudták megállapítani, hogy agyvérzést kapott, és kómába esett. A következő nap folyamán Perhun kétszer is a klinikai halál állapotába került, ám mindkétszer újraélesztették. Az agysérülés azonban túl súlyosnak bizonyult, és a kapus a tegnapi nap folyamán elhunyt.

A portás balesete azért is különösen szörnyű, mert Perhun a múlt héten mutatkozott be az ukrán válogatottban. A lettek elleni találkozón a szünetben állt be Makszim Levickij helyére, és mindenki nagy jövőt jósolt a fiatal hálóőrnek. A csatár - akinek a nyakcsigolyája tört el - ugyan már túl van az életveszélyen, de az ő állapota is súlyos.

Harmos Zoltán

Korábban: