Társoldalunk:

A nap játékosa: Peguy Luyindula (Lyon)

Az Olympique Lyon sem tétlenkedett sokat Steve Marlet eladása után, a bajnokesélyes francia klub a Manchester Unitedhez hasonlóan villámgyorsan lépett a játékospiacon. A lyoniak a Fulhamnek eladott szélsőjüket a Racing Strasbourg labdarúgójával, Peguy Luyindulával kívánják pótolni, akit csütörtökön szerződtettek. Az afrikai származású labdarúgó 8,4 millió dollárért öt évre szerződött az Olympique-hez.

Luyindula (jobbra) még strasbourgiként
Luyindula nem Franciaországban született, hanem Afrikában, mégpedig Kinshasában, az egykori Zaire (ma Kongói Demokratikus Köztársaság) fővárosában 1979. május 25-én. Még nem volt tízesztendős, amikor szüleivel együtt Franciaországba költözött. A Niort csapatában ismerkedett meg a sportág alapjaival, és már tizennyolc esztendősen bemutatkozhatott a második vonalban szereplő gárda első csapatában. Az 1997-98-as szezonban huszonhét találkozón lépett pályára, és nyolcszor volt eredményes, ami természetesen felkeltette az élvonalbeli klubok érdeklődését is.

Luyindula a Racing Strasbourg ajánlatát fogadta el, és 1998. augusztus 8-án rögtön pályára is léphetett a Division 1-ben. Abban a bajnokságban összesen tizennyolcszor vetették be, de akkor még nem tudott gólt szerezni. A későbbiekben sem remekelt, de 1999 novemberének végén, amikor Pierre Mankowskit Claude le Roy váltotta a kispadon, hirtelen megtalálta góllövő cipőjét. Első élvonalbeli találatát a Bastia ellen szerezte az év december 4-én, majd alaposan belelendült. Nem véletlen, hogy már tavaly nyáron a zuhanyhíradó szerint az Olympique Marseille, a Paris-SG, az Olympique Lyon, az AS Monaco és a Bordeaux is szívesen leigazolta volna. Az U21-válogatott klubja, a Strasbourg azonban sokáig ellenállt az ajánlatoknak, de az OL kifejezetten kedvező megkeresésére már ők sem mondhattak nemet.

Korábban: